Er zijn 2 uitzonderingen.
Tweede graad tarief collegegeld - Uitzonderingen
Uitzondering 1
Je bent met een 2e opleiding van hetzelfde type graad (bachelor of master) gestart tijdens een 1e opleiding. Deze 2e opleiding volg je zonder onderbreking, ook na het behalen van een graad voor de 1e opleiding.
Uitzondering 2
Je hebt een bachelor- of masterdiploma behaald en bent daarna voor de 1e keer begonnen met een opleiding op het gebied van gezondheidszorg of onderwijs.
Tot de sector Gezondheidszorg behoren de volgende opleidingen:
- Bewegingswetenschappen
- Biomedical Sciences
- Geneeskunde
- Gezondheid en Leven
- Gezondheidswetenschappen
- Tandheelkunde
Belangrijke informatie
- Deze regeling betreft bachelor- en masterdiploma’s die behaald zijn aan een Nederlandse onderwijsinstelling (hbo én wo). Buitenlandse diploma’s tellen in deze regeling niet mee.
- Een diploma dat behaald is vóór 1 september 1991 telt in deze regeling niet mee.
- Bachelor en master worden gezien als aparte graden. Ga je na het behalen van een Nederlands bachelordiploma een master volgen? Dan is dit géén tweede graad. Pas als je na het behalen van je bachelordiploma een tweede bachelor gaat volgen (of na je masterdiploma een tweede master) val je in deze regeling en betaal je instellingscollegegeld.
- Let hierbij op eventuele specialisaties die onder één bachelor- of masteropleiding vallen. Deze hebben dezelfde ISAT-code (ook wel: opleidingsnummer) en gelden daarom als dezelfde opleiding. Behaal je een diploma en wil je verder met een andere specialisatie? Dan betaal je het volgende collegejaar het instellingscollegegeld. Je kunt controleren of dit voor jouw opleidingen geldt door ze in het CROHO-register van DUO op te zoeken en de ISAT-codes te vergelijken.
- Bij vragen over dit onderwerp verwijzen wij studenten naar de informatie op deze pagina, DUO en de Rijksoverheid.
Veelgestelde vragen
-
Ik heb in februari mijn laatste vak behaald maar wil tot en met augustus ingeschreven blijven staan. Moet ik dan vanaf maart instellingscollegegeld betalen?
Als je afgestudeerd bent kun je ervoor kiezen om ingeschreven te blijven staan gedurende het lopende collegejaar. Je betaalt dan hetzelfde tarief.
Kies je voor een herinschrijving vanaf september? Dan betaal je het instellingscollegegeld als je kiest voor herinschrijving voor dezelfde opleiding óf als je kiest voor een nieuwe inschrijving voor een tweede soortgelijke graad (bijvoorbeeld een bacheloropleiding als je al een bachelordiploma hebt behaald).
-
Ik volg twee parallel gestarte bachelor-/masteropleidingen (beiden aan de VU of één aan de VU en één aan een andere universiteit/hogeschool) en betaal het wettelijk collegegeld. Geen van beide opleidingen heb ik afgerond. Hoeveel collegegeld betaal ik?
Op onze website vind je de actuele bachelortarieven en (pre)mastertarieven.
-
Ik volg al meerdere parallel gestarte bachelor- of masteropleidingen en begin aan een derde en/of vierde opleiding. Hoeveel collegegeld betaal ik?
Start je met een 2e, 3e of 4e opleiding nadat je de 1e opleiding al hebt afgerond? Dan betaal je voor deze opleidingen instellingscollegegeld.
Betaal je instellingscollegegeld en volg je meerdere opleidingen parallel? Dan betaal je het instellingscollegegeldbedrag maal het aantal opleidingen dat je volgt.
-
Ik ben ingeschreven voor twee opleidingen met dezelfde ISAT code (ook wel: opleidingsnummer) en ik behaal voor één van beiden het diploma. Wat betaal ik?
Opleidingen met dezelfde ISAT-code gelden niet als twee verschillende opleidingen, maar zijn specialisaties van dezelfde opleiding. Behaal je het eerste diploma? Dan betaal je in het volgende studiejaar het instellingscollegegeld.
-
Ik heb mijn diploma behaald maar me voor de zekerheid heringeschreven voor volgend jaar. Nu krijg ik bericht dat ik instellingscollegegeld moet betalen. Hoe kan dat?
Als je je inschrijft voor een tweede opleiding op hetzelfde niveau (bachelor/master) wordt deze inschrijving gezien als een tweede graad. Dit geldt ook voor een herinschrijving voor dezelfde opleiding waar je net van afgestudeerd bent. Je moet dan het instellingscollegegeld betalen.
Was de herinschrijving een fout? Dien dan in Studielink zo snel mogelijk een uitschrijfverzoek in op basis van afstuderen. Een voorwaarde is dat je uiterlijk 31 augustus bent afgestudeerd voor de opleiding. Een te laat ingediend verzoek zal eerst beoordeeld worden. Indien goedgekeurd, wordt de aanmelding voor het nieuwe collegejaar geannuleerd. De verhoogde vordering van het collegegeld komt volledig te vervallen.
-
Ik heb al een bachelor-/masterdiploma behaald en ga starten met een bachelor/master in de gezondheidszorg of een lerarenopleiding. Moet ik instellingscollegegeld betalen?
Voor een 2e studie betaal je het wettelijk collegegeld als je een associate degree-, bachelor- of masteropleiding hebt afgerond, maar voor de 1e keer een opleiding volgt op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg. Of een opleiding onder zorgopleidingen of onderwijsopleidingen valt, kun je nagaan in het centraal register opleidingen hoger onderwijs (CROHO) bij DUO.
Bron: Rijksoverheid
Heb je vragen of advies nodig?
Neem gerust contact op met de Studentenbalie.