Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Maatschappelijke impact en relevantie meten

Maatschappelijke impact en relevantie meten: tools en diensten

De Universiteitsbibliotheek ontwikkelt twee soorten diensten waarmee onderzoeksgroepen de maatschappelijke impact en relevantie van onderzoek kunnen aantonen ten behoeve van jaarverslagen en SEP-evaluaties. 

 1. Maatschappelijke impact  maatschappelijke aandacht voor jouw publicaties
  Met behulp van Altmetric Explorer kun je zien waar jouw onderzoek vermeld wordt in beleidsdocumenten, patenten, de pers, in blogs, sociale media, en meer.
  Hiermee kun je de maatschappelijke impact van jouw onderzoeksafdeling in de loop van de tijd analyseren en bewijs aanvoeren van jouw maatschappelijke impact ten behoeve van evaluatierapporten.
  Je kunt Altmetric een melding laten geven wanneer jouw onderzoek in belangrijke bronnen wordt vermeld.
  Zodra je een account hebt aangemaakt, kun je je zoekopdrachten opslaan, en vanuit hier alerts instellen en live dashboards maken.
  Handige links:
  •    Bezoek de VU en VUmc Altmetric Explorer: Ga naar www.altmetricexplorer.com
 2. Maatschappelijke relevantie
  Deze analysemethode maakt geen gebruik van onderzoeksgebieden maar van beleidsthema's (bijvoorbeeld doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling) om output van onderzoek te classificeren.
  De Universiteitsbibliotheek is bezig met het ontwikkelen van doe-het-zelfhandleidingen en helpteksten met behulp waarvan je de bijdrage van jouw onderzoeksafdeling met betrekking tot beleidsthema's kunt aantonen. 

Kennis en beste werkwijzen delen
Om bij te blijven met ontwikkelingen en nieuwe methoden op het gebied van metriek neemt de Universiteitsbibliotheek deel aan (inter)nationale netwerken om kennis en beste werkwijzen te delen.

 • Internationaal: AurorA Societal Impact & Relevance of Research
  Een project voor het meten van maatschappelijk relevant onderzoek op basis van wereldwijde uitdagingen zoals doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling (VN) en maatschappelijke uitdagingen (EU).
 • Research Intelligence Network Netherlands
  Een landelijk expertisenetwerk bij CWTS, waar deskundigen op het gebied van bibliometrie kennis en beste werkwijzen delen.

Team Research Intelligence

researchintelligence.ubvu@vu.nl

Contactpersoon