Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

ADRIBA Certified Organizational Behavior Management (OBM) Practitioner

Haal het beste uit mensen en verhoog jouw prestaties! OBM is dé praktische wetenschappelijke methodiek die kan zorgen voor structurele en blijvende gedragsverandering in organisaties.

Gedragsmanagement

We noemen het ook wel gedragsmanagement. Deze aanpak legt de focus op gedragsbeïnvloeding en sluit prima aan bij bestaande organisatieverbeteringsprogramma’s, zoals Lean, Six Sigma, ITIL, etc. Ze is gestoeld op wetenschappelijke fundamenten van meting, analyse en sturing van menselijk gedrag. Tevens wordt deze evidence based methodiek door diverse Fortune 500 bedrijven in de VS al jarenlang met succes toegepast. Sinds enkele jaren vinden ook in Nederland succesvolle implementaties plaats door de Certified OBM Practitioners die door ADRIBA zijn opgeleid. Grijp nu je kans om ook jouw waarde als gedragsbeïnvloeder te verhogen!

Doel van de opleiding 

Het doel is certificering als OBM professional op basisniveau door middel van: 

 • Kennismaking met de principes van gedragsanalyse en OBM om gedrag te beïnvloeden.
 • Het leren maken van analyses om oorzaken en gevolgen van huidig gedrag te achterhalen.
 • Het ontwerpen en uitvoeren van een Prestatieverbeterplan (PVP) in jouw eigen werksituatie om aantoonbaar prestaties te optimaliseren.

Volg nu de gratis workshop: ''Wat is Organizational Behavior Management?''

Veel leidinggevenden verzuchten: “Waarom doen ze nou niet wat we hadden afgesproken?” of “Waarom zetten ze geen stapje extra?”

Deze gratis workshop geeft een luchtige introductie in de principes van menselijk gedrag en hoe dit effectief te beïnvloeden. En dus ook hoe je het beste uit mensen kunt halen. Je leert de 3 valkuilen waardoor slechts 0,8% van de tijd en moeite de men steekt in gedragsbeïnvloeding effectief is. Ook krijg je inzicht in de 4 belangrijkste beïnvloedingsstrategieën. Meer weten? Meld je dan nu aan voor de gratis workshop.

Deze workshop wordt in verband met de huidige situatie online aangeboden. Enige dagen voor de start ontvang je een uitnodiging via Zoom. Deze workshop is gratis, echter niet vrijblijvend. Tot 7 dagen voor aanvang kun je kosteloos annuleren en bij een no-show wordt er 150 euro in rekening gebracht. 

Dr. Marius Rietdijk

Dr. Marius Rietdijk

Marius Rietdijk is universitair docent bij de afdeling Management en Organisatie. Hij promoveerde in 2009 aan de Vrije Universiteit. Sinds 2010 is hij ook wetenschappelijk directeur van ADRIBA. Dit is een Executive Education and Research Centre for Applied Behavior Analysis, Organizational Behaviour Management (OBM). Het is een onderzoekscentrum voor bachelor-, master- en PhD-studenten die geïnteresseerd zijn in het toepassen van gedragsanalyse om maatschappelijke problemen op te lossen en probleemoplossend gedrag van mensen in alle levensstromen te vergroten. Wetenschappelijk beoogt het bij te dragen aan het oplossen van hiaten in de economie en managementwetenschap met het behaviorisme als filosofische houding.

Bekijk het profiel van Marius Rietdijk
Marius Rietdijk

Drs. Joost Kerkhofs

Drs. Joost Kerkhofs

Drs. Joost Kerkhofs is zakelijk directeur van ADRIBA. Hij studeerde beleids- en organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. De rol van Kerkhofs in het centrum is de operationele kwaliteitsbewaking en het onderhouden van de binnenlandse contacten met zowel samenwerkende partijen als geïnteresseerde organisaties. Daarnaast geeft hij zelf ook trainingen en advies via zijn eigen firma Neotopia.

Bekijk het profiel van Joost Kerkhofs
Joost Kerkhofs

Meer over de inhoud

 • Wat kun je verwachten?

  Zelfstudie, kennisoverdracht, presentaties door cursisten, discussie.
  De opleiding is inclusief literatuur en lunch op de eerste (volle) lesdag. Je ontvangt de volgende literatuur: 

  • Bringing Out the Best in People – Dr. A.C. Daniels 
  • Organisaties Conditioneren –  Dr. M.M. Rietdijk

  De opbrengsten zijn over het algemeen een veelvoud van de kosten als je een echte bedrijfscasus inbrengt die je met behulp van OBM gaat oplossen. Een ROI van een factor 2 à 3 binnen een jaar is niet ongewoon. Wij spreken daarom met recht van een echte investering die zich gaat terugverdienen!

 • Toetsing

  De toetsing kent twee componenten: 

  • Theorie: Toetsing kennis van aangeboden literatuur middels de online applicatie “Blitz” 
  • Praktijk: beoordeling door de examencommissie van een door uzelf opgesteld en uitgevoerd PVP ten aanzien van een concrete casus uit uw eigen praktijk. Hiertoe gebruikt u de online applicatie “OBM Optimizer” 

  Als je het gehele computerprogramma hebt doorlopen, heb je aangetoond de theorie te begrijpen. Toetsing zit namelijk ingebouwd. Daarnaast presenteer je de resultaten van een uitgevoerde interventie aan de examencommissie en verdedigt deze naar behoren. 

 • Examen

  De opleiding wordt afgesloten met een examen. Je beheerst dan de basistheorie en bent in staat de valkuilen bij gedragsbeïnvloeding te herkennen. Het examen betreft het geven van een presentatie en bespreking daarvan met de examencommissie van circa 45 minuten.

  • 4 halve dagen voortgangsbespreking met presentaties door de deelnemers om tot een concreet Prestatieverbeterplan (PVP) te komen. Hiermee ga je vervolgens aan de slag.
  • 1 volle dag theorie, voorzien van groepsopdrachten.

  Contacturen: 24

 • Prestatieverbeterplan 

  Na een geslaagde afloop ben je in staat om zelfstandig een Prestatieverbeterplan te maken en om interventies te doen in de praktijk. Bijvoorbeeld als consultant bij een van jouw relaties of intern. Of als lijnmanager in je eigen organisatie. Zo kun je helpen bedrijfsvraagstukken veel sneller op te lossen, gedrag duurzaam te veranderen en prestaties aanzienlijk te verbeteren. Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat van ADRIBA, uitgegeven door Vrije Universiteit Amsterdam. De certificering is tevens een prekwalificatie voor de vervolgcursus tot Certified OBM Trainer/Coach.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies?

Neem dan gerust contact op met Lisette Tepe via onderstaande contactgegevens. Het secretariaat is gevestigd in kamer HG 6A-88 van Vrije Universiteit Amsterdam.

Vrije Universiteit Amsterdam
School of Business and Economics Executive Education
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Volg ons

Contactpersoon

Lisette Tepe
Joost Kerkhofs
Marius Rietdijk