Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Brave New Politics

Op 3 november verwelkomde presentator Marcia Luyten twee bijzondere gasten op de VU. Met minister Sigrid Kaag ging zij in gesprek met politicoloog Anne-Marie Slaughter, die live vanuit de Verenigde Staten bij ons was.

Zij bespraken onder andere hoe een volwassen democratie de politieke druk van een populist opvangt. Volgens Slaughter bepalen informele en formele netwerken de weerbaarheid van een democratie. Politiek wordt pas effectief als er contact wordt gelegd met burgers. 

Hoe gaat dat in Europa waarin landen als Hongarije en Polen de rechtsstaat ook onder druk staat? Sigrid Kaag zette het Europese perspectief naast de analyses van Anne-Marie Slaughter.

GAS­TEN:

  • AN­NE-MA­RIE SLAUGH­TER
    Anne-Marie Slaughter doceerde politicologie en internationaal recht in Princeton, Chicago en Harvard. Zij was de eerste vrouwelijke directeur van de denktank van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier kon ze haar wetenschappelijke inzichten over politieke netwerken verbinden met de Amerikaanse buitenlandse politiek. Bekijk haar toelichting wat voor soort netwerken waardevol zijn.  Anne-Marie Slaughter is ere-doctor bij de Vrije Universiteit.
  • SI­GRID KAAG
    Sigrid Kaag is minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarvoor werkte ze voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties. Van 2013 tot 2014 leidde zij de ontwapeningsmissie die leidde tot de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. Vanaf 2014 tot haar ministerschap was Kaag Special Coördinator van de VN in Libanon. 
  • MAR­CIA LUY­TEN
    Marcia Luyten is cultuurhistoricus en econoom. Ze werkte enkele jaren op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna werkte ze als redacteur voor de Volkskrant, vanuit Oeganda en Rwanda als freelance correspondent voor Het ParoolNRC HandelsbladVrij Nederland en Elsevier. Daarnaast presenteerde ze zes jaar de actualiteitenrubriek Buitenhof

KUY­PER­JAAR
Brave New Politics – Verkiezingsnacht is onderdeel van het feestelijke Kuyperjaar, waarin de VU haar 140ste verjaardag viert met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap.