Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Data governance, advanced analytics en de invloed van big data

Advanced Business Analytics & (Big) Data Governance

Wil je je verdiepen in data analytics en gerelateerde aspecten zoals de IT- en governance-infrastructuur, toepassingen van geavanceerde analytics, privacy- en security-aspecten en datagedreven business modellen?

Onze docenten maken hierbij gebruik van praktijkcases  die je veelvuldig oefent zodat je je de benodigde vaardigheden en technieken eigen kunt maken. We sluiten af met een sessie die gewijd is aan wetgeving/privacy rond het gebruik van data. 

De colleges van Advanced Business Analytics & (Big) Data Governance voor Financials zijn ingedeeld in drie blokken, te noemen:

Blok I: Data Governance en Big Data Infrastuctures

Tijdens blok 1 wordt stilgestaan bij de condities voor de voornoemde end-to-end processen.

Blok II: Advanced Analytics

Tijdens blok 2 staan diverse vormen van data analytics op de agenda.

Blok III: Impact business & society

Tijdens blok 3 wordt ingegaan op cyber security en privacy en op data en analytics als basis voor innovatieve business modellen.

Meer weten over de gedetailleerde inhoud? Scroll dan naar beneden.

Mis je de nodige ervaring?

Dan is het tóch mogelijk om deel te nemen aan Advanced Business Analytics & (Big) Data Governance voor Financials door eerst een speciaal voorloopcollege ''College Basisvaardigheden Business Analytics'' te volgen. Tijdens dit college worden de highlights uit Business Analytics for Financials en de basisvaardigheden van statistics zeer beknopt besproken, zodat er een goede aansluiting is met de onderwerpen die tijdens deze leergang aan bod komen.

Prof. dr. Bert Steens RC MCM

Prof. dr. Bert Steens RC MCM

Prof. Dr. Bert Steens heeft Econometrie gestudeerd aan de EUR en Controlling aan de VU. Hij is opleidingsdirecteur van de EMFC-opleiding en hoogleraar Management Accounting & Control bij deze opleiding. Zijn praktijkervaring komt voort uit rollen als adviseur bij EY (1989 – 1999), partner van EY (1999 – 2001 en 2005 – 2018) en vice-president van Cap Gemini Ernst & Young (2001 – 2005). Hij is gepromoveerd aan de VU op zijn onderzoek naar de invloed van transfer pricing op economische waardecreatie. Hij doceert aan de EMFC-opleiding en andere executive programma's en adviseert ondernemingen. Hij doceert in Investment Appraisal & Business Valuation, Data Analytics & Business Intelligence, toepassing hiervan in Management Accounting. Onderzoeksgebieden zijn o.a. transfer pricing, cost accounting, valuation, controllership en performance management.

Bekijk het profiel van Bert Steens
Prof. dr. Bert Steens RC

Prof. dr. Frans Feldberg

Prof. dr. Frans Feldberg

Frans Feldberg is hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is medeoprichter en lid van het dagelijks bestuur van The Amsterdam Center for Business Analytics (acba.nl), een multidisciplinair onderzoeksinstituut aan de VU op het gebied van big data, business analytics en data science.

ACBA werkt samen met een variëteit aan bedrijven aan big data en business analytics-projecten. Als business consultant heeft hij ruime ervaring met de ontwikkeling en implementatie van "data & analytics driven" bedrijfsmodellen, diensten en strategieën voor nationale en internationale ondernemingen. 

Bekijk het profiel van Frans Feldberg
Frans Feldberg

Meer over de inhoud

 • Blok I: Data Governance en Big Data Infrastuctures

  Data governance

  In het blok data governance staat de data-infrastructuur centraal. Aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk gemaakt welke elementen een rol spelen bij het opzetten van de data-infrastructuur en het vormgeven van een robuuste data governance. Onderwerpen die daarbij zoal aan de orde komen zijn de data-driven onderneming, master data management, data warehouse, datamodellering, extract, transform & load-instrumenten en datakwaliteit.

  Big Data Infrastuctures

  Om met zeer grote hoeveelheden (‘big’) data te werken, zijn specifieke infrastructuren nodig die vaak gedistribueerd zijn en een grote opslag- en rekencapaciteit vereisen. In deze sessie wordt aandacht besteed aan deze infrastructuren: welke varianten zijn er, hoe kunnen ze worden opgezet en hoe kunnen ze worden gebruikt om zo efficiënt mogelijk data op te slaan en algoritmes te draaien over de data?

 • Blok II: Advanced Analytics

  Advanced analytics

  Data spelen een steeds belangrijkere rol in de ondersteuning van beslissingen. Dat betekent dat die data ook op een adequate wijze gebruikt en geanalyseerd moeten worden. Dit vereist kennis van technieken uit de statistiek. In deze sessie wordt ingegaan op een aantal veelgebruikte technieken voor o.a. het opstellen van forecasts en het modelleren van een toekomstige situatie ter ondersteuning van de besluitvorming binnen organisaties.

  Predictive Modelling

  In veel beslissingsvraagstukken moet worden uitgegaan van aannames omtrent toekomstige gebeurtenissen om tot beslissingen te komen. Data, en meer in het bijzonder de patronen ontleend aan historische data, kunnen ons iets over de toekomst zeggen. Het proces om van data naar een model te komen voor een zo goed mogelijke voorspelling van de toekomst heet predictivemodelling. In deze sessie geven we een overzicht van de meest relevante technieken en passen die toe op vraagstukken uit de praktijk.

 • Blok III: Impact business & society

  Data-driven Business Model Innovation

  De hoeveelheid data die wordt opgeslagen groeit exponentieel en heeft grote gevolgen voor organisaties. De beschikbaarheid van big data zorgt voor innovatie en ontwricht daarmee bestaande bedrijfsmodellen. In deze sessie gaan we in op de consequenties van big data voor de manier waarop organisaties waarde creëren. We behandelen door big data gedreven innovatie en de invloed die dit heeft op het bedrijfsmodel. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan hoe je als organisatie kunt inspelen op de mogelijkheden van (big) data & analytics.

  Wetgeving en privacy

  In de sessie wordt dieper ingegaan op privacyvraagstukken die spelen rond het verzamelen, bewaren en gebruiken van data. 

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact op met Patty Faase of Ewald Liebegut.

020 - 598 6035

Vrije Universiteit Amsterdam
School of Business and Economics Executive Education
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Volg ons

Contactpersoon

 • Patty Faase
 • Opleidingscoördinator
Patty Faase
 • Ewald Liebegut
 • Opleidingscoördinator
Ewald Liebegut