Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De moderne werkplek van de VU

Onder aanvoering van team Collaboration realiseert de dienst IT de nieuwe digitale werkplek van de VU. Lees hier meer over wat deze nieuwe werkplek inhoudt.

De dienst IT realiseert onder aanvoering van het team Collaboration de nieuwe digitale werkplek van de VU. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot de applicaties en data die je nodig hebt om te kunnen werken of studeren. Samenwerken en eenvoudig gegevens delen staan centraal bij de nieuwe digitale werkplek. Een belangrijk onderdeel om dit te realiseren is de transitie van het huidige lokaal ingerichte concept van de werkplek, naar de cloud. Deze overgang zorgt er onder andere voor dat iedereen straks flexibeler kan werken, vanaf elk apparaat en onafhankelijk van tijd en plaats. De moderne werkplek is gebouwd op twee pijlers:  

1. De moderne werkplek 
Nieuwste Microsoft 365 cloud-programma’s voor productiviteit, samenwerken en gemakkelijk en veilig delen van gegevens 

2. Virtuele Desktop en applicaties 
Op elke willekeurig apparaat (ongeacht het besturingsysteem) inloggen op een virtuele VU Windows desktop of virtuele beschikbaar gemaakte VU-applicaties.

Wat houdt de moderne werkplek in? 

 • MS Teams als online samenwerkingsplatform, ter vervanging van Skype for Business 
 • Microsoft 365 applicaties: de nieuwste Office-applicaties van Microsoft, zoals Word, Excel, Powerpoint, OneNote en Outlook.
 • Exchange Online: de mailbox gaat naar de cloud (met een inbox van 100GB) waardoor o.a. mailbestanden altijd automatisch opgeslagen zijn en veiligheid is geborgd.  
 • OneDrive: persoonlijke bestanden worden opgeslagen in de cloud (1 TB aan persoonlijke opslagruimte), vervangt uiteindelijk de H-schijf. 
 • Sharepoint Online: gedeelde afdelings- en teambestanden worden opgeslagen in de cloud, vervangt uiteindelijk de G-schijf. 
 • Microsoft Endpoint Manager: voor het beheren van alle door de VU aangeschafte apparaten, zodat je met alle type devices goed en veilig aan de slag kunt. 
 • Identity & Security: verschillende maatregelen die voorkomen dat inloggegevens en data van de VU in handen komen van verkeerde personen of niet langer toegankelijk zijn. 

Voor wie?
De nieuwe werkplek is voor alle medewerkers en studenten van de VU. Dat is een grote groep gebruikers met verschillende dagelijkse werkzaamheden. 

Medewerkers 
Voor goede ondersteuning maken wij onderscheid tussen medewerkers in de volgende domeinen:  

 • Bedrijfsvoering: hieronder vallen alle medewerkers van de diensten bij de VU: IT, C&M, HRMAM, FCO, FIN, BZ, CvB, DURF en SOZ en alle afdelingen en gedetacheerden die onder de dienst vallen. 
 • Onderwijs: hieronder vallen de medewerkers van alle faculteiten bij de VU: BETA, SBE, FRT, FGB. FGW, RCH en FSW exclusief onderzoekers 
 • Zorg: hieronder valt de gehele organisatie ACTA en medewerkers aan de Medische Faculteit van de VU. 
 • Onderzoek: hieronder vallen de onderzoekers van de VU, werkzaam bij verscheidene faculteiten. 

Studenten
Digital@VU heeft het Microsoft 365-pakket met de bekende Office programma’s gratis beschikbaar gesteld voor alle VU-studenten. 

Twee belangrijke veranderingen die merkbaar zijn voor studenten, hebben alles met veiligheid te maken: tweestapsverificatie voor MS365 is ingevoerd en automatisch doorsturen van VU-mail naar privémail wordt geblokkeerd. Tweestapsauthenticatie is een van de beste manieren om de gegevens van de VU en de persoonlijke gegevens van studenten en medewerkers te beschermen. De methode wordt al jaren gebruikt voor bijvoorbeeld veilige toegang tot diensten als internetbankieren en social media. Het automatisch doorsturen van mail is uitgeschakeld om te voorkomen dat mail kan worden onderschept. Zo wordt veiligheid van data op de VU geborgd.

Op AskIT kunnen studenten meer informatie vinden over wat de nieuwe digitale werkplek voor hen betekent.

Wil je meer weten over de MS365 programma’s? Bekijk ons Kennisportaal.

Waarom een nieuwe digitale werkplek? 
De veranderende wereld om ons heen, en de aard en ambities van de VU vragen om een werkplek die:  

 • De VU helpt wendbaarder te worden 
 • Aansluit bij de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering
 • Samenwerking binnen en buiten de VU zo goed mogelijk faciliteert  
 • Veiligheid optimaal borgt  
 • Bijdraagt aan de doelstellingen voor duurzaamheid

De moderne werkplek van de Vrije Universiteit Amsterdam

Op een snelle, slimme en efficiënte manier samenwerken en gegevens delen. Waar en wanneer je maar wilt, op welk apparaat dan ook. Bekijk de animatie over het nieuwe digitale werkplekconcept van de VU.

Veelgestelde vragen over de nieuwe werkplek

 • Wat is Digital@VU?

  Het project Digital@VU realiseert de nieuwe digitale werkplek van de VU. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot de applicaties en data die je nodig hebt om te kunnen werken of studeren. Samenwerken en eenvoudig gegevens delen staan centraal bij de nieuwe digitale werkplek. Een belangrijk onderdeel om dit te realiseren is de transitie van het huidige lokaal ingerichte concept van de werkplek, naar de Cloud. Deze overgang zorgt er onder andere voor dat iedereen straks flexibeler kan werken, vanaf elk apparaat en onafhankelijk van tijd en plaats. Digital@VU bestaat uit twee pijlers:

  • De Moderne Werkplek: de nieuwste Microsoft 365 cloudprogramma’s voor productiviteit, samenwerken en gemakkelijk en veilig delen van gegevens.
  • Virtuele Desktop en applicaties: op afstand inloggen op een andere PC.  

  De focus ligt momenteel op het implementeren van de Moderne Werkplek. Op deze pagina lees je meer over Digital@VU.

 • Wat is een digitale werkplekomgeving? 

  Een digitale werkplekomgeving is de plek waar alle digitale informatie zoals applicaties of data online worden aangeboden. Een digitale werkplek is het apparaat (computer, laptop, tablet of smartphone) waarmee je verbinding en toegang krijgt tot de digitale werkplekomgeving, van waaruit je kunt werken of studeren, waar en wanneer je maar wilt. 

 • Welke nieuwe producten krijg ik als VU-medewerker? 

  De komende tijd worden de volgende producten geïmplementeerd als onderdeel van de moderne werkplek: 

  • MS Teams als online samenwerkingsplatform, ter vervanging van Skype for Business  
  • Microsoft 365 applicaties: het nieuwe Cloudplatform van Microsoft, inclusief Word, Excel, Powerpoint en OneNote 
  • Exchange Online: Outlook gaat naar de cloud waardoor o.a. mailbestanden altijd automatisch opgeslagen zijn en veiligheid is geborgd   
  • OneDrive: persoonlijke opslag in de cloud, vervangt uiteindelijk de H-schijf  
  • Sharepoint Online: gedeelde opslag in de cloud, vervangt uiteindelijk de G-schijf  
  • Microsoft Endpoint Manager: voor het beheren van apparaten, zodat je met alle type devices goed en veilig aan de slag kunt.  
  • Identity & Security: maatregelen die voorkomen dat inloggegevens en data in verkeerde handen komen of niet langer toegankelijk zijn
 • Waarom gaat de VU deze digitale werkplek implementeren?  

  De samenleving digitaliseert en daar komen nieuwe behoeften bij kijken, zoals flexibel werken, eenvoudig informatie delen en samenwerken met collega’s of medestudenten binnen of buiten de campus. Als universiteit ontwikkelen we mee en willen we aantrekkelijk blijven voor studenten en onderzoekers.

 • Ik ben student. Wat zijn voor mij straks de belangrijkste veranderingen? 

  Digital@VU biedt de student nieuwe diensten, te weten Microsoft Teams, OneDrive en de nieuwste versie van het MS365 pakket. Daardoor kun je onder andere beter samenwerken en veiliger data delen. Los van toegang tot deze producten, zul je ook wat merken van veiligheidsmaatregelen die zijn genomen. Zo geldt er een tweestapsverificatie voor alle MS365 producten. Lees hier meer over de digitale werkplek voor studenten. 

 • Wanneer ga ik iets merken van de nieuwe digitale werkplekomgeving?  

  Momenteel werkt het projectteam van Digital@VU hard aan de realisatie van delen van het digitale werkplekconcept. De implementatie gebeurt stapsgewijs. Het doel is om de medewerkers van alle Diensten en Faculteiten in 2021 over te zetten naar de nieuwe digitale werkplek. De diensten zijn als eerst aan de beurt, daarna volgen de faculteiten. 

  In 2020 is een MS Teams pilot gestart en hebben studenten MS Teams en een gratis Microsoft 365-licentie gekregen. Studenten ontvangen tussen mei en augustus 2021 een upgrade van de producten en nieuwe veiligheidsmaatregelen. In 2020 gaat ook de Proof of Concept voor de virtuele desktops van start. Het doel is om dit in 2021 te implementeren.
   

 • Wat merk ik als student nadat ik ben gemigreerd naar de nieuwe digitale werkplek?

  Eens in de zoveel tijd zal er een pop-up verschijnen bij het inloggen op een van de MS365 producten. Je kunt dan via je mobiele telefoon bevestigen dat jij inlogt. Het automatisch doorsturen van VU-mail naar privé-mail is straks niet meer mogelijk. Je mailbox wordt vergroot naar 100GB.

  Je blijft toegang houden tot OneDrive (1TB persoonlijke opslag), MS Teams (gekoppeld aan je outlook agenda, je kunt ook vergaderingen inplannen),  en kunt gratis alle MS365-apps voor studenten downloaden.  

 • Wat is tweestapsverificatie?

  De VU voert voor alle studenten de tweestapsauthenticatie Azure MultiFactor Authenticatie (MFA) in. Dit betekent dat je voor het gebruik van de Microsoft programma’s eens in de zoveel tijd gevraagd wordt te bevestigen dat jij de gebruiker bent. De reden is dat de VU met tweestapsauthenticatie zeker weet dat jij de gebruiker bent als je inlogt in je VU mail en de andere Microsoft-programma’s. Tweestapsauthenticatie is een van de beste manieren om de gegevens van de VU en de persoonlijke gegevens van studenten en medewerkers te beschermen en wordt al jaren gebruikt voor bijvoorbeeld veilige toegang tot diensten als internetbankieren en social media.

  Om Azure MFA te activeren dien je de Microsoft Autheticator app op jouw telefoon te downloaden en je eenmalig met de app voor Azure MFA te registreren. Op AskIT vind je als student meer informatie en instructies. 

 • Ik ben docent en gebruik Zoom voor het online lesgeven, kan dat straks nog?

  Momenteel is Zoom aanbesteed als programma voor online onderwijs. Dat blijft de komende tijd zo. MS Teams vervangt voorlopig alleen Skype for Business. Je kunt MS Teams gebruiken om te bellen, chatten en bestanden te delen en bewerken.