Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Open Science

Open Science is een internationale academische beweging die tot doel heeft wetenschappelijke publicaties en data toegankelijk te maken en de verspreiding daarvan in de maatschappij te bevorderen.

Open science binnen de Vrije Universiteit is van toepassing op de drie kerntaken van de universiteit: onderzoek, onderwijs en valorisatie. Open science in onderzoek behelst onder andere Open Access publiceren wat het makkelijker maakt om wetenschappelijke kennis te delen, data vindbaar te maken, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar (FAIRdata) en waarde toekent aan wetenschappelijke bijdragen die meer zijn dan het produceren van publicaties. Open Education draait om het beschikbaar stellen van open leermaterialen en nieuwe vormen van lesgeven. Open science binnen de derde kerntaak van de universiteit, valorisatie, verwelkomt nieuwe manieren van de maatschappij betrekken bij de wetenschap. Denk aan nieuwe vormen van wetenschapscommunicatie en samenwerkingen met partijen buiten de universiteit (zoals Citizen Science).

De Universiteitsbibliotheek wil jouw bijdragen aan Open Science zo gemakkelijk mogelijk maken en ondersteunt je op meerdere manieren.

Hoe werkt Open Science?

 • Hoe kan ik Open Access publiceren?

  Het kiezen van het juiste tijdschrift, gebruikmaken van aanbiedingen voor gratis of met korting verwerken van het artikel (APC), het ‘flippen’ van journals naar Open Access, uitleg rond beleid en rechten van auteurs, advies rond Open Access eisen van financiers, het deponeren van de volledige tekst in de repository (green open access), lunchbijeenkomsten over mogelijkheden tot Open Access publiceren, Gouden Open Access en Groene Open Access.

 • Hoe zorg ik voor goed datamanagement?

  Vóór het onderzoek
  Ondersteuning bij het data management plan (DMP), oplossingen om tegemoet te komen aan financieringsvereisten, inschatten van dataopslag, kiezen van de juiste dataopslagoplossingen, je voorbereiden op privacy en wettelijke issues, DMP-training.

  Tijdens het onderzoek
  Ondersteuning bij het maken van FAIR data (vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar), training voor high-performance computing (HPC), het anonimiseren en encryptie van data.

  Na het onderzoek
  Ondersteuning bij het archiveren van data, open archiveren, data geschikt maken voor citatie, dark archiving, beperkte toegang voor verificatie.

 • Hoe kan ik deelnemen aan een Open Science Community?

  OSCA, ofwel Open Science Community Amsterdam is een netwerk om kennis te delen over Open Science. OSCA maakt deel uit van een groter Open Science netwerk in Nederland. OSCA bestaat uit leden van de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, VUmc, de Vrije Universiteit en het Student Initiative for Open Science (SIOS). Open Science communities zijn in het leven geroepen om studenten en onderzoekers van alle faculteiten een platform te bieden om de Open Science filosofie te onderschrijven en te onderzoeken. In OSCA wordt kennis gedeeld over hoe de Open Science filosofie toe te passen in de dagelijkse onderzoekspraktijk. OSCA vergaderd minstens elk kwartaal en organiseert online en offline evenementen.  
  Bezoek de OSCA website voor meer informatie

  Student Initiative for Open Science
  "We believe that by promoting open science within students at the early stages of their careers, we will be able to improve global scientific practices in the long term. This aim will be met by organising lectures, debates, and workshops, and actively communicating with the parties responsible for constructing university programs. We strive to implement open science practices to university curricula as thesis pre-registrations, open science -related courses, and open access to academic publications."
  Visit the website and become part of SIOS

 • Hoe verbindt Open Science de universiteit met de maatschappij?

  Academische kennis is bedoeld om breed gedeeld en gebruikt te worden. Het toegankelijk maken van academische kennis en inzicht geven in de tot stand koming van wetenschap maakt ook deel uit van Open Science. Het faciliteren van deze transparantie en het toegankelijk maken van kennis creërt nieuwe mogelijkheden en samenwerkingen. Open Science stimuleert nieuwe interacties tussen maatschappelijke partners, burgers en onderzoekers. Het is belangrijk om verschillende groepen mensen vanaf een vroeg stadium bij wetenschappelijk onderzoek te betrekken, om zo samen relevante wetenschappelijke vraagstukken te kunnen vaststellen. Het betrekken van een brede groep mensen bij de wetenschap kan onder andere door goede wetenschapscommunicatie of met behulp van 'citizen science.' 

  • Open Research Amsterdam is een digitaal platform voor onderzoek, kennis en innovatie over Amsterdam en omstreken. Het doel van dit platform is om kennis te delen en de relatie tussen verschillende kennisgebieden te tonen. De projecten op dit platform zijn vaak ontstaan door samenwerkingsverbanden tussen verschillende doelgroepen. 
  • Citizen Science is het betrekken van burgers bij wetenschappelijk onderzoek. 
 • Hoe kan ik gebruik maken van Open Education?

  • Open Education geeft informatie aan docenten over hoe je auteursrechterlijk beschermd materiaal op een juiste manier kan gebruiken voor onderwijsdoeleinden. 
  • Open Educatieve Leermaterialen zijn educatieve leermaterialen die onder specifieke omstandigheden gratis en open beschikbaar zijn gesteld voor het onderwijs. 

Heb je vragen over Open Science op de VU?

Neem contact met ons op.

Sander Bosch - Open Science Coordinator - s.e.bosch@vu.nl

Iris van der Werff - Program Assistent Open Science - i.m.van.der.werff@vu.nl

Universiteitsbibliotheek VU