Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

3D-printen

Een 3D-object laten printen voor onderzoek, onderwijs en studie? Bij de Universiteitsbibliotheek is het mogelijk! We nodigen iedereen met een goed idee uit om kleine of grote voorwerpen te laten printen.

Wat heb je aan 3D?
De meerwaarde van de geprinte 3D-objecten ligt vooral in het toegankelijker maken van studiemateriaal. Je kunt kwetsbare of reusachtig grote objecten nu in hanteerbaar formaat printen. 

Innovatiemanager Sylvia Moes: "Deze 3D-geprinte kleispijker kan ik meenemen in mijn fietstas naar de plek waar ik onderwijs geef. Dit exemplaar mogen studenten ook gewoon vasthouden om goed te bestuderen, wat met het echte object eigenlijk niet kan, want dat ligt op een tafel op een kussentje om op afstand bekeken te worden."

Ook kan je met 3D-printen dingen laten zien die anders voor het blote oog onzichtbaar zouden blijven, zoals atomen, microscopisch kleine organismes, of juist de constructie van een eeuwenoud gebouw.

Voorbeelden
De mogelijkheden zijn eindeloos. Kleispijkers, het dodenmasker van Abraham Kuijper, een dwarsdoorsnede van een landschap, robotonderdelen, maquettes voor een ideale studieruimte, de campus van 100 jaar geleden: het kan allemaal. Hieronder zie je een paar voorbeelden van 3D-geprinte objecten, die met behulp van de 3D-printers van de UB zijn gemaakt.

Lees hier hoe het dodenmasker van Abraham Kuyper werd geprint.

Special Interest Group Onderwijsondersteuning
Met de Special Interest Group (SIG) UB Onderwijsondersteuning ben je altijd op de hoogte van de diensten van de Universiteitsbibliotheek die dienen ter ondersteuning van het onderwijs. Samen onderzoeken we innovaties, zoals 3D-printing, of zoeken we antwoorden op vragen over het gebruik van onderwijsleermateriaal.

Meld je aan bij Special Interest Group Onderwijsondersteuning via het steunpuntleermaterialen.ub@vu.nl.

VU Onderwijswerkplaats
In de Onderwijswerkplaats bij VU NT&L kunnen docenten en studenten experimenteren met diverse onderwijsinnovaties. Ook kan je hier experimenteren met de 3D-printers. De Universiteitsbibliotheek heeft in totaal drie printers.

Onze 3D-printers

Wat heb je aan 3D?

Een 3D-object laten printen voor onderzoek, onderwijs en studie? Bij de Universiteitsbibliotheek is het mogelijk. Iedereen die een goed en realiseerbaar idee heeft kan een verzoek indienen voor het maken van een 3D-object. Innovatie manager Sylvia Moes en universitair docent kunstgeschiedenis UvA vertellen over al gerealiseerde projecten.

Meer weten over 3D printen?

Neem contact op met Linde Voorend of stuur een mail.

Contactpersoon

  • Linde Voorend
  • Medewerker Onderwijs- & contentondersteuning
  • l.voorend@vu.nl
Dit is een foto van Linde Voorend. Zij is teamlid van Onderwijsondersteuning.