Hoofdgebouw

banner vernieuwing hoofdgebouw

Bezoekadres

De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

In de jaren 1966-1974 werd aan de De Boelelaan het nieuwe Hoofdgebouw van de VU gebouwd. Het was ontworpen door de architect Chr. Nielsen. De eerste paal werd geslagen op 12 juni 1966. Door de enorme ruimtenood van de VU ten gevolge van de snel groeiende studenten- en docentenaantallen werden de eerste twaalf verdiepingen in 1970 vervroegd opgeleverd. Vanaf 1970 werden de bestuursorganen, de centrale diensten en vijf faculteiten  in het Hoofdgebouw ondergebracht. Bij de oplevering had het Hoofdgebouw het grootste vloeroppervlak (90.000 m2) van Amsterdam.

Visitekaartje

Het Hoofdgebouw is recent grondig gerenoveerd om ook de komende jaren het visitekaartje van de VU te zijn. Het is de vestigingsplaats van de Universiteitsbibliotheek, enkele faculteiten en 7.300 alfa- en gammastudenten volgen er onderwijs. Met een honderdtal congressen, meer dan driehonderd promoties, inauguraties, de opening van het academisch jaar en de dies, trekt het Hoofdgebouw veel bezoekers. Ook evenementen als het jaarlijkse On the Roofff  Filmfestival op het dak van de VU, trekken veel publiek.

Facelift

De vernieuwing van het Hoofdgebouw is een ‘facelift’ met een toegankelijke en gastvrije entree, een prettige foyer, meer daglicht en betere zichtlijnen. Het aantal onderwijsruimten is uitgebreid en aangepast aan nieuwe onderwijsvormen. Ook zijn er extra (studie)werkplekken voor studenten gecreëerd. De nieuwe inrichting van het gebouw biedt een effectieve werkomgeving aan onderzoekers en docenten en faciliteert samenwerking en ontmoeting. De beschikbare ruimte wordt in de nieuwe situatie beter benut. Zo is er ruimte ontstaan voor de huisvesting van nieuwe partners van de VU, zoals de Protestants Theologische Universiteit (PThU) gesitueerd op de eerste verdieping van de E-vleugel.

Levendig

Het halgebied van het Hoofdgebouw is een levendiger geheel met diverse studie- en loungeplekken, aangename LED-verlichting en een sterk verbeterde akoestiek. Op de begane grond komen extra voorzieningen, die direct vanaf de De Boelelaan of het campusplein toegankelijk zijn. Denk hierbij aan een espressobar en een VU Café. Daarmee heeft de student, medewerker of bezoeker keuze uit een meer divers aanbod aan horeca en ontstaat tegelijkertijd levendigheid in de openbare ruimte.

Ontwikkelingen, nieuws en weetjes zijn te volgen via social media: facebook.com/vucampusnu/ en twitter.com/VUCampusnu