Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

3D printen

Een 3D object laten printen voor onderzoek, onderwijs en studie? Bij de Universiteitsbibliotheek is het mogelijk! We nodigen iedereen met een goed idee uit om kleine of grote voorwerpen te laten printen.

Wat heb je aan 3D?
De meerwaarde van de geprinte 3D objecten ligt vooral in het toegankelijker maken van studiemateriaal. Je kunt kwetsbare- of reusachtig grote objecten nu in hanteerbaar formaat printen. Innovatiemanager Sylvia Moes: "Deze 3D geprinte kleispijker kan ik meenemen in mijn fietstas naar de plek waar ik onderwijs geef. Dit exemplaar mogen studenten ook gewoon vasthouden om goed te bestuderen, wat met het echte object eigenlijk niet kan want dat ligt op een tafel op een kussentje om op afstand bekeken te worden.'

Ook kan je met 3d printen dingen laten zien die anders voor het blote oog onzichtbaar zouden blijven, zoals atomen,microscopisch kleine organismes, of juist de constructie van een eeuwenoud gebouw.

Wil je graag gebruik maken van de 3D printer, maar loop je vast bij praktische toepassingen verzinnen voor jouw cursus? Neem contact op en wij denken graag met je mee!

Aanmelden
Heb jij een goed idee om voor jouw onderzoek een 3D print te maken? Je hoeft geen docent te zijn om van deze 3D printer gebruik te maken, studenten zijn ook zeker welkom. Wij nodigen natuurlijk ook docenten uit om hun lessen te verrijken met een 3D-object.

Meld je aan bij de ‘special interest group 3D printing’ via Sylvia Moes (innovatiemanager UB) of Jankees Eekman (ontwikkelaar ICT). 

Meer weten?
Bekijk de video 

Voorbeelden
De mogelijkheden zijn eindeloos. Kleispijkers, het dodenmasker van Abraham Kuijper, een dwarsdoorsnede van een landschap, robotonderdelen, maquettes voor een ideale studieruimte, de campus van 100 jaar geleden. Het kan allemaal. Hieronder zie je een paar voorbeelden van 3D geprinte objecten, die met behulp van de 3D printers van de UB zijn gemaakt.

Lees hier hoe het dodenmasker van Abraham Kuyper werd geprint:
Ad Valvas: Bibliotheek maakt plastic kopieën van VU-schatten