Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De UB voor studenten

Wat kan de Universiteitsbibliotheek voor je betekenen tijdens je studie? Van het vinden van literatuur tot het uploaden van je scriptie en het gebruiken van onze bijzondere collecties, lees hier wat de UB voor je kan doen.

Dienstverlening

Vanwege de landelijke coronamaatregelen hebben we onze dienstverlening aangepast. Lees meer over de actuele informatie met betrekking tot onze dienstverlening.

Toegang tot de digitale UB-collecties van buiten de campus
Als student van de VU of VUmc kun je de e-journals, e-books, online artikelen en databases waarvoor de UB een licentie heeft vanuit huis gebruiken. Lees hoe je vanuit huis toegang krijgt.

Literatuur lenen en verlengen  
Wil je een gedrukt boek uit onze collectie lenen?  Activeer je collegekaart.
Geleende boeken kunnen op afspraak afgehaald worden bij de informatiebalie. Maak eerst een reservering via LibSearch. Zodra het boek beschikbaar is, krijg je bericht van ons.

Vind een studieplek
De UB biedt op meerdere etages in het Hoofdgebouw een beperkt aantal studieplekken aan voor studenten die door omstandigheden thuis niet kunnen werken. Je kunt hier in stilte studeren, op de computer werken of een online college volgen. Bekijk het overzicht van beschikbare VU-studieplekken. Kom je op campus studeren? Houd je aan basisregels.

Hulp bij je scriptie of paper

Moet je een paper of scriptie schrijven? De UB kan je helpen. Bijvoorbeeld bij het vinden van literatuur of het werken met data. Maar ook bij het uploaden van je scriptie.

Literatuur en data zoeken   
Zoek je literatuur bij een onderwerp? De UB heeft praktische tips en een handleiding voor het doorzoeken van UB-collecties van de VU en andere bibliotheken wereldwijd.
Ook bij het zoeken van data kunnen we je helpen. In onze online handleidingen vind je informatie over databases die je via de UB kunt gebruiken of over het organiseren van data(sets).

Omgaan met bronnen
Bij het schrijven van een paper of scriptie verwijs je naar het werk van andere wetenschappelijke auteurs. Hoe je een literatuuronderzoek begint, literatuur zoekt en wetenschappelijke informatie op internet vindt, lees je in onze handleiding Informatievaardigheden. Daarin lees je ook hoe je op een juiste manier naar literatuur van andere auteurs verwijst en hoe je plagiaat voorkomt. Voor het organiseren en beheren van je literatuurverwijzingen kun je gebruik maken van het programma EndNote. De UB biedt cursussen aan voor het werken met EndNote. Ook kan je gebruik maken van onze gratis handleiding.

VU scriptiedatabase
Een overzicht van bachelor- en masterscripties vind je in de online scriptiedatabase van de VU. Is je eigen scriptie goedgekeurd, upload je scriptie dan, zodat je werk gevonden wordt door andere studenten en onderzoekers.

Gebruik maken van bijzondere collecties
Wil je voor je afstudeeronderzoek gebruikmaken van onze speciale collecties kaarten en atlassen, oude drukken en handschriften, kunst, academisch of protestants erfgoed? Neem contact op met één van onze conservatoren. Zij kunnen je adviseren of helpen met een scriptieonderwerp.

3D prints of VR in de makerspace
Wil je een object 3D laten printen of gebruik maken van Virtual Reality. Vanaf september 2021 kan je daarvoor terecht bij de Makerspace.

Contact

Heb je een vraag voor de UB? Mail, bel of app via:
E-mail: vraag.ub@vu.nl
Telefonisch: 020-598 5200
WhatsApp: 06-2569 4822