Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Veiligheid en veerkracht in een democratische rechtsstaat

Ondermijning is inmiddels een veelbesproken onderwerp bij politie, gemeenten, afvalverwerkingsbedrijven, omgevingsdiensten, het UWV en de Belastingdienst. Maar wat is ondermijning? Hoe pak je het aan? En nog belangrijker: hoe voorkom je het?

De aanpak van ondermijnende criminaliteit staat hoog op de politieke en bestuurlijke agenda bij gemeenten. Het markeert een grote verandering op het veiligheidsdomein. Orde en veiligheid zijn in de huidige netwerkmaatschappij een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij publieke en private instanties nauw samenwerken in netwerken. De aanpak van ondermijning lukt niet zonder goede samenwerking.

Maar wat is ondermijning eigenlijk? Welke mogelijkheden zijn er om die tegen te gaan? Hoe versterken we de onderlinge samenwerking die nodig is voor een effectieve aanpak? En wat is de invloed van de coronacrisis op ondermijning (extra voedingsbodem) en de aanpak ervan (bijzondere nieuwe regels)?

Deze compacte en intensieve opleiding stelt je in twee dagen op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het veiligheidsveld en de concrete aanpak van ondermijnende criminaliteit. Je leert hoe politieke en bestuurlijke weerbaarheid kan worden versterkt, welke bestaande en nieuwe bestuurlijk-juridische instrumenten kunnen worden ingezet en hoe de slagvaardigheid van veiligheidsnetwerken kan worden vergroot.

Voor wie is deze opleiding? 
De opleiding is bedoeld voor personen die werkzaam zijn in de veiligheidszorg en hun kennis en aanpak willen verdiepen en verbeteren. Het gaat om medewerkers van gemeenten en lokale organisaties, alsmede van de politie, het OM en de belastingdienst, die aan de aanpak van lokale ondermijning werken (bijvoorbeeld vanuit RIEC’s of veiligheidshuizen). Je bent een professional met een academische of HBO+ opleiding of academisch werk- en denkniveau. Je hebt bij voorkeur een aantal jaren relevante werkervaring.

Artikel Binnenlands Bestuur: Flink meer onderzoeken naar ondermijning.

Reactie oud-deelnemer voorjaar 2021

''Als ondermijningsteam van de politie zijn we vooral aan het onderzoeken welke aanpak beste aansluit bij een casus. Wij doen de acties zoveel mogelijk integraal. Het is fijn om dan ook de mogelijkheden en onmogelijkheden van je partners te kennen. Dat was voor mij de reden om deze cursus te volgen.

Mijn belangrijkste leerpunt is dat er een groot verschil is of je met een grote of een kleine gemeente te maken hebt. In ons werkgebied heb ik te maken met relatief kleine gemeenten in totaal 10. En niet overal is de aandacht en kennis even hoog. De grootste uitdaging zit hem in de partners aan te spreken / aan te sporen zonder ze het gevoel te geven dat je op de stoel van bestuurders gaat zitten. Ik kan toekomstige deelnemers de cursus zeker aanbevelen als je kennis wilt opdoen en wilt weten wat de juridische kaders zijn.''

Meer informatie over deze opleiding
Inhoud
Resultaat
Data, kosten en contact

Infoclip opleiding De aanpak van ondermijning

Wat leer je tijdens deze opleiding en waarom is deze geschikt? Hierover vertellen prof. dr. Hans Boutellier, hoogleraar Veiligheid en veerkracht aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam en prof. mr. Jon Schilder, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Faculteit der rechtsgeleerdheid Vrije Universiteit Amsterdam.

Contact en meer informatie

Praktische vragen

Neem contact op met Bureaumanager Brigitte Schouten via VU.sog@vu.nl. Of bel ons op: 020-5987497 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Deze opleiding incompany volgen?

Deze opleiding kan ook op locatie verzorgd worden en/of toegespitst worden op jouw wensen. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met Eveline de Bruin, e.de.bruin@vu.nl, 020-5982252.

Volg de VU School of Governance op social media

Contactpersoon