Programma
In een viertal cursusdagen word je gestimuleerd in het ontwikkelen van interlevensbeschouwelijke vaardigheden. Ook reflecteer je op de manier waarop deze vaardigheden worden ingezet. Tijdens de eerste sessie staat het WHO centraal. We creëren bewustwording over persoonlijke levensbeschouwelijke vaardigheden en de zichtbaarheid daarvan in het professionele handelen. Dit doen we door middel van een SWOT-analyse. Zo krijg je inzicht in hoe je persoonlijkheid van invloed is op je beroep. Ook stel jeleerdoel op.
In de tweede sessie gaan we in op WHY: wat is het belang van het ontwikkelen van levensbeschouwelijke vaardigheid? Je wordt je bewust van hoe dezevaardigheid gevoed wordt door eigen overtuigingen, normen en waarden, eigenschappen en drijfveren.
Het HOW staat centraal tijdens de derde sessie. We oefenen in het toepassen van eerdere inzichten in je eigen werksetting (hermeneutisch experimenteren). Dit doen we door middel van verbeelding. Ook zoeken we naar vormen van spirituele en morele zelfexpressie, en komen levensbeschouwelijke gevoeligheden aan bod die meespelen in interfaith settings, zoals rituelen en vieringen.
In de laatste sessie draait het om het WHAT: wat zijn de voorwaarden voor levensbeschouwelijke vaardigheid in een interfaith context? Je krijgt zicht op wat er nodig is om een interfaith (tussen)ruimte te creëren, te faciliteren en te begeleiden. We werken aan een missie, visie en strategie en het aangaan van de dialoog hierover. Voor de formulering gebruiken we de eerste vier fases van het Deep Democracy model.
Kosten
De kosten voor deze cursus bedragen €795,- per deelnemer.
Groepsgrootte
Aan deze training kunnen minimaal 8 en maximaal 20 deelnemers deelnemen.
Docent
Coördinerend docent voor deze cursus is dr. G. (Gertie) Blaauwendraad.