Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De Vrije Schrijver - mede mogelijk gemaakt door de VUvereniging

Babs Gons is vanaf 1 juni 2021 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij neemt het stokje over van Maxim Februari met wie de VU haar 140e verjaardag heeft gevierd.

“Er is een groeiende behoefte vanuit de samenleving, vooral vanuit jongere generaties, aan andere verhalen, aan nieuwe stemmen.  De VU heeft een geweldige diverse samenstelling van mensen uit alle windrichtingen. Ik zou graag met studenten op zoek gaan naar manieren om een platform te bieden aan die hoognodige nieuwe verhalen, aan stemmen die we nu te weinig horen. En ook naar hoe de taal zich meebeweegt met deze ontwikkeling. Ik kijk er ontzettend naar uit om dit te onderzoeken en vooral ook heel erg te luisteren...”, aldus Gons over haar aanstelling.
 
Gons is de vijftiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Maxim Februari en eerdere Vrije Schrijvers zoals Arnon Grunberg, Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Haar aanstelling duurt een jaar.
“Babs Gons maakt vertellende gedichten die actuele vragen stellen in zeer toegankelijke en verrassende taal en vorm. Zij zet je aan het denken over protest, over culturele stilte, intieme relaties en discriminatie. Als Spoken Word artiest kan zij veel VU-studenten enorm aanspreken. De VU verheugt zich op haar komst!”, aldus Rector Magnificus Vinod Subramaniam.

Babs Gons is een Amsterdamse schrijver, performer, host en docent en de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven. Zij is vaste columnist van Het Parool. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname en Brazilië.
Gons presenteert verschillende programma’s waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en is gastvrouw van de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon in De Melkweg en in de Toneelschuur Haarlem, en waarmee zij onder andere op Lowlands en Oerol staat.
Ook was Gons de artistiek leider van de Poetry Circle Nowhere en organiseerde zij tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Verder was zij jurylid van onder andere de J.M.A. Biesheuvelprijs, de Grote Poëzieprijs, de Annie M.G. Schmidtprijs en Film by the Sea.

In 2018 won Gons de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 werd zij genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. In 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van achttien Nederlandse spoken word-dichters. In april 2021 is haar laatste bundel Doe het toch maar uitgekomen. Zij schrijft korte verhalen voor verschillende media zoals de CPNB-campagne #ikleesthuis en voor de bundel Afrolit, die oktober 2020 uitkwam.

Contact met de Vrije Schrijver
Heeft u ideeën of wilt u in contact komen met de Vrije Schrijver? Dat kan: stuur een e-mail naar schrijver@vu.nl en u hoort snel van ons.

Traditie Vrije Schrijver

Als Vrije Schrijver is Babs Gons de opvolger van Maxim Februari (2020), Arnon Grunberg (2019), Annelies Verbeke (2018), Bas Heijne (2017), Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Haar aanstelling duurt een jaar. 

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door de VUvereniging. Babs Gons zal tijdens haar Vrije Schrijverschap ook colleges geven aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

foto Babs Gons: © Angela Tellier