Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Lean Library

Lean Library

Lean Library is een tool die ondersteuning biedt bij het toegang krijgen tot online informatie (artikelen, e-books, databases). Zowel waar de UB een licentie voor heeft afgesloten als Open Access. Je kunt deze browser-extensie gratis downladen. Hiermee heb je niet alleen altijd en overal toegang tot studiemateriaal, maar ook een assistent die je helpt in je zoekproces. 

Library Access: hoe werkt het? 

Nadat je Lean Library hebt gedownload laat de Access module je weten wanneer je een artikel tegenkomt waar de UB een abonnement op heeft. Dit zie je doordat het icoontje in de bladwijzerbalk groen of grijs wordt. Is het icoontje groen, dan ben je ingelogd. Library Access werkt zowel binnen- als buiten de campus.

Je kunt Lean Library hier downloaden. Let op: deze tool is voorlopig alleen beschikbaar voor laptop of desktop. 

Library Alternatives 
Als je een artikel wilt raadplegen dat niet toegankelijk is, dan zoekt de Library Alternatives module naar een open access versie daarvan. De module kijkt ook naar alternatieve betaalde toegang, mits aanwezig. Wanneer je een artikel wilt raadplegen op platform A, maar de VU heeft een abonnement van dat artikel op platform B, zal Lean Library dat laten weten. Dit geldt niet alleen voor artikelen, maar ook voor e-books. En mocht het gewenste artikel niet bij de UB verkrijgbaar zijn, kan dit via het Interbibliothecair leensysteem elders worden aan/opgevraagd. 

Highlight and search 
Je leest een interessant artikel en je stuit op een veelbelovend concept. Met de Highlight and Search toepassing van Lean Library kun je met een druk op de knop van meerdere zoekmachines gebruik maken: LibSearch, Google Scholar, Scopus en Web of Science. Je selecteert het stukje tekst waar het omgaat, klik op de rechtermuisknop en kies ‘Library access.’

Google Scholar en PubMed
Gebruik je Google Scholar of PubMed? Lean Library plaatst dan automatisch links naar VU LibSearch bij de gevonden artikelen.  
Zie ook: Zoek- en refentietools 

Attendering op nieuwe artikelen: ToC alert

ToC (Table of Contents) alert is de nieuwste functie die is toegevoegd aan Library Access. Als je je hiervoor hebt aangemeld krijg je automatisch per e-mail een bericht zodra een nieuw artikel wordt toegevoegd aan jouw favoriete tijdschriften. Deze applicatie ondersteunt bijna 36.000 tijdschriften, van meer dan 3.700 uitgevers. 

Contact: Vraag.UB

Meer info: 
Kijk op het YouTube kanaal van Lean Library