Verdieping Basiskwalificatie: Coachen en begeleiden van studenten

Coachen van studenten – driedaagse cursus

Je hebt oog voor studenten en wilt hen graag coachen naar meer zelfverantwoordelijk studiegedrag. In deze cursus leer je meer doelgerichte coachgesprekken te voeren. Het gaat om de gespreksvormen kennismaken, (probleem)verheldering, voortgang en leerdoelen stellen, feedback en confronteren en gesprekken waarin gedragsverandering centraal staat.

Natuurlijk beschik je al over de nodige kennis en ervaring. Je verbetert je eigen coachstijl in deze module door te analyseren wat je al goed kunt en waar je nog kunt verbeteren. Door bewust met een gespreksagenda, doelen en gesprekstechnieken te oefenen, tijdens de bijeenkomsten. Daarbij organiseren wij en organiseer jezelf feedback zodat je een beter beeld krijgt van je vorderingen. Hierbij gebruiken we enkele reflectie- en coachmodellen, video en leer je gestructureerd te werken.

In iedere bijeenkomst wordt veel geoefend. Ter voorbereiding lees je soms literatuur met verwerkingsopdrachten, bekijk je een filmpje, of oefen je in de praktijk wat je die bijeenkomst daarvoor hebt opgestoken. In de les komen we daar uiteraard op terug en gaan we er mee aan de slag. Al lezend, oefenend en evaluerend krijg je steeds meer inzicht in je sterke en minder sterke kanten en word je vaardiger. Relevante vaardigheden die je oefent zijn: vragen stellen, luisteren, samenvatten, confronteren, feedback geven.

Voor wie?
Deze cursus is voor beginnende én ervaren docenten die oog hebben voor de individuele student. Inhoudelijk is het een verdieping op het begeleidingsdeel in de Basiskwalificatie Onderwijs. Je hoeft de BKO echter niet gevolgd te hebben om deel te kunnen nemen aan deze cursus. Het is belangrijk dat je gesprekken voert met studenten, vanuit mentoraat of tutoraat van je faculteit. Eén op één of in kleine groepen. Je werkt met je eigen casuïstiek, zodat je tussen de cursusdagen door kunt oefenen.

Meer over deze cursus
Data, kosten en contact