Juridische technologie inzetten voor een rechtvaardige wereld

Law in Action: Justice and Legal Technology

Leer hoe individuen en organisaties de naleving van mensenrechten kunnen afdwingen en hoe technologie daarvoor kan worden ingezet. De in de minor opgedane kennis en vaardigheden pas je toe in een praktisch project: je ontwerpt een app om toegang tot het recht te verbeteren of gebruikt open source informatie voor het onderzoeken van mensenrechtenschendingen.

De minor start in periode 1 met de vakken Human Rights in Action en Legal Technology and Design Thinking. In deze vakken doe je de kennis en vaardigheden op die nodig zijn voor het praktische gedeelte van de minor in periode 2 en 3.

In het vak Human Rights in Action leer je hoe mensenrechten in de praktijk werken. Welke rol spelen (inter)nationale organisaties, overheden, bedrijven en individuelen in de naleving van mensenrechten en welke strategie├źn kunnen zij gebruiken om naleving af te dwingen? In het vak Legal Technology and Design Thinking leer je wat legal tech is en hoe het kan worden gebruikt om bijvoorbeeld  de toegang tot het recht te verbeteren. Je ontwikkelt ook je vaardigheden in legal design thinking, een interdisciplinaire ontwerpaanpak om juridische problemen te voorkomen en op te lossen met als doel dat de toegang tot het recht voor iedereen mogelijk wordt.

In deze minor ligt de nadruk op het opdoen en verbeteren van jouw professionele en juridische vaardigheden. Iedere student van deze minor zal deelnemen aan de Justice and Legal Technology Clinic (12 ECTS). In deze clinic werk je aan een project waarin je juridische technologie gebruikt en/of ontwerpt om een echt probleem op te lossen. Je kan binnen de clinic kiezen uit verschillende tracks. In de Human Rights Investigation track ga je bijvoorbeeld onderzoek doen naar schendingen van mensenrechten via open source investigations (onderzoek naar online vrij toegankelijke informatie). Of je kan kiezen voor track waarin je een app ontwerpt om toegang tot het recht voor bepaalde groepen individuen (bijvoorbeeld migranten in grensdetentie) te verbeteren. In de clinic zal je nauw samenwerken met de docenten en andere studenten van de minor. Bovendien zal je het project uitvoeren in samenwerking met organisaties uit de lokale of internationale gemeenschap.

Tijdens de clinic werk je in het vak Legal and Professional Skills (6 ECTS) aan het verbeteren van onder meer je schrijf-, presentatie- en reflectievaardigheden. Dit vak sluit nauw aan bij het werk dat je in de clinic doet.

Deze minor wordt alleen in het Engels aangeboden.

Studeren aan de VU