Polarisatie en nepnieuws ondermijnen de huidige democratie. Kiesgerechtigd Nederland haakt af en steeds minder mensen voelen zich door politici vertegenwoordigd. De burger raakt uit het zicht, terwijl deze juist het onderwerp van de democratie zou moeten zijn. Als reactie hierop zijn overheden gaan experimenteren met allerlei vormen van burgerparticipatie, zoals bijvoorbeeld het burgerberaad, het burgerpanel en de burger e-participatie. Maar er is veel meer dat kan werken. In deze opleiding ga je op zoek naar een theoretisch stappenplan die een praktische weg naar meer betrokkenheid gaat faciliteren.
Opdracht
De focus ligt thematisch op het sociaal domein in brede zin van het woord, het gaat zowel over beleidsvelden als zorg, welzijn en scholing, als over veiligheid en huisvesting. Tijdens de opleiding werk je aan een organisatieplan voor een burgerparticipatie-initiatief dat bij voorkeur aansluit bij je eigen praktijk.
Professionals
De opleiding is ontwikkeld voor beleidsadviseurs van overheden (nationaal, provinciaal en lokaal) en anderen die zich vakmatig bezig houden met projecten rond burgerparticipatie. De opleiding richt zich op professionals met tenminste drie jaar relevante werkervaring op HBO+ of academisch denkniveau.
Meer informatie over deze opleiding
Inhoud
Resultaat
Data, kosten en contact
Hoe overheden het maximale uit burgerinspraak kunnen halen
Ontdek de kracht van burgerparticipatie
Contact en meer informatie
Praktische vragen
Deze opleiding incompany volgen?
Volg de VU School of Governance op social media
Contactpersoon