Nieuws en actualiteiten

Lees het laatste nieuws over de ontwikkelingen op de campus

join_the_pipeHet thema is dit jaar 'Leaving No One Behind' (zorg voor waterveiligheid voor ieder). De VU draagt structureel haar steentje bij aan het creëren van schoon drinkwater voor mensen in ontwikkelingslanden.

Projecten waar de VU aan meedoet:
  • Made blue 
    663 miljoen mensen op aarde hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Daar doen we samen wat aan: een liter voor een liter. Elke consumptie die uit een koffieautomaat komt, zorgt voor net zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. In 2018 heeft de VU 283.691 liter schoon drinkwater gedoneerd aan Made Blue. Met dit aantal geven wij 28 kinderen op school en 1 gezin thuis toegang tot schoon drinkwater voor de komende 10 jaar.
  • Earth water 
    Sinds kort is in de vending machine van de VU Earth water verkrijgbaar en hoef je geen PET-fles met water te kopen. Earth water is verpakt in een duurzame verpakking. Earth Water staat bovendien 100% van de nettowinst af aan waterprojecten in Azië en Afrika.
  • Join the pipe
    Op veel plaatsen op de campus vind je Join the pipe punten. Het bijbehorende hervulbare waterflesje kun je kopen in de vending machine op de VU. Met de opbrengsten van de flessen en tappunten in Europa zet Join the Pipe waterprojecten op in ontwikkelingslanden. Voor iedere BOGO-Bottle die wordt verkocht, wordt een fles aan een schoolkind in een ontwikkelingsland gedoneerd.

Omdat per 1 april de nieuwe parkeergarage (P3) op het campusplein open gaat, starten half maart werkzaamheden aan de toegangsweg bij de Van der Boechorststraat (MF-straat). De slagbomen worden richting campusplein verplaatst zodat de ingang van de nieuwe parkeergarage bereikbaar wordt. Voor de veiligheid wordt het fietspad naar de andere kant van de weg verplaatst (door middel van markering op de weg) zodat fietsers en auto's elkaar niet kruisen. De ingang van gebouw MF blijft bereikbaar. 

Fietsenstalling
De fietsenstalling en het voetpad langs de gevel van gebouw MF blijven beschikbaar, evenals de fietsenstalling op het plein voor het W&N gebouw. De fietsenrekken aan de kant van het Coördinatiecentrum Energie (CCE) gaan weg. 

Herininrichting MF-straat
De volledige herinrichting van de MF-straat staat gepland voor de tweede helft van dit jaar.


MF_straat_schets-1

Wegens werkzaamheden wordt metro 51 vanaf 3 maart 2019 tot eind 2020 tussen Station Zuid en Amstelveen vervangen door bus 55. Route: Station Zuid - De Boelelaan/VU - Oranjebaan en verder. Voor de haltes tussen de VU en Oranjebaan neem je tram 5. Lees meer >

Tijdelijke-openbaar-vervoer-per-3maart2019
breeam

De VU heeft een BREEAM-NL In Use certificaat voor het laboratorium gebouw O2 behaald. Het O|2 Labgebouw (op de kruising De Boelelaan-Gustav Mahlerlaan) is gecertificeerd met de scores Excellent. De BREEAM-NL voor bestaande Hoger Onderwijsgebouwen is in 2015 opgestart door de Dutch Green Building Council in samenwerking met de Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven en Saxion Hogescholen.

Het O|2 Labgebouw is ontwikkeld en ontworpen in de tijd dat BREEAM zelf nog in de opstartfase zat, een duidelijke BRL was toen nog niet voorhanden. Tijdens het ontwerp en de bouw had VU bouwdirecteur John van Houten duurzaamheid hoog in het vaandel. Verschillende gebouwinstallaties zijn onderzocht en beoordeeld door het Ontwerpteam en VU-Consultancy. Wat nu beloond wordt met een BREEAM Excellent score.

Betrokken personen vanuit de VU waren John van Houten, Willem Verduyn, Ilko van Genderen (BREEAM Expert, foto) en Hannah van der Leij (BREEAM Assessor, Built2Live Den Haag).

Welke vragen leven in het Kenniskwartier Zuidas? Waarmee is het innovatie gebied bezig? Bij de volgende Campus Amsterdam Meetup krijg je de kans om het Kenniskwartier Zuidas te ontdekken! Het Kenniskwartier is een aantrekkelijk gebied voor wetenschappers, studenten en kennisintensieve bedrijven. In het Kenniskwartier komen wonen, werken en studeren straks letterlijk bij elkaar. Tijdens de Campus Amsterdam Meetup #4 - die we organiseren als opmaat naar WeMakeThe.City - kom je in contact met innovatie districts, campussen, labs, hubs en hun ondernemers, medebewoners en collega's.

Vrije Universiteit, OZW Gebouw, Alma Zaal 10e etage, De Boelelaan 1109 Amsterdam

Meer informatie >

Bekijk de foto's >

De VU start in februari met de pilot van het programma A Broader Mind, waarin bachelorstudenten aan maatschappelijke vragen werken en waarbij academische, maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling vooropstaan. Eerstejaarsstudenten van vijf opleidingen doen mee aan de pilot van A Broader Mind: Criminologie, Sociologie, Gezondheidswetenschappen, Geneeskunde en International Business Administration. In een van de programma's gaan de studenten onderzoek doen in de buurt Buitenveldert, in samenwerking met stadsdeel Zuid. Een mooie samenwerking waarbij we de omgeving betrekken bij onderzoek op de VU.

Het programmateam bestaat uit Kirstin de Boer en Nynke Rodenhuis.

Op dinsdag 5 februari 17.30 uur werd het programma feestelijk geopend in de Aula door o.a. Vinod Subramaniam, Rector Magnificus, en de leden van de bouwteams.
Maandag 21 januari is het kunstwerk Cytopia van Pinar Yoldas onthuld in het O|2 Labgebouw. De kunstenaar heeft zich laten inspireren door een kankercel. Dit kunstwerk past goed bij het gebouw door het onderzoek op het gebied van Human Health and Life Science wat daar plaatsvindt. Gebruikers van O|2 waren betrokken bij het ontwerp van het kunstwerk.

Josja van der Veer, directeur Facilitaire Campus Organisatie, vertelde bij de onthulling dat de VU een rijke traditie heeft in het verzamelen en exposeren van kunst. In de verschillende gebouwen en op de Campus zijn diverse kunstwerken te bewonderen.

Vice-voorzitter van College van Bestuur Marjolein Jansen voltooide het kunstwerk door het laatste puzzelstukje op de goede plek te plakken. Zij vertelde in haar toespraak: 'Kunst is niet alleen een verfraaiing van de omgeving, maar geeft ook inspiratie. Het opent nieuwe perspectieven. Daarom past het goed in een academische omgeving'.

Artikel van Ad Valvas >

kunstO2_marjolein

Amsterdam Bouwt: Big, Bigger, Zuidas. Over de expansie en make-over van hét zakendistrict van Amsterdam. Wat gaat er allemaal gebeuren?

Met de aanleg van de Zuidasdok, de uitbreiding van de Zuidas en flinke ingrepen in het RAI-gebied ligt de grootse bouwput van Amsterdam het komende decennium aan de zuidkant van de stad. Het district waar nu voornamelijk kantoren staan, wordt omgetoverd tot een levendig woon- en werkgebied. Het uiteindelijk resultaat belooft indrukwekkend te worden. Meer hoogbouw van internationale allure, de A10 die in een tunnel onder de grond verdwijnt, een park op het dak van diezelfde tunnel, een flinke uitbreiding van Station Zuid. In dit programma zetten direct betrokkenen hun plannen uiteen. Hoe vernieuwend zijn de verschillende projecten? En hoe zorgen we ervoor dat het modernste stuk Amsterdam zich niet vervreemd van zijn omgeving? Met o.a. Josja van der Veer, directeur Facilitaire Campus Organisatie van de VU.

Lees het uitgebreide verslag op Zuidas.nl

Vanwege de toenemende autodrukte op het campusterrein regelt met ingang van 2 januari een terreincoach de toegang. Alleen bevoegden en aangemelde wagens kunnen het campusterrein op. De terreincoach is dagelijks tussen 07.00 en 14.30 uur bij de slagboom van de Van der Boechorststraat aanwezig. Hij verwijst bezoekers naar het loading doc (voor laden en lossen) en eventueel naar een passende parkeerplek.

Wagens die het terrein op mogen zijn uitsluitend van leveranciers op de preferred supplierslijst, leveranciers met een pasje, auto’s die zijn aangemeld bij de Servicedesk FCO, leden van het College van Bestuur en mindervaliden. Per leverancier wordt maximaal 1 wagen per dag toegelaten. De wagen moet voorzien zijn van een bedrijfslogo, personenauto’s worden niet toegelaten. Wanneer alle parkeerplekken bezet zijn, wordt de bezoeker doorverwezen naar de parkeerplaatsen op straat en/of P2.

Voor meer informatie of het aanmelden van wagens kunt u contact opnemen met de Servicedesk FCO (020-5985777 of servicedesk.fco@vu.nl)

campustentoonstellingExpositie VU Hoofdgebouw, rond de Aula, 1 november 2018 tot medio 2019

Van 1 november tot medio 2019 kun je bij de expositie ‘Op en onder de Campus’ een kijkje nemen onder de VU-campus. Ook zie je wat er de afgelopen 1.000 jaar gebeurde op de bovenste lagen van de grond - en wat er nog te gebeuren staat. Van de ontginning van Buitenveldert tot en met de bouw en de verdere ontwikkeling van de VU Campus.

Boringen tot wel 162 meter diep
In 2017 werden voor het aanleggen van een Warmte-Koude-Opslag (WKO) op de VU Campus diepe boringen tot wel 162 meter gedaan. Simon Troelstra, gepensioneerd Universitair Hoofddocent Aardwetenschappen, zorgde dat deze buitenkans optimaal voor de wetenschap werd benut. Hij vroeg boorbedrijf Tjaden om bij elke meter van de boring een zakje sediment te verzamelen. Drie studenten Geologie analyseerden voor hun bachelorscriptie onder begeleiding van Troelstra en collega Kees Kasse de bodemmonsters. De conclusies zie je in de expositie.

Meer informatie >

De VU is deze week gestart met de voorbereidingen van de bouw van een nieuw onderzoeksgebouw op het terrein van de voormalige Schoolwerktuinen. In deze eerste fase worden voorbereidingen getroffen om de aan- en afvoer van het toekomstig bouwverkeer op en naar de bouwplaats in goede banen te leiden. Om de werkzaamheden op het terrein efficiënt en veilig uit te kunnen voeren kan het voorlopig niet door derden worden gebruikt. Om deze reden heeft de VU ook het tijdelijke contract met het Green Living Lab niet kunnen verlengen. Het lab heeft het terrein inmiddels volgens afspraak terug opgeleverd aan de VU.

Vanuit de Campusontwikkeling is uitgangspunt dat we zo zuinig mogelijk omgaan met onze omgeving. Het groen op het terrein waar ook het Green Living Lab tijdelijk was gevestigd, proberen we zo veel mogelijk te behouden zodat we er in de toekomst weer van kunnen genieten. We onderzoeken of we delen van het terrein al tijdens de bouw weer kunnen openstellen voor publiek. Ondertussen blijven we ons inzetten voor een groene campus. Dat is van belang voor een prettige werk- en studieomgeving in de stad. Lees meer >

3D is een meerdimensionale vrijplaats gericht op de versterking van een veilige en inclusieve universitaire gemeenschap, waar iedereen welkom is en alles bespreekbaar. 3D@VU is de nieuwe ruimte in het hart van de VU Campus (ruimte G095 in W&N), waar alles draait om Dialoog, Debat en Diversiteit. Het College van Bestuur heeft een werkgroep onder leiding van Ruard Ganzevoort ingesteld om bij te dragen aan een inclusieve en veilige universiteitscampus. De VU rekent het tot haar academische (en pedagogische) verantwoordelijkheid om gevoelige en maatschappelijke vraagstukken te agenderen die de samenleving en universiteitsgemeenschap verdelen. Hier kan iedereen verbonden aan de VU zich voor aanmelden. De werkgroep heeft een klankbordgroep ingericht bestaande uit zes studenten en zes medewerkers met een brede spreiding qua gender, geaardheid, etnische afkomst en religieuze achtergrond. Deze klankbordgroep heeft onder andere als taak adviseren over de programmering van 3D.

3D

De campus van de VU is levendig met academische evenementen als de opening van het academische jaar, Dies Natalis en een uitnodigend publiek evenementenprogramma met het VU Summerbreak Festival, het On the Rooff Film Festival en openlucht festival Open Air georganiseerd door de Griffioen en filmtheater Rialto. Ook is het mogelijk om in samenwerking met Rialto 'Film on demand' te organiseren op de VU. De gastvrije campus van de VU host graag symposia, congressen en evenementen van gastpartijen en biedt daar verschillende representatieve ruimtes voor aan.