Gebouw MF

 Gebouw MF

Bezoekadres

Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam

Een transitie naar een gebouw gericht op Brain, Body & behavior

Gebouw MF wordt gemoderniseerd zodat het tot minimaal 2028 mee kan. Het heeft gevarieerde studieplekken, ruimtes voor ontmoeting en kennisuitwisseling in onder andere het nieuwe restaurant en een vergadercentrum Salutem. In Gebouw MF zijn de medische-, gedrags-, bewegings- en gezondheidswetenschappen van de VU en het Amsterdam UMC gehuisvest. Door alle opleidingen en onderzoek op het gebied van ‘brain, body en behavior & sport’ samen te brengen in één gebouw wordt de samenwerking, tussen partijen binnen het VU-brede thema Human Health & Life Sciences bevorderd.

Brain, Body & Behavior

Het gebouw clustert op termijn bachelor, master en postacademisch onderwijs en onderzoek gericht op ‘brain, body en behavior' en faciliteert hiermee de samenwerking, kruisbestuiving en ontmoeting tussen partijen binnen het VU-brede thema Human Health & Life Sciences. Het brengt in de toekomst de volgende gebruikersgroepen fysiek en inhoudelijk bijeen:

 • Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen VU
 • Instituut voor Onderwijs en Opleidingen (School of Medical Science VUmc en Amstel Academie)
 • Afdelingen van VUmc (o.a. huisartsengeneeskunde, sociale geneeskunde, Epidemiologie en Biostatistiek, EMGO+, klinische genetica)
 • Faculteit Bèta Wetenschappen (Gezondheidswetenschappen) VU
 • Studieverenigingen (MFVU, FGB VIB en VSPVU)

Projecten

Afgeronde projecten:

 • In 2016 is de begane grond van gebouw MF grondig verbouwd en getransformeerd in een gastvrije ruimte met een eigentijds restaurant, een koffiecorner en diverse studieplekken voor ontmoetingen en kennisuitwisseling.
 • Ook de begane grond van H/GO kreeg in 2017 een transformatie. Hier is het Instituut voor Onderwijs en Opleidingen (School of Medical Science VUmc en  Amstel Academie) gehuisvest.

Projecten gereed in 2018:

 • In 2018 volgt de modernisering van het openbare gebied op de eerste verdieping (Het Atrium - D146 of raadszaal). Deze vleugel krijgt  een nieuwe indeling en een lichtere uitstraling passend bij de begane grond. Er wordt een aantal overlegruimten en een zelfstudieruimte toegevoegd. In de gang komt een koffiepunt en zitjes.
 • Eind 2018 is de verbouwing en van de verdiepingen 1 t/m 4 van de ABCD-vleugel en verdieping 5 en 6 gereed.

Nieuwe onderzoeksfaciliteiten in Gebouw MF

In gebouw MF komen onderwijs en (droog) onderzoek van diverse onderzoeksgroepen en opleidingen voor medische, gezondheids-, gedrags- en bewegingswetenschappen. Na de verbouwing ontstaan mooie onderzoeks- en studiefaciliteiten zoals een grote zelfstudiezaal op de D1–vleugel, het Human Perfomance Lab (HPL) van Faculteit Gedrag- en Bewegingswetenschappen en de Skills labs en röntgenkamer van het VUmc/Instituut voor Onderwijs en Opleidingen. Het gebouw faciliteert daarmee de samenwerking, ontmoeting en kruisbestuiving tussen partijen binnen het thema Human Health & Life Sciences.

Human Performance Lab
Mei 2018 opende het  Human Performance Lab (HPL) van FGB op de 4de verdieping haar deuren. Het Human Performance Lab bestaat uit:

 • een kamer waarin hoogte kan worden gesimuleerd tot 5800 m door zuurstofniveaus te verlagen; in die kamer kunnen ook extreme klimaten gesimuleerd worden zoals woestijn (60°C droge hitte), jungle (40°C, 90% luchtvochtigheid) en extreme koude klimaten (-20°C).
 • kamers voor het testen van antropometrie (studie van de verhoudingen van het menselijke lichaam), het  testen van spierkracht, fietstesten (aerobe krachttraining) en beeldvorming.
  Dit zijn unieke onderzoeksfaciliteiten gericht op menselijk presteren in Nederland.

opening_HPL


Skills-labs: onderwijsruimtes ingericht als ziekenhuiskamer

Op de 2e verdieping van gebouw MF worden skills-labs gerealiseerd. Deze onderwijsruimtes zijn als ziekenhuiskamers ingericht. Ieder skills lab heeft aangrenzend een voorbereidingsruimte en in de buurt van elk lab bevindt een computerinstructiezaal. Er worden vier soorten skills labs ingericht.

Skills-labs basiszorg
Een officiële algemene verpleegafdeling zoals in VUmc, met minimaal zes bedden, inclusief benodigde aansluitingen voor perslucht en zuurstof.

Skills-lab intensieve zorg
Een intensive care-afdeling in VUmc en is voorzien van de modernste technologie, met bedden met ICT-aansluitingen en geavanceerde apparatuur.

Skills-lab OK assistent
Een operatiekamer met OK-tafel en bijbehorende apparatuur.

Skills-lab radiodiagnostisch laborant
Een volledige röntgenkamer met observatiekamer. Dit lab heeft stralingsvrije loodwanden en een röntgenapparaat.