Expositie 'What about me?' - over de zoektocht naar identiteit

Van 6 mei tot 12 juli was in de expositieruimte rond de Aula in het Hoofdgebouw de tentoonstelling ‘What about me?’ te zien, waarin de zoektocht naar identiteit centraal stond. Identiteit is de manier waarop je naar jezelf kijkt in relatie tot anderen. Het zoeken van je eigen identiteit kan soms best lastig zijn en tot onzekerheid of verwarring leiden.

Zoektocht naar identiteit zichtbaar en bespreekbaar maken
In de expositie ‘What about me’ en een debat (datum volgt) wilde de VU de soms moeilijke zoektocht naar je eigen identiteit zichtbaar en bespreekbaar maken. Juist de studietijd is voor velen een tijd van zelfonderzoek en uitproberen. Bovendien wil de VU een universiteit zijn waar iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn. 

What about me foto expositieWat maakt jou tot wie je bent?
Identiteit kent verschillende aspecten, zoals religie, cultuur, gender, afkomst et cetera. Wat maakt jou tot wie je bent; wat bepaalt voor jou je identiteit? Op internet en social media lijkt identiteit vooral een constructie te zijn. Hoe maakbaar is identiteit?

Deelnemende kunstenaars
Deelnemende kunstenaars zijn: Sara Blokland, Risk Hazekamp, Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek, L.A. Raeven, Pieter Verhoeff over Erik van Lieshout, Willem Popelier, Get Me.

Debat 9 juli 2019
9 juli vond een debat plaats op de VU waarin het ging over de rol van het lichaam in de bepaling van identiteit. VU-wetenschappers reflecteerden vanuit verschillende disciplines op dit onderwerp, aan de hand van de kunstwerken uit de expositie. Tijdens de discussie achteraf werden de inzichten gedeeld. 

Bekijk het filmpje


Programma
15.00 - 15.30 uur
Bezichtiging expositie rondom de Aula, eerste verdieping Hoofdgebouw VU
15.30 - 15.45 uur
Campus wandeling naar 3D (debatruimte), Wis- en Natuurkunde gebouw VU
15.45 - 15.50 uur
Openingswoord door Marjolein Jansen, vicevoorzitter College van Bestuur VU
15.50 - 15.55 uur
Introductie door Karen van Oudenhoven, Chief Diversity Officer en decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen VU
16.00 - 16.15 uur
Spreker Annemie Halsema (Filosofie, Geesteswetenschappen) geeft inzicht in het concept van identiteit als sociale constructie
16.20 - 16.35 uur
Spreker prof. dr. Martina Cornel (Community Genetics) benadert identiteit vanuit de genetica
16.40 - 16.55 uur
Spreker prof. dr. Wayne Modest (Material Culture and Critical Heritage Studies) vertelt over het postkoloniale erfgoed en de effecten op de hedendaagse samenleving
17.00 - 17.30 uur
Vragen en discussie onder leiding van Karen van Oudenhoven
17.30 - 18.00 uur
Drankje en hapje
 

emptyEerdere exposities