Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Expo: 50 jaar – 100 uren bezetting

Op 22 februari 1972 bezetten studenten 100 uur het hoofdgebouw van de VU. Ze eisen meer democratische inspraak en hebben kritiek op de christelijke doelstelling van de universiteit. Een halve eeuw later kijken oud-bezetters terug in de documentaire “Dit is het begin”. De bijbehorende expositie “50 jaar – 100 uren bezetting” opent op 22 februari om 16:00 uur met een hybride event in 3D@VU en is t/m half april te zien in de erfgoedvitrine (Hoofdgebouw, 1e verdieping, naast de ingang van de UB).

Expositie
In de roerige jaren 70 maakte de VU een omslag van kleine gereformeerde elite -universiteit naar een brede en democratische instelling. Dit ging niet zonder slag of stoot. De links-radicale studenten beweging, onder leiding van de SRVU Studentenbond, liet flink van zich horen. In 1972 leidde de strijd over de oprichting van een universiteitsraad zelfs tot de bezetting van het VU-hoofdgebouw. Bekijk de bezettingspamfletten en foto’s uit die tijd, en lees over de context van deze democratiseringsslag.

Documentaire “Dit is het begin”
In “Dit is het begin” kijken oud-bezetter Jochum de Graaf en documentairemaker Willem Wisselink de beelden uit 1972 terug met andere oud-bezetters. Hoe ging dat toen? En hoe kijkt men er nu op terug? De documentaire is tot stand gekomen met subsidie van de VUvereniging en zal in de loop van de expositie gepresenteerd worden.

1972: Bezet. Een film over de bezetting van de VU

Bekijk hier alvast de oude originele beelden uit 1972

Meer weten over de erfgoedtentoonstellingen van de UB?

Neem contact op met José van Doorn, collectiebeheerder kunst en academisch erfgoed

j.a.van.doorn@vu.nl

Erfgoedvitrine Universiteitsbibliotheek
VU Hoofdgebouw, 1e verdieping
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam