Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Financieel management bij een filantropische organisatie

Financieel management bij filantropische organisaties

Welke kansen en risico’s liggen er bij de diverse inkomstenbronnen?

Elke maatschappelijke organisatie is afhankelijk van inkomsten. Deze inkomsten kunnen worden verkregen door middel van fondsenwerving of het werven van subsidies bij vermogensfondsen of overheden. Ook houden steeds meer organisaties zich bezig met investeringen met een maatschappelijk rendement. Welke kansen en risico’s liggen er bij de diverse inkomstenbronnen?

Vervolgens moeten deze inkomsten op een nette manier worden beheerd en besteed. Dit alles moet op een overzichtelijke en goede manier worden vastgelegd. Governance is hierbij een sleutelbegrip. In deze module wordt er gekeken naar de inkomsten van maatschappelijke organisaties, het beheer van de financiën en de besteding van de middelen. Waar komt het geld vandaan, wat doet het geld binnen de organisatie en hoe verlaat het de organisatie? Welke kansen liggen er in sociaal ondernemerschap, venture philanthropy en missie gerelateerd investeren?

Daarnaast is er aandacht voor risicobeheer: welke interne en externe risico’s brengen verschillende inkomstenbronnen voor goede doelen en andere filantropische organisaties met zich mee? Hoe kan, met nadruk op de doelstelling van de organisatie, vorm worden gegeven aan het vermogen van de organisatie? In de module proberen we antwoord te geven op deze en uw eigen vragen rondom het financieel management bij een filantropische organisatie.

Docenten
Liesbeth Rutgers, Rolf Vriezen en Arie Westeneng.

Meer informatie over deze module
Resultaat
Data, kosten en contact

Contact en meer informatie

Praktische vragen

Neem contact op met Bureaumanager Brigitte Schouten via VU.sog@vu.nl. Of bel ons op: 020-5987497 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).