Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Het is onze taak om religies uit te leggen

De impact van religie op de samenleving is enorm en je ziet overal vormen van religie ontstaan. Er is echter ook veel negativiteit. Toch merk ik dat iedereen wel een verhaal kent waarin de kerk een belangrijke rol heeft gespeeld. Gemeenschapszin, hulp en opvang spelen in Nederland en Europa een grote rol. Het is aan ons om religies uit te leggen aan de samenleving.

Het is aan ons om religies uit te leggen aan de samenleving.

BLIJF NIET IN HET VERLEDEN HANGEN

“Ik doe onderzoek naar de wijze waarop het Oude Testament door de jaren heen is toegepast in boeken, schilderijen en toneelstukken. Door de teksten van de Bijbel in de huidige tijd te plaatsen leer je dat je het anders kunt doen en dat je het in je eigen tijd en cultuur ook anders moet doen.” “Iedere periode en cultuur heeft zijn eigen uitleg van de teksten en daarmee voorkom je dat je het blijft toepassen zoals het vroeger werd gedaan. Dit zien we veel extremisten doen, die wijken niet af van de oorspronkelijke interpretatie.” “Als je naar de geschiedenis kijkt dan zie je continue verschuivingen en nieuwe toepassingen in een andere tijd. Dat fascineert me. Het is essentieel om de teksten te blijven uitleggen op basis van de huidige situatie. Op die manier blijft een gemeenschap flexibel.”

WIE ZIT ER VOOR JE?

“Wij leiden predikanten op en leren hen goed te kijken en af te stemmen op de mensen die ze voor zich hebben. Daarnaast komen onze studenten terecht in de geestelijke zorg, in ziekenhuizen, in het leger en bijvoorbeeld gevangenissen.”  “Je moet altijd rekening houden met de individuele behoeftes en vragen van mensen. Een ding is zeker: het is altijd een wisselwerking tussen de tekst en de interpretatie van de individuele mens van vandaag de dag. Iedereen heeft een eigen verhaal.”

WIE KENT DE OORSPRONKELIJKE KERSTGEDACHTE NOG?

“Op scholen zitten steeds meer kinderen die niet opgegroeid zijn met de christelijke traditie van Kerstmis. Ik zit in een werkgroep voor middelbare scholen waar we nadenken over de betekenis van Kerst. Hoe leg je dat uit aan niet-gelovigen? Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen dat snapt, wat voor achtergrond zij ook hebben? Dat is de uitdaging, dat is het mooie aan mijn werk.”

Eveline van Staalduine is Hoogleraar Receptiegeschiedenis van de Hebreeuwse Bijbel in de Oudheid