Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

People, Prosperity, Planet, Partnership & Peace

Nalaten of schenken met maatschappelijke impact

Leren uit onderzoek én leren uit de praktijk

De opleiding start met de dynamische ontwikkeling van nalatenschappen en vermogensoverdracht in Nederland. Hoe zowel geefmotivaties als geefgedrag een rol spelen bij de ontwikkeling van actuele maatschappelijke familiewaarden. In het rechtspersoonlijke college leer je reflecteren op welke juridische vorm het beste aansluit bij de verschillende maatschappelijke wensen. Wat zijn daarbij de voor- en nadelen? In het derde college komen de meest belangrijke fiscale aspecten aan bod. Daarbij zal ook door een medewerker van de Belastingdienst worden gegeven hoe de dienst ANBI’s toetst. Alle inzichten die je tijdens de opleiding krijgt aangereikt kunnen direct worden toegepast.

Programma
1. Maatschappelijke filantropie
(Theo Schuyt)
- omvang en rol filantropie in de samenleving
- familiewaarden en nalatenschap
- geefmotieven

2. Rechtspersoonlijke dimensies (Theo Reijnen)
- erfrechtelijke rol van erfgenamen
- certificering
- governance en toezicht
- privacy

3. Fiscale aspecten (Arianne de Leeuw)
- nalaten, schenken of revolveren?
- nalatenschap, doelvermogen en belastingen
- UBO-register

Docenten
Prof. dr. Theo Schuyt is de eerste hoogleraar Filantropie van Europa. In 1995 startte hij aan de VU het tweejaarlijks onderzoek ‘Geven in Nederland’ met een vast hoofdstuk over nalaten. Inmiddels is in 2022 de dertiende editie verschenen. Schuyt was van 2008 tot 2021 tevens President van het European Research Network on Philanthropy en van 2016 tot 2018 voorzitter van EC-Expert Group: ‘Foundations, Venture Philanthropy and Social Investments’.

Mr. dr. Theo Reijnen studeerde notarieel recht in Leiden en fiscaal recht in Tilburg en was van 1998 tot 2008 notaris te Haarlemmermeer. Na zijn defungeren verbond hij zich aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit, waar hij in 2020 promoveerde. Sinds 2021 is hij als universitair docent verbonden aan de VU. 

Prof. dr. Arianne de Leeuw is aan de VU verbonden als bijzonder hoogleraar Estate Planning en daarnaast senior associate bij Loyens & Loeff, sectie Family Owned Business & Private Wealth. Zij is gespecialiseerd in estate planning en het adviseren van vermogende particulieren over bedrijfsoverdrachten en familiestichtingen/trusts.

Meer informatie over deze opleiding
Inleiding
Resultaat
Data, kosten en contact

Contact en meer informatie

Praktische vragen

Neem contact op met Bureaumanager Brigitte Schouten via VU.sog@vu.nl. Of bel ons op: 020-5987497 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Deze opleiding incompany volgen?

Deze opleiding kan ook op locatie verzorgd worden en/of toegespitst worden op jouw wensen. Heb je hier interesse in, neem dan contact op met Jos Rath, j.h.rath@vu.nl of +31 (0)6 53 41 39 89.

Volg de VU School of Governance op social media

Contactpersoon