Niet roken is de norm

Dat is de ambitie van de VU. Daarom is de VU Campus in de loop van 2020 volledig rookvrij. Hiermee realiseren we een nog prettigere en gezondere studeer- en werkomgeving en leveren we een bijdrage aan een Rookvrije Generatie.

Een deel van het campusterrein, het gebied rondom het 0|2 Labgebouw, ACTA en de Botanische Tuin Zuidas is, tegelijk met Amsterdam UMC, al per 1 oktober 2019 rookvrij (zie plattegrond). 

Het terrein van Amsterdam UMC is per 1 oktober 2019 volledig rookvrij. Amsterdam UMC wil als zorginstellingsomgeving het goede voorbeeld geven en zo aan de patiënten, medewerkers en bezoekers uitstralen dat roken grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en dus niet meer past bij de waarden van het ziekenhuis. Gezien de ligging van de terreinen en gezien het feit dat ACTA ook een gezondheidsinstelling is sluiten ACTA, O|2 en de Botanische tuin Zuidas bij de vervroegde overgang van Amsterdam UMC aan.

Met een rookvrije campus geeft de VU uiting aan haar rol als maatschappelijk betrokken organisatie met een verantwoordelijkheid naar de samenleving en naar de studenten. De VU geeft hiermee invulling aan het profileringsthema Human Health & Life Sciences en de duurzaamheidsvisie People, Planet & Prosperity. Onlangs ondertekende de VU de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Eén van de doelen is 'gezondheid en welzijn voor iedereen, van jong tot oud'.
Rook je en wil je van de gelegenheid gebruik maken om te stoppen? Samen stoppen is makkelijker dan alleen. Het AMC heeft het succes onderzocht van stoptober. En wat blijkt: door deelname aan stoptober heb je 5x meer kans blijvend te stoppen met roken. 70% van de deelnemers houdt het vol om 28 dagen niet te roken! Na drie maanden is ruim 50% van de deelnemers nog steeds rookvrij.

Statistieken van de VU
Op basis van onderzoek van het Trimbos instituut en het Centraal Bureau voor de Statistiek, schatten we dat er ongeveer 850 medewerkers en 5000 studenten van de VU roken. Niet roken wordt de norm: de hele VU Campus wordt rookvrij. Sinds 1 oktober is het terrein rondom Amsterdam UMC, ACTA, het O|2 Labgebouw en de Botanische tuin Zuidas rookvrij.