Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

International Law Clinic

Bij de International Law Clinic (ILC) geven studenten juridisch advies over internationale conflicten wereldwijd.

De International Law Clinic is een mastervak dat open staat voor studenten van de facultaire masterprogramma's, zoals Rechtsgeleerdheid, International Crimes, Conflict and Criminology, Law and Politics of International Security, en International Technology Law. Studenten die deelnemen aan de clinic werken als Junior Research Associate voor de Public International Law & Policy Group (PILPG). PILPG is een internationale NGO die pro bono juridische ondersteuning geeft aan staten en andere belanghebbenden in (post-)conflictsituaties. In 2005 werd PILPG genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Impressie van het werk van de International Law Clinic

In de afgelopen jaren werkten VU-studenten mee aan veel verschillende projecten van het Nederlandse kantoor van PILPG, waaronder:

 • Adviseren van de Tweede Kamer en nabestaanden over de juridische mogelijkheden ten aanzien van de MH17 ramp
 • Het Handbook on Civil Society Documentation of Serious Human Rights Violations dat toegankelijk aangeeft hoe informatie te verzamelen en documenteren van ernstige mensenrechtenschendingen
 • Adviseren over mensenrechten en gender mainstreaming aan de regering en het leger van Indonesië
 • Ondersteunen van mensenrechtenactivisten uit verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord Afrika over transitional justice
 • Schrijven van memoranda over juridische aspecten met betrekking tot de bestrijding van piraterij, op verzoek van verschillende staten, rechters en Interpol
 • Het Human Rights Handbook dat praktische begeleiding biedt voor het indienen van klachten van mensenrechtenschendingen
 • Schrijven van een Amicus Curiaebrief voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens in de Katyn Massacre Case
 • Ondersteunen van de Opposition in de Syrische vredesonderhandelingen
 • Schrijven van memoranda over specifieke juridische aspecten die komen kijken bij de nationale berechting van internationale misdrijven
 • De Virtual Human Rights Lawyer

Universitair docent mr. dr. Marieke de Hoon betrekt studenten bij deze juridische en beleidsvraagstukken.

International Law Clinic

In deze video lichten studenten en docenten toe hoe de International Law Clinic is ontstaan en welke ervaringen de studenten op doen.

Vakinhoud & aanmelden

 • Vakinhoud

  In dit vak krijgen studenten de kans om bij te dragen aan de strijd voor vrede en gerechtigheid in de meest ernstige situaties ter wereld, voor hen die zelf niet de middelen hebben juridische expertise te verkrijgen. Gedurende het semester doen studenten onderzoek voor verschillende projecten die veelal te maken hebben met internationaal strafrecht, andere vormen van transitional justice, nationale vervolging van internationale misdrijven en mensenrechten. Doordat de problematiek vaak uiterst complex is, vergaren studenten door het doen van onderzoek kennis over beleidsrelevant en cliëntvriendelijk onderzoek doen en schrijven, van de interactie van recht en politiek, en van onderwerpen die veelal verschillende rechtsgebieden bestrijken, inclusief internationaal recht, vergelijkend staats- en bestuursrecht, strafrecht en privaatrecht. Daarnaast worden de studenten opgeleid tot professionele internationale juridische adviseurs door middel van intensieve begeleiding en het PILPG professional development opleidingsprogramma. Door hun deelname in de International Law Clinic vergaren studenten unieke werkervaring in het moeilijk toegankelijke werkveld van internationaal recht en internationale politiek als Junior Research Associate van PILPG en krijgen ze toegang tot het brede netwerk van PILPG.

  De International Law Clinic is opgezet om studenten de kans te geven bij te dragen aan het werk van PILPG, waaronder het bestrijden van conflicten en onrecht, dat echte maatschappelijke relevantie heeft; om het belangrijke werk van PILPG als pro bono juridische dienstverlener te ondersteunen; en om studenten de kans te geven werkervaring op te doen en zich te ontwikkelen tot juridische professionals die begrijpen hoe ze om kunnen gaan met uiterst complexe maatschappelijke vraagstukken waar verschillende juridische vakgebieden, juridische systemen en recht en politiek samenkomen.

 • Aanmelden

  De International Law Clinic heeft een startdatum aan het begin van elk semester. Solliciteren voor het eerste semester is mogelijk in augustus en de eerste week van september. De intensieve selectie vindt plaats in drie rondes gedurende september. Het vak duurt vervolgens van 1 oktober tot 31 januari. Solliciteren voor het tweede semester is mogelijk in januari en de eerste week van februari. De intensieve selectie vindt plaats in drie rondes gedurende februari. Het vak duurt vervolgens van 1 maart tot 31 juli. 

  De International Law Clinic vereist gemiddeld 16-20 werkuren per week, inclusief wekelijkse team meetings en kleinere meetings in de tussentijd. Studenten ontvangen 12 ECTS bij succesvolle deelname. Het is afhankelijk van het masterprogramma of dit geheel of gedeeltelijk wordt erkend als keuzevak.

  Sollicitaties voor de International Law Clinic kunnen worden gestuurd naar recruitment.pilpg.nl@pilpg.org.

 • Meer informatie?

  Neem contact op met dr. mr. Marieke de Hoon (m.de.hoon@vu.nl), universitair docent International Law, International Criminal Justice en Human Rights bij de afdeling Strafrecht en Criminologie, en directeur PILPG Netherlands, of Emma Bakkum (e.a.m.bakkum@vu.nl), vakcoördinator International Law Clinic en Assistant Counsel PILPG Netherlands. 

  Zie ook www.pilpg.org voor meer informatie.

Wat onze studenten van de International Law Clinic vinden

 • Paul

  “From hands-on case work to research on best practices in international legal affairs – with the International Law Clinic, I was able to put years of theory in practice. For anyone with a passion for international justice wanting to get a glimpse behind the curtains, there are few ways to do it better than with PILPG. And best of all: you get to do all that together with an amazing team!”

  Paul Weber (Duitsland) – Junior Research Associate, 2020

 • Francisca

  “The International Law Clinic was a great learning experience. It was the perfect transition from the academic world to a professional environment. The PILPG team helps you develop incredibly useful tools that make well-rounded young professionals.”

  Francisca de Castro (Colombia) – Junior Research Associate, 2019

 • Andreina

  “Through the International Law Clinic and as a JRA at PILPG, I had the chance to work with the Virtual Human Rights Lawyer project team. It was a really enriching experience, which gave me the chance to see how international law can be used to advance the protection of victims’ rights, as well as to meet inspiring people along the way.”

  Andreina De Leo (Italy) – Junior Research Associate, 2019

Meer informatie?

Neem contact op met universitair docent Marieke de Hoon of vakcoördinator International Law Clinic Emma Bakkum.

e.a.m.bakkum@vu.nl