Davide Iannuzzi

Van piepklein draadje tot big business

Een bijproduct van zijn eerdere onderzoek leidt nu een heel eigen leven. Het meetinstrumentje niet groter dan een haar dat fysicus Davide Iannuzzi bedacht, bracht een heel nieuwe generatie extreem kleine sensoren voort. ‘Mijn grote droom is dat mijn vinding de geneeskunde kan helpen.’

Zo zie je maar waar fundamenteel onderzoek óók nog goed voor kan zijn, behalve voor mogelijke, revolutionaire toepassingen in de (verre) toekomst. Fysicus Davide Iannuzzi (1971) wilde een technisch probleem oplossen waar hij tegenaan liep bij zijn fundamenteel onderzoek. Hij bedacht dat hij zijn metingen moest kunnen doen met een optische vezel, waar op het einde overdwars een balkje is uitgesneden. Het blijft aan een kant vastzitten en vormt zo een beweeglijk ‘springplankje’. Bewegingen van het mechanische balkje veroorzaken reflectiepatronen in het licht dat door de vezel wordt gestuurd. Een uitleesapparaat aan het eind van de optische vezel registreert de bewegingen tot minder dan een nanometer (10-9 m) nauwkeurig. De vezel is een sensor geworden, waarmee je temperatuur, stroomversnellingen, elektrische en magnetische velden, trillingen en nog veel meer kunt meten en nano-microscopie kunt uitvoeren.

In 2008 is Iannuzzi door the European Research Council (ERC) onderscheiden met een Starting Grant voor het idee van de fibre-top cantilever. Wat heeft deze onderscheiding opgebracht? “1,8 miljoen euro!”, grijnst hij. Met deze subsidie mocht hij een eigen onderzoekslijn op te zetten. Iannuzzi ging aan de slag om te bewijzen dat zijn idee uitvoerbaar was. “Ik wist dat er net een nieuwe machine was waarmee je aan het einde van een optische vezel een balkje zou kunnen uitkerven. Bij de Universiteit van Twente hadden ze die”. Met een team van specialisten voerde hij zijn vinding voor het eerst uit. “Ik zeg altijd: dat en mijn huwelijk zijn de twee dingen in mijn leven die onmiddellijk werkten.”

Lees het hele interview met Davide Iannuzzi

Davide Iannuzzi sprak op 11 september 2013 zijn oratie uit.