Bereikbaarheid per openbaar vervoer

De VU gebouwen liggen rondom een centraal campusplein en zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer. Voor een routebeschrijving naar de campus, kunt u terecht op de pagina's contact/routebeschrijving
De bouwontwikkelingen en de aanpassingen aan de infrastructuur in het Zuidas gebied hebben op zijn tijd gevolgen voor het openbaar vervoer. Hieronder treft u de belangrijkste aan.  

STREMMINGEN OP ROUTE TREIN/BUS/TRAM/METRO

 

VANAF 3 MAART 2019 VERVANGEND VERVOER VOOR LIJN 51

Door werkzaamheden aan de tramlijn tussen Station Zuid en Amstelveen rijden tram 51 en 5 in 2019 en 2020 gedurende bepaalde periodes niet. Er wordt vervangend vervoer ingezet maar ook haltes opgeheven.

Sneltram 51 rijdt vanaf 3 maart 2019 niet meer tussen Station Zuid en Amstelveen Westwijk omdat de betonnen tunnel bij station Zuid dan buiten gebruik gaat. De sneltram wordt tot eind 2020 vervangen door bus 55 en pendelbus 551. Deze nieuwe buslijn 55 stopt echter niet bij de haltes die liggen tussen Oranjebaan en De Boelelaan/VU. Tram 5 rijdt gedurende de gehele bouwperiode, met uitzondering van een aantal weekenden en de zomervakantie in 2019. In die periodes wordt tram 5 vervangen door bus 45.  Lees er hier meer over. 

In 2020 moet de nieuwe sneltramverbinding gereed zijn. Deze zal gaan rijden tussen de Zuidas en Amstelveen en zal deels onder de grond gaan rijden. Een impressie van deze nieuwe tramlijn kunt u hier zien.

 

GEEN TREINVERKEER STATION ZUID EN AMSTELSTATION 5 WEEKENDEN IN MEI EN JUNI 2019 [02/04/2019] 

In mei en juni werkt Zuidasdok vijf weekenden aan de A10 Zuid (richting Utrecht) en het spoor bij de stations Amsterdam Zuid en RAI. Het gaat om de volgende weekenden en tijden: 

  • vrijdagavond 10 mei 22:00 uur tot maandagochtend 13 mei 05:00 uur
  • vrijdagavond 17 mei 22:00 uur tot maandagochtend 20 mei 05:00 uur
  • vrijdagavond 24 mei 22:00 uur tot maandagochtend 27 mei 05:00 uur
  • vrijdagavond 31 mei 22:00 uur tot maandagochtend 3 juni 05:00 uur
  • vrijdagavond 7 juni 22:00 uur tot dinsdagochtend 11 juni 05:00 uur (Pinksterweekend)

Treinverkeer van, naar en via de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is in deze weekenden niet mogelijk. Reizigers reizen om via Amsterdam Centraal. Besluit u met de auto te komen houdt dan rekening met het volgende: de snelweg A4 (vanaf Schiphol) wordt in die weekenden ter hoogte van Badhoevedorp afgesloten. De omleiding gaat via de A9 (Amstelveen) -> A2 -> A10 Zuid (richting Schiphol). Komend van de A10 West is de A10 Zuid afgesloten vanaf knooppunt De Nieuwe Meer. 

Naast de vijf weekenden in mei en juni, zijn er ook enkele weekenden waarin er bij station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI minder treinen of metro’s rijden. Het gaat om 6 en 7 april, 15 en 16 juni en 22 en 23 juni.  

Komt u dus in deze weekenden naar de VU Campus, houdt dan rekening met extra reistijd, afsluitingen en omleidingen en check een reisplanner zoals 9292.nl. Voor meer informatie, kijk hier.


BOUW ZUIDASDOK KOMT NU ECHT DICHTBIJ!

Verbetering bereikbaarheid 
Het project Zuidasdok zorgt voor een verbeterde bereikbaarheid van de Amsterdamse Zuidas en het noordelijke deel van de Randstad door het deels ondergronds brengen van de Rijksweg A10 Zuid en het uitbreiden en vernieuwen van station Amsterdam Zuid.. Dit is nodig omdat de weg en het station steeds meer moeite krijgen om het reizigersverkeer te verwerken. Er komt meer ruimte op de weg door de A10 zuid over een lengte van ongeveer 6 kilometer in beide richtingen te verbreden van 4 naar 6 rijstroken. Tegelijkertijd worden de knooppunten Amstel en De Nieuwe Meer opnieuw ingericht. Ook gaat een stuk snelweg ondergronds. Daardoor verbetert niet alleen de leefbaarheid in het centrumgebied van Zuidas, maar ontstaat ook ruimte voor uitbreiding van het station en voor bus en tram. 

Zuidasdok is een enorm bouwproject dat in een klein en druk gebied moet worden gerealiseerd. Ondanks dat er in het plan allerlei maatregelen zitten om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zullen bewoners en gebruikers van het gebied overlast gaan vinden van de werkzaamheden. Het komende jaar gaat ZuidPlus hun aanbieding verder uitwerken. Buiten zullen er dan nog geen grote werkzaamheden plaatsvinden. Wel begint al de voorbereiding zoals het inrichten van bouwterreinen, grondonderzoek en de kap van bomen. In 2019 is het voorwerk klaar en gaan de bouwwerkzaamheden beginnen. In 2028 moet het project af zijn.

Informatiecentrum 

Voor specifieke vragen over het project kunt u terecht bij het loket ‘Amsterdam Zuidas, Informatiecentrum’ in de centrale hal van het World Trade Center of bellen (0800-5065) of mailen (info@zuidas.nl).