Eerdere exposities

DOUBLE DUTCH: fotoportretten van tweelingen op de VU

  Double Dutch combi  

Foto’s: Monique Eller en Bodine Koopmans

Op de Vrije Universiteit Amsterdam was t/m 5 april 2016 de tentoonstelling DOUBLE DUTCH te zien. Nederlandse tweelingen (eeneiig en twee-eiig) in de leeftijd van 3 tot 93 jaar zijn op bijzondere wijze geportretteerd door fotografen Monique Eller en Bodine Koopmans. De fotoserie is tot stand gekomen in samenwerking met VU-hoogleraar Dorret Boomsma en het Nederlands Tweelingen Register.

Dubbelportret of niet? 
De fotografen hebben zich in de portretten laten inspireren door de gelijkenis en verschillen bij tweelingen, maar ook door de onderlinge verbondenheid. De serie toont de tweeling in de huidige moderne Nederlandse samenleving. Van jong tot oud met een diepere laag die de kijker in de wereld van de geportretteerde tweeling brengt. Eller en Koopmans studeerden beiden af aan de fotoacademie Amsterdam. Anderhalf jaar geleden gingen zij de uitdaging van een samenwerking aan. Dit resulteerde in de coproductie DOUBLE DUTCH.

Nederlands Tweelingen Register 
Het Nederlands Tweelingen Register is op 1 februari 1987 aan de VU opgericht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Er staan ruim 200.000 personen ingeschreven die deel uitmaken van een meerlingfamilie waarvan ruim 96.000 zelf deel zijn van een meerling.

Bezoekersinformatie
De tentoonstelling was te zien in het Hoofdgebouw van de VU, Balkon 1 Expositieruimte, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam. Toegankelijk van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: w.wallert@vu.nl