Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Open Access

Open Access publiceren betekent dat je je publicatie zonder beperkingen online kosteloos toegankelijk maakt voor iedereen. Het is de ambitie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) om alle wetenschappelijke publicaties voor iedereen toegankelijk te maken.

Om Open Access publiceren te stimuleren, heeft de VU met een groot aantal uitgevers 'Open Access deals' gesloten. In totaal gaat het om ruim 11.000 journals.

Daarnaast is het mogelijk om al je wetenschappelijke artikelen 6 maanden na de eerste (niet-Open Access) publicatiedatum te delen in het VU Repository. Tot en met 31 december 2022 kun je de Universiteitsbibliotheek toestemming geven je publicaties beschikbaar te maken door je aan te melden voor You Share, We Take Care. In 2023 wordt het nieuwe VU Open Access-beleid van kracht. Dit beleid zorgt ervoor dat alle artikelen en kort wetenschappelijk werk van VU-auteurs automatisch open access beschikbaar worden gemaakt in het VU Repository (Pure), tenzij er bezwaar wordt gemaakt.

Met het VU Open Access-beleid zet de VU een stap richting toegankelijke en transparante wetenschap voor iedereen. Vanaf 1 januari 2023 dienen alle wetenschappelijke publicaties van VU-auteurs (waar mogelijk onmiddellijk) Open Access gemaakt te worden onder een open licentie en beschikbaar gesteld worden via het VU Research Portal (Pure).

Heb je vragen over Open Access publiceren?

Neem contact op met onze specialist van de Universiteitsbibliotheek!

openaccess@vu.nl