Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Van wantrouwen naar vertrouwen

Lees hier alle praktische informatie die relevant is voor de opleiding Sturen en leidinggeven vanuit vertrouwen.

Startdatum: 22 maart 2023.
Data: 22 maart, 19 april, 24 mei, 28 juni, 13 september, 11 oktober en 15 november 2023.
Kosten: € 2.995,- inclusief studiemateriaal en maaltijden, koffie, thee, frisdrank, aanvullende catering (geen BTW)
Korting: Heb je eerder een (postacademische) opleiding aan de VU gevolgd of ben je VU medewerker, dan kom je in aanmerking voor een korting van € 100,- op deze opleiding. Je kunt dit op het inschrijfformulier aankruisen.
Duur: 7 bijeenkomsten op de woensdagen van 13.30 tot 19.30 uur
Tijdsbesteding: deelname opleidingsdagen, voorbereiding literatuur circa 4 uur per bijeenkomst, onderzoek en uitwerking eigen opdracht/paper circa 50 uur gedurende opleidingsperiode.
Vorm/plaats: ervaring leert ons dat de vorming en cohesie in een leergroep gebaat zijn bij face-to-face ontmoeting, en dat dit ten goede komt aan het netwerken tussen de deelnemers in de groep. Wij organiseren ons onderwijs dit najaar daarom zoveel mogelijk klassikaal op de VU en uiteraard zolang de maatregelen van het RIVM en de VU het toelaten. Indien je om een bepaalde reden een college niet op locatie kunt volgen, kun je het college live online via Zoom volgen. Als je hiervan gebruik wilt maken, dan dien je dit bij voorkeur uiterlijk 1 week voor de start van de opleiding aan ons door te geven via VU.SOG@vu.nl.

Programma
Bijeenkomst 1: Vertrouwen bouwen en behouden: inzicht in hoe de dynamiek van vertrouwen en wantrouwen werkt, met name in de publieke sector.
Bijeenkomst 2: Condities voor vertrouwen: wat maakt dat je wel of niet vanuit vertrouwen kunt sturen? Wat is de relatie tussen controle/verantwoording en vertrouwen? Hoe werkt vertrouwen tussen organisaties anders dan tussen mensen?
Bijeenkomst 3: Dialogisch leiderschap: Hoe creëer je de condities voor een vruchtbare dialoog met collega’s en binnen jouw organisatie?
Bijeenkomst 4: Goede praktijken: casuïstische behandeling van aantal goede praktijken met aandacht voor politiek-bestuurlijke dimensie. Wat leren wij van die praktijk?
Bijeenkomst 5: Lerende bureaucratie en vertrouwen: hoe houdt een bureaucratische organisatie de burger scherp in beeld; hoe handelt zij sociaal rechtvaardig? Hoe kan een bureaucratische organisatie continu leren verankeren in de organisatiecultuur?
Bijeenkomst 6: Drie bijzondere thema’s: 3 kortere colleges over Contracteren en aanbesteden vanuit vertrouwen;, Samenwerken in netwerken of ketens vanuit vertrouwen, en Verandermanagement naar sturen vanuit vertrouwen.
Bijeenkomst 7: Slotbijeenkomst met presentatie: de deelnemers presenteren hun reflecties. Diploma-uitreiking. Afsluiting met borrel. 

Je profiel
Je bent een professional met een academische of HBO+ opleiding of academisch werk- en denkniveau. Verder heb je minstens vijf jaar relevante werkervaring (bijvoorbeeld binnen gemeenten of bij organisaties die veel met gemeenten samenwerken). Je hebt een leidinggevende taak of de opdracht tot samenwerking (intern of binnen een keten). Je staat voor de uitdaging om meer vanuit vertrouwen en minder vanuit regels en controle leiding te geven of te organiseren. Je wilt je eigen competenties hierbij versterken en in staat zijn om binnen jouw eigen organisatie deze manier van werken te realiseren.

Een intakegesprek kan deel uitmaken van de definitieve inschrijving.

Opdracht: eigen casus/praktijkprobleem uitwerken
Gedurende de doorlooptijd van deze opleiding passen de deelnemers hun kennis en inzichten direct toe in hun praktijk. Hiermee is deze opleiding direct van nut voor de organisatie waar de deelnemer werkt en heeft de opleiding ook elementen van een leerlab/leeratelieratelier in zich (academic action learning). Deelnemers werken tussen elke bijeenkomst aan hun eigen casus en rapporteren aan het einde van elke bijeenkomst terug over hun ervaringen en bevindingen; collega-deelnemers geven feedback. Uitdagingen waar men tegenaan loopt kunnen besproken worden. Tevens worden de nieuwe inzichten vertaald naar de opdracht voor de komende maand op weg naar de volgende bijeenkomst. Tijdens de intake wordt de eigen casus al besproken.

Literatuur
Per bijeenkomst wordt geruime tijd vooraf literatuur verstuurd (digitaal) ter voorbereiding op het thema dat die bijeenkomst aan de orde is.

Gerelateerd aanbod
De aanpak van ondermijning
Burgerparticipatie in tijden van polarisatie
De gemeentejurist binnen een dynamische, complexe bestuurlijke context
MBO: manoeuvreren tussen wetgeving en beleid

Contact en meer informatie

Praktische vragen

Neem contact op met Bureaumanager Brigitte Schouten via VU.sog@vu.nl. Of bel ons op: 020-5987497 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Deze opleiding incompany volgen?

Deze opleiding kan ook op locatie verzorgd worden en/of toegespitst worden op jouw wensen. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met Jos Rath, j.h.rath@vu.nl of +31 (0)6 53 41 39 89.

Volg de VU School of Governance op social media

Contactpersoon