Albert Menkveld

De wereldeconomie en de microseconde

Automatisering heeft de beurshandel compleet veranderd. Een beetje eng is dat wel: een computerfout kan de wereldeconomie laten crashen. Econometrist Albert Menkveld bestudeert de architectuur van het financiële systeem, en probeert het bouwwerk te verbeteren.

Valt het u ook op als u op internet het goedkoopste vliegticket zoekt? Als u na wat vergelijken terugkomt op een bepaalde site, is de ticketprijs verhoogd. Dat heeft Albert Menkveld op zijn geweten. Na zijn studie econometrie liet hij zich door KLM verleiden om met algoritmes ticketprijzen te optimaliseren. Maar na een jaar was de intellectuele uitdaging eraf en koos Menkveld alsnog voor de wetenschap. Daarin ontwikkelde hij zich in hoog tempo tot een wereldwijd erkend specialist op het gebied van de automatisering van financiële markten. 

Eén van zijn doelen is een einde maken aan een zinloze, miljoenenverslindende wapenwedloop op de financiële markten. Een wedloop die draait om microseconden. Robots hebben de rol van menselijke beurshandelaren overgenomen. In een fractie van een seconde kunnen deze high frequency traders (hft’s) beslissen over aan- of verkopen. Flitshandel heet het al, maar er wordt voortdurend geïnvesteerd in nog snellere technologie. Een heilloze weg, denkt Menkveld. “De beslissnelheid van die machines ligt nu al onder de milliseconde. In de tijd dat onze hersenen überhaupt een koers waarnemen, heeft een hft al honderd keer gehandeld. Maar men wil de snelheid terugbrengen naar microseconden, miljoenste seconden.”

> Lees het hele interview met Albert Menkveld

Albert Menkveld sprak op 2 april 2013 als eerste University Research Chair-hoogleraar zijn oratie uit. In Why not replace bankers by robots? presenteerde hij de nieuwe feiten over de Flash Crash, waarbij op 6 mei 2010 de belangrijkste graadmeter van de Amerikaanse beurs, de S&P500, in één minuut vijf procent van haar waarde verloor.