Op welke wijze worden grondrechten beschermd als publieke belangen door private partijen (bijvoorbeeld werkgevers en werknemers) zelf worden behartigd? Hoe wordt een te grote mate van rechtsongelijkheid voorkomen als niet langer de centrale overheid maar gemeenten de zorg dragen voor het sociale domein? Hoe is de democratische controle in een dergelijke nieuwe setting vorm te geven? Hoe werkt de individuele bescherming die mensenrechten bieden door in de wijze waarop de wetgever regels stelt?
In het onderzoeksprogramma werken juristen met diverse achtergronden samen. Onderzoekers op het terrein van mensenrechten, socialezekerheidsrecht, overheidsorganisatierecht, decentralisatie, wetgevingskwaliteit, rechtspersonenrecht en arbeidsrecht proberen samen deze nieuwe vragen te beantwoorden. De algemene thematiek leent zich bovendien bijzonder goed voor samenwerking met andere disciplines en voor maatschappelijke advisering.
Programmaleider: dr. K.M. (Karin) de Vries
Grondrechten, regulering en de verantwoordelijke overheid
In dit onderzoeksprogramma staat de vraag centraal welke consequenties het verschuiven van taken van de overheid naar burgers heeft voor de rechtsstatelijke waarborgen die aan overheidsoptreden zijn verbonden.
Onderzoeksprogramma
-
Deelnemers
- Hemme Battjes
- Lucy van den Berg
- Cara van den Bor
- Vivian Bij de Vaate
- Klara Boonstra
- Willem Bouwens
- Anja Eleveld
- Rob de Greef
- Lisanne Groen
- Robert Hoekstra
- Nataschja Hummel
- Alain Krijnen
- Miek Laemers
- Johan Lievens
- Sandor Loeffen
- Marjan Olfers
- Frank van Ommeren
- Marieke Opdam
- Adriaan Overbeeke
- Willemijn Roozendaal
- Paul van Sasse van IJsselt
- Jon Schilder
- Renee van Schoonhoven
- Catherine Stip
- Rosanne Tromp
- Karin de Vries (programmaleider)
- Sjoerd Zijlstra