Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De moderne werkplek van de VU

Met de nieuwe digitale werkplek van de VU heb je altijd en overal toegang tot de applicaties en data die je nodig hebt om te kunnen werken of studeren.

Als medewerker en/of student bij de VU heb je toegang tot een digitale werkplek in de cloud. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot de applicaties en data die je nodig hebt om te kunnen werken of studeren. Samenwerken en eenvoudig gegevens delen staan centraal bij de digitale werkplek. De moderne werkplek is gebouwd op twee pijlers:  

1. De moderne werkplek 
Nieuwste Microsoft 365 cloud-programma’s voor productiviteit, samenwerken en gemakkelijk en veilig delen van gegevens 

2. Virtuele Desktop en applicaties 
Op elke willekeurig apparaat (ongeacht het besturingsysteem) inloggen op een virtuele VU Windows desktop of virtuele beschikbaar gemaakte VU-applicaties.

Wat houdt de moderne werkplek in? 

 • MS Teams als online samenwerkingsplatform.
 • Microsoft 365 applicaties: de nieuwste Office-applicaties van Microsoft, zoals Word, Excel, Powerpoint, OneNote en Outlook.
 • Exchange Online: een mailbox in de cloud (met een inbox van 100GB) waardoor o.a. mailbestanden altijd automatisch opgeslagen zijn en veiligheid is geborgd.  
 • OneDrive: waar persoonlijke bestanden kunnen worden opgeslagen in de cloud (1 TB aan persoonlijke opslagruimte). 
 • Sharepoint Online: waar gedeelde afdelings- en teambestanden kunnen worden opgeslagen in de cloud. 
 • Tweestapsverificatie: multifactorauthenticatie en verschillende andere maatregelen die voorkomen dat inloggegevens en data van de VU in handen komen van verkeerde personen of niet langer toegankelijk zijn.

Je Microsoft Teams omgeving structureren
Microsoft Teams, je bent er misschien net mee aan de slag gegaan of al jaren. Hoe dan ook.. een beetje structuur en duidelijkheid creëren is nooit verkeerd. In deze bijlage vind je 9 tips die jou op weg helpen.

Voor wie?
De nieuwe werkplek is beschikbaar voor alle medewerkers en studenten van de VU.

Medewerkers 
Medewerkers van de VU (in vaste dienst, ingehuurd en gastvrijheid) hebben toegang tot hun digitale werkplek vanaf de datum dat zij (formeel) in dienst zijn.

Voordat je als medewerker toegang hebt tot de nieuwe digitale werkplek, dien je je eerst te registreren voor tweestapsverificatie. Volg hiervoor de QRC die je vind op het Kennisportaal onder 'Identity en Security MS365'.

Zodra je bent geregistreerd kun je op 2 manieren toegang krijgen tot je digitale werkplek:

1. Op een door de VU verstrekt apparaat (desktop, laptop, Macbook).

2. Op een computer die niet is uitgegeven door de VU (privé).

Werk je op een door de VU verstrekte desktop of laptop, dan kun je gewoon inloggen met de gegevens die je bij je indiensttreding hebt ontvangen.

Werk je op een Mac-computer die is uitgegeven door de VU: volg de stappen in de handleiding voor Mac (volg de link).

Werk je op een niet door de VU uitgegeven computer: volg de stappen in de handleiding voor Eigen Apparaat (volg de link).

Let op: VU-mail op je mobiel moet je instellen via de Outlook-app; installeer hiervoor de Outlook-app op je mobiel.

Voor meer informatie over je digitale werkplek, raadpleeg het kennisportaal via deze link.

Studenten
Het Microsoft 365-pakket met de bekende Office-programma’s is (gratis) beschikbaar voor alle VU-studenten vanaf het moment dat hun inschrijving definitief is.

Twee belangrijke beperkingen die merkbaar zijn voor studenten, hebben alles met veiligheid te maken:

 • Tweestapsverificatie voor MS365 is ingevoerd en automatisch doorsturen van VU-mail naar privémail wordt geblokkeerd.
 • Tweestapsauthenticatie is een van de beste manieren om de gegevens van de VU en de persoonlijke gegevens van studenten en medewerkers te beschermen. De methode wordt al jaren gebruikt voor bijvoorbeeld veilige toegang tot diensten als internetbankieren en social media.

Het automatisch doorsturen van mail is uitgeschakeld om te voorkomen dat mail kan worden onderschept. Zo wordt veiligheid van data op de VU geborgd.

Voordat je als student toegang hebt tot de nieuwe digitale werkplek, dien je je eerst te registreren voor tweestapsauthenticatie. Volg hiervoor de QRC die je vind op het Kennisportaal onder 'Microsoft 365 voor Studenten'.

Op je mobiel: installeer de Outlook-app (iOS / Android) en voeg je VU-account toe (VU e-mailadres en wachtwoord). Wil je meer weten over de MS365 programma’s? Bekijk ons Kennisportaal.

Virtuele Desktop en applicaties

De virtuele desktop van de VU is Azure Virtual Desktop, verder genoemd AVD. Dit is een virtuele omgeving waarmee je op een veilige manier gebruik kan maken van Windows besturingssysteem en vele VU-applicaties. Het dient o.a. ter vervanging van Citrix. Je kan AVD gebruiken op elk willekeurig (niet-VU) apparaat (desktop, laptop, tablet), ongeacht het besturingssysteem op het betreffende apparaat (Windows, Mac of Linux).

Op dit moment is AVD alleen beschikbaar voor medewerkers en studenten die toegang hadden tot een virtuele werkplek op Citrix.

De moderne werkplek van de Vrije Universiteit Amsterdam

Op een snelle, slimme en efficiënte manier samenwerken en gegevens delen. Waar en wanneer je maar wilt, op welk apparaat dan ook. Bekijk de animatie over het nieuwe digitale werkplekconcept van de VU.

Veelgestelde vragen over de nieuwe werkplek

 • Wat is een digitale werkplekomgeving? 

  Een digitale werkplekomgeving is de plek waar alle digitale informatie zoals applicaties of data online worden aangeboden. Een digitale werkplek is het apparaat (computer, laptop, tablet of smartphone) waarmee je verbinding en toegang krijgt tot de digitale werkplekomgeving, van waaruit je kunt werken of studeren, waar en wanneer je maar wilt. 

 • Welke nieuwe producten krijg ik als VU-medewerker? 

  De komende tijd worden de volgende producten geïmplementeerd als onderdeel van de moderne werkplek: 

  • MS Teams als online samenwerkingsplatform, ter vervanging van Skype for Business  
  • Microsoft 365 applicaties: het nieuwe Cloudplatform van Microsoft, inclusief Word, Excel, Powerpoint en OneNote 
  • Exchange Online: Outlook gaat naar de cloud waardoor o.a. mailbestanden altijd automatisch opgeslagen zijn en veiligheid is geborgd   
  • OneDrive: persoonlijke opslag in de cloud, vervangt uiteindelijk de H-schijf  
  • Sharepoint Online: gedeelde opslag in de cloud, vervangt uiteindelijk de G-schijf  
  • Microsoft Endpoint Manager: voor het beheren van apparaten, zodat je met alle type devices goed en veilig aan de slag kunt.  
  • Identity & Security: maatregelen die voorkomen dat inloggegevens en data in verkeerde handen komen of niet langer toegankelijk zijn
 • Waarom gaat de VU deze digitale werkplek implementeren?  

  De samenleving digitaliseert en daar komen nieuwe behoeften bij kijken, zoals flexibel werken, eenvoudig informatie delen en samenwerken met collega’s of medestudenten binnen of buiten de campus. Als universiteit ontwikkelen we mee en willen we aantrekkelijk blijven voor studenten en onderzoekers.

 • Ik ben student. Wat zijn voor mij de belangrijkste veranderingen? 

  De VU biedt de student nieuwe diensten, te weten Microsoft Teams, OneDrive en de nieuwste versie van het MS365 pakket. Daardoor kun je onder andere beter samenwerken en veiliger data delen. Los van toegang tot deze producten, zul je ook wat merken van veiligheidsmaatregelen die zijn genomen. Zo geldt er een tweestapsverificatie voor alle MS365 producten. Lees hier meer over de digitale werkplek voor studenten. 

 • Wat merk ik als student nadat ik ben gemigreerd naar de nieuwe digitale werkplek?

  Eens in de zoveel tijd zal er een pop-up verschijnen bij het inloggen op een van de MS365 producten. Je kunt dan via je mobiele telefoon bevestigen dat jij inlogt. Het automatisch doorsturen van VU-mail naar privé-mail is straks niet meer mogelijk. Je mailbox wordt vergroot naar 100GB.

  Je blijft toegang houden tot OneDrive (1TB persoonlijke opslag), MS Teams (gekoppeld aan je outlook agenda, je kunt ook vergaderingen inplannen),  en kunt gratis alle MS365-apps voor studenten downloaden.  

 • Wat is tweestapsverificatie?

  De VU voert voor alle studenten de tweestapsauthenticatie Azure MultiFactor Authenticatie (MFA) in. Dit betekent dat je voor het gebruik van de Microsoft programma’s eens in de zoveel tijd gevraagd wordt te bevestigen dat jij de gebruiker bent. De reden is dat de VU met tweestapsauthenticatie zeker weet dat jij de gebruiker bent als je inlogt in je VU mail en de andere Microsoft-programma’s. Tweestapsauthenticatie is een van de beste manieren om de gegevens van de VU en de persoonlijke gegevens van studenten en medewerkers te beschermen en wordt al jaren gebruikt voor bijvoorbeeld veilige toegang tot diensten als internetbankieren en social media.

  Om Azure MFA te activeren dien je de Microsoft Autheticator app op jouw telefoon te downloaden en je eenmalig met de app voor Azure MFA te registreren. Op het IT Serviceportaal vind je als student meer informatie en instructies.