Actuele ontwikkelingen op het gebied van Pensioenrecht

Actualiteitenlezing Pensioenrecht II

Tijdens deze actualiteitenlezing staat het onderwerp 'De Wet toekomst pensioenen' centraal.

Het wetsvoorstel voor de Wet toekomst pensioenen bij de Tweede Kamer zal bij de Tweede Kamer zijn ingediend.  Diverse sprekers gaan in op belangrijke juridische aandachtspunten, de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van diverse partijen en wat in 2022 nog besloten moet worden.

Programma + sprekers
: Prof. Erik Lutjens, hoogleraar Pensioenrecht, advocaat DLA Piper
- Introductie, Wijzigingsproces
14.20 – 14.50 uur: Monique van der Poel, onderzoeker Expertisecentrum Pensioenrecht, bestuurder pensioenfonds
- Nieuwe aspecten bij eigendom pensioen
14.50 – 15.20 uur: Ronald Doornbos, partner/pensioenadviseur PWC
- Compensatie(mogelijkheden) overgang op gelijke premies, de rol daarbij van invaren en de effecten van wijziging partnerpensioen
15.20 - 15.30 uur: Ruimte voor vragen
15.30 - 15.50 uur: Pauze
15.50 – 16.20 uur: Prof. Herman Kappelle, bijzonder hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Senior adviseur Aegon NL, eigenaar Herman Kappelle Fiscaal Juridisch Pensioenadvies
- Overgangsrecht rechtstreeks verzekerde pensioenregelingen
16.20 – 16.50 uur: Bas Dieleman, associate/pensioenadviseur bij Eversheds Sutherland en fellow bij Expertisecentrum Pensioenrecht Vrije Universiteit
- De fiscale aspecten van de Wet toekomst pensioenen
- Het transitieplan
16.50 - 17.00 uur: Vragen en discussie.

Meer informatie over deze lezing
Data, kosten en contact

Prof. dr. Erik Lutjens

Vanaf 1991 hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, het Expertisecentrum Pensioenrecht. Hij is tevens pensioenrechtadvocaat bij DLA Piper N.V. In 1989 promoveerde hij op het proefschrift 'Pensioenvoorzieningen bij werknemers' en heeft sedertdien meer dan 800 publicaties geschreven. Hij is voorzitter van de redactie van Tijdschrift voor Pensioenvraagstukken en hoofdredacteur van PensioenJurisprudentie. Hij was advocaat in belangrijke rechtszaken, zoals die inzake Brentjens en Drijvende Bokken (verplichte pensioenfondsen en mededingingsrecht) en Pensioenfonds Glasfabriek/DNB (pensioenfonds mag in goud beleggen).

Erik Lutjens

Drs. Paul P. Alvers CPC (Secretaris Ombudsman Pensioenen):

"De lezingen zijn een ideale manier om efficiënt, deskundig en plezierig op de hoogte te worden gebracht van de laatste, belangrijkste ontwikkelingen in pensioenland. De sprekers komen bijna uitsluitend uit de pensioenpraktijk. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend en de organisatie door de VU is prima. Bovendien is het een uitstekend netwerkevenement met andere pensioenfanaten en oud-studiegenoten. Kom eens luisteren en meepraten!"

Foto Paul Alvers

Contact en meer informatie

Heeft u vragen over deze cursus?

Neem contact op met Ilse Herweijer, medewerker cursistenadministratie via vulaw@vu.nl
Of bel ons op: 020-598 62 55 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Deze cursus incompany volgen?

E Wij kunnen deze cursus toespitsen op uw wensen. Neem hiervoor contact op met Ireen Schouten, opleidingsmanager incompany cursussen via i.schouten@vu.nl

Kijk op 'Coronavirus: updates' voor alle updates omtrent coronamaatregelen aan de VU Amsterdam.
Kijk op 'Informatie over fysiek en online onderwijs bij VULaw' voor informatie over hoe wij ons onderwijs aanbieden.

Ilse Herweijer foto
Portretfoto Ireen Schouten