Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Academisch erfgoed

Het academisch erfgoed van de VU vertelt de geschiedenis van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek aan de Vrije Universiteit in verschillende vakgebieden. De collecties lopen uiteen van de eerste pedelstaf, opgezette dieren, een hydraulisch economisch model tot en met mineralen, fossielen en microscopen uit de jaren ’70. Veel objecten zijn uniek.

Erfgoedcollecties gebruiken voor je onderwijs of onderzoek
De erfgoedcollecties zijn een rijke (inspiratie)bron voor onderzoek. Bijvoorbeeld naar de context van wetenschappelijke ontdekkingen of het studentenverenigingsleven. Ben je nieuwsgierig naar de leermaterialen waarmee VU-studenten in de Jaren Vijftig les kregen? Wil je de veranderingen in de togakleding van VU-hoogleraren door de eeuwen heen onderzoeken? Of een college geven over de bouw van de Campus? Studenten, docenten en onderzoekers zijn van harte welkom de collecties te gebruiken voor onderwijs of onderzoek. 

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van wat je kan vinden in de Academische Ergoedcollecties van de VU.

Openbare ruimtes aankleden met voorwerpen uit de collecties
Het is ook mogelijk om voorwerpen uit de erfgoedcollecties in bruikleen te krijgen ter aankleding van (semi-)openbare ruimtes in de gebouwen van de Vrije Universiteit. Bijvoorbeeld ter verfraaiing van een vergaderzaal.

Vragen en contact
Heb je een vraag? Wil je meer informatie over de inhoud van de collecties of wil je gebruik maken van de collecties? Neem contact op met conservator Liselotte Neervoort.
 
Erfgoed aandragen voor de collecties?
Heb je een object waarvan je denkt dat het waardevol is voor de VU-erfgoedcollecties? Laat het dan vooral weten!

Wat vind je in de Academische Erfgoedcollecties?

Hoogleraarportretten
113 portretten (geschilderd en gefotografeerd) van hoogleraren en bestuurders van de VU. Bekijk een selectie van de portretten in onze Beeldbank.

Universitair Erfgoed

Hoogleraren: 31 objecten met betrekking tot hoogleraren, toga’s beeldmateriaal, accessoires ; toga's van o.a. F.L. Rutgers & familie, Dooyeweerd, Kuitert, Coops, Grosheide.

Geschenken: 34 geschenken van buitenlandse universiteiten aan rectoren van de VU, waarvan enkele van een universiteit waar al sinds 1956 banden mee zijn.

Studentenverenigingen: 30 objecten, met name penningen & linten van studentenverenigingen.

Eeuwfeest: 20 objecten gemaakt rondom het VU eeuwfeest, van lindeboom tot speldje.

Senaatszaal: 33 objecten, m.n. meubilair & bureau accessoires, gebruikt in de senaatszaal aan de Keizersgracht.

Vrouwen VU-hulp: 25 objecten m.b.t. de Vrouwen VU-hulp (1932-1990) o.a. beeldje De Spaarster, wandkleed, selectie VU-busjes.

Algemeen VU-geschiedenis: 1880-2000 50 aandenkens aan de geschiedenis van de VU.
Pedelstaf, spelden & medailles, kasten, beeldmateriaal, promotiemateriaal etc.

Wetenschappelijk Erfgoed

Instrumenten en apparaten: Instrumenten, onderzoeks- en onderwijsmodellen, apparaten van verschillende afdelingen binnen de VU. Div. materiaal van de instrumentmakerijen; o.a. microtomen van Microbiologie, EcoCirc van Economie; Microscoop en (klap)schaatsen (1976-1996) van Bewegingswetenschappen; (ca. 30 stuks).

Ecologie: Een selectie opgezette vogels & dieren op sterk water, m.n. van de zomerkampen op Schiermonnikoog; o.a. m.b.t. onderzoek van prof. dr. Karel Voous en onderzoeksmateriaal van prof. dr. Jan Lever; oude onderwijscollecties (ca. 100 stuks).

Geologie: een selectie specimen (fossielen, gesteenten, ertsen en mineralen)van de onderwijscollecties & objecten verzameld op excursies. Ertsen van prof. dr. Willem Uytenbogaart, fossielen van dr. Bert Breimer, selectie overig gesteenten (ca. 200 stuks)

Meer weten over de bijzondere collecties van de VU?

Academisch erfgoed > Handschriften & oude drukken > HDC | Protestants erfgoed > Kaarten & atlassen > Kunst

Bijzondere collecties

Meer weten over de collectie Academisch Erfgoed?

Neem contact op met Liselotte Neervoort, conservator van de Universiteitsbibliotheek

+31 621247309

l.l.neervoort@vu.nl