Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

3D printen

Een 3D object laten printen voor onderzoek, onderwijs en studie? Bij de Universiteitsbibliotheek is het mogelijk. Naast het normale formaat 3D printer beschikt de UB ook over een grotere printer om meer omvangrijke objecten mee te kunnen maken. Iedereen die een goed en realiseerbaar idee heeft kan een verzoek indienen voor het maken van een 3D object.

Meerwaarde
De meerwaarde van de geprinte 3D objecten ligt vooral in het toegankelijker maken van studiemateriaal. Je kunt kwetsbare- of reusachtig grote objecten nu in hanteerbaar formaat printen. Innovatiemanager Sylvia Moes: "Deze 3D geprinte kleispijker kan ik meenemen in mijn fietstas naar de plek waar ik onderwijs geef. Dit exemplaar mogen studenten ook gewoon vasthouden om goed te bestuderen, wat met het echte object eigenlijk niet kan want dat ligt op een tafel op een kussentje om op afstand bekeken te worden.'

Makerspace
Dit voorjaar zal de Makerspace worden geopend in het NU-gebouw op initiatief van de Universiteitsbibliotheek. Daar kunnen docenten en studenten experimenteren met het maken en gebruiken van nieuwe leermaterialen en onderwijsvormen. Bijvoorbeeld 3D-printing en Virtual Reality (VR). Om ervaring op te doen draait de 3D-printer al op volle toeren.

Aanmelden
Heeft het printen van 3D objecten een toegevoegde waarde voor jouw studie, onderzoek of onderwijs? Meld je aan bij de ‘special interest group 3D printing’ via Sylvia Moes (innovatiemanager UB) of Jankees Eekman (ontwikkelaar ICT) 

Meer weten?
Bekijk de video 

Voorbeelden
De mogelijkheden zijn eindeloos. Kleispijkers, het dodenmasker van Abraham Kuijper, een dwarsdoorsnede van een landschap, robotonderdelen, maquettes voor een ideale studieruimte, de campus van 100 jaar geleden. Het kan allemaal. Hieronder zie je een paar voorbeelden van 3D geprinte objecten, die met behulp van de 3D printers van de UB zijn gemaakt.

Geprint slakkensperma in de collegezaal
Ad Valvas: Bibliotheek maakt plastic kopieën van VU-schatten
Library Lab Universiteitsbibliotheek helpt onderwijs versterken met 3D-prints

Een 3D print van een vierduizend jaar oude kleispijker, een graftombe aan de Via Appia en het houtskelet van een woning aan de Kalverstraat

Een 3D print van het dodenmasker van Abraham Kuyper,  slakkensperma en een kleispijker