Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Studentenbalie Vrije Universiteit

De Studentenbalie geeft antwoord op algemene vragen voor aankomende en zittende studenten.

Je kunt terecht met vragen over o.a. je inschrijving en het collegegeld. Het antwoord op de meest gestelde vragen vind je onderaan deze pagina. Je vindt hier ook handige links en documenten. 

Belangrijk bericht

 • De Studentenbalie is maandag 29 november gesloten in de ochtend tot 14:00u. Dit geldt voor zowel de fysieke balie in het VU Hoofdgebouw als de telefoonlijn.
 • De Studentenbalie is donderdag 2 december gesloten in de middag vanaf 14.00u. Dit geldt voor zowel de fysieke balie in het VU Hoofdgebouw als de telefoonlijn.

Informatie over de VU Studentenbalie

 • Algemene informatie

  Aankomend studenten, studenten en alumni zijn altijd van harte welkom om vragen te stellen. Houd altijd je 7-cijferige studentnummer bij de hand. De VU geeft geen informatie over meerderjarige studenten aan derden.

 • Openingstijden en bereikbaarheid

  Balie

  De fysieke studentenbalie bevindt zich op de begane grond in het Hoofdgebouw van de VU.

  • De balie is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.30u - 17.00u.
  • Je kunt langskomen voor de volgende zaken:
   • het aanvragen van een vervangende collegekaart bij verlies of diefstal;
   • het betalen van je collegegeld (alleen mogelijk met een Nederlandse Maestro-bankpas);
   • het inleveren van gewaarmerkte documenten voor je toelating.
   • algemene vragen over je inschrijving.

  E-mail

  Stuur ons een e-mail via studentenbalie@vu.nl.

  Telefoon

  Je kunt ons bereiken op 0031 (0)20 598 5020 - Maandag t/m vrijdag van 10.30 - 12.30u en 14.00 - 16.00u.

Veelgestelde vragen

 • Oriëntatie op een studie aan de VU

  Hoe kan ik mij oriënteren op een studie aan de VU?

  Voor studenten die nog niet precies weten welke studie het beste bij hen past, biedt de VU verschillende mogelijkheden aan om je (online) te oriënteren. Denk hierbij aan (online) open dagen, (online) proefstuderen, de studie inspirator en VU Studiekeuzecheck.

  Waar vind ik het aanbod aan studies van de VU?

  Je vindt het complete aanbod aan bachelorstudies  en masterstudies op onze website.

  Wat is proefstuderen en hoe kan ik hieraan deelnemen?

  Tijdens het proefstuderen ben je een dag(deel) te gast bij de opleiding van jouw keuze. Nadat je je een dag(deel) als student door de universiteit hebt bewogen, heb je een nóg concretere indruk van de opleiding, de docenten en de studenten. Vanwege het Coronavirus kan je je niet offline laten voorlichten op de VU, maar gelukkig zijn we online nog steeds bereikbaar. Meerdere opleidingen bieden online alternatieven, bijvoorbeeld webcolleges, skype-gesprekken en Q&A-sessies. Via het registratieformulier kun je je hiervoor aanmelden. Dit geldt ook voor proefstudeeractiviteiten die reeds zijn geannuleerd.

  Ik wil meer informatie over de inhoud / studieprogramma van een bachelor. Bij wie kan ik terecht?

  Heb je behoefte aan persoonlijk advies, neem dan gerust contact op met de VU studievoorlichtingsdienst. Je kunt hen bereiken per e-mail via contact@vu.nl of even bellen op 020 – 598 5000 (op werkdagen van 10:00 - 16:00 uur). Studenten die zich met een buitenlands diploma aanmelden kunnen terecht bij de International Student Advisor.

  Ik wil naar de online Bachelordag. Wat moet ik doen?

  De eerstvolgende bachelordag is op 5 & 6 november 2021. Meer informatie vind je op onze website.

 • Aanmelden voor een studie

  Vanaf wanneer kan ik mij aanmelden voor een studie voor het volgende collegejaar?

  Dit kan vanaf 1 oktober.

  Wat is de aanmelddeadline voor bachelors?

  • Tot en met 1 mei voor reguliere studenten;
  • Vóór 1 april voor internationale studenten die gebruik willen maken van diensten van het International Office (visum, accommodatie).

  Wat is de aanmelddeadline voor masters?

  • Tot en met 31 mei voor studenten met een niet-VU bacheloropleiding;
  • Tot en met 31 augustus voor studenten met een VU bacheloropleiding (let op: er kunnen opleidingsspecifieke deadlines gelden);
  • Vóór 1 April voor internationale studenten die gebruik willen maken van diensten van het International Office (visum, accommodatie).
  • Let op: er kunnen faculteitsafhankelijke deadlines gelden. Controleer altijd de opleidingspagina van de studie naar keuze.

  Wat is de aanmelddeadline voor selectie (numerus fixus) studies?

  De VU biedt vijf studies aan waar een selectieproces voorafgaat. Dit betreft de bachelors Geneeskunde, Tandheelkunde, Criminologie, Biomedical Sciences en Psychologie. De aanmelddeadline voor deze studies is 15 januari.

  Hoeveel selectiepogingen heb ik voor numerus fixus opleidingen bij de VU?

  Het aantal selectiepogingen per opleiding kan je vinden op de volgende pagina. 

  Ik weet nog niet zeker welke studie ik wil gaan doen. Kan ik me voor meerdere studies tegelijk aanmelden?

  Ja. Je kunt je voor maximaal 4 studies tegelijk aanmelden via Studielink. 

  Ik heb mijn studiekeuze gemaakt en wil mij aanmelden. Wat moet ik doen?

  Klik hier voor het stappenplan Aanmelden Bacheloropleiding en hier voor het stappenplan Aanmelden (pre)masteropleiding.

 • Toelating

  Waar vind ik de toelatingseisen voor mijn gekozen studie?

  De toelatingseisen vind je op de webpagina van de betreffende bachelor of (pre)master.  

  Waar kan ik terecht wanneer ik vragen heb met betrekking tot de toelatingseisen?

  Meld je je aan met een Nederlands diploma en heb je aanvullende vragen over de toelatingseisen van een bachelor? Neem dan contact op met de studentenbalie. 

  Meld je je aan met een Nederlands diploma en heb je aanvullende vragen over de toelatingseisen van een (pre)master? Neem dan contact op met de toelatingscommissie van de faculteit. De contactgegevens vind je op de (pre)masterpagina van de studie waarin je geïnteresseerd bent.

  Studenten die zich aanmelden met een buitenlands diploma kunnen terecht bij de International Student Advisor(s) van hun beoogde opleiding.

  Voor wanneer moet ik aan de toelatingseisen voldoen?

  Check hiervoor vooral de betreffende webpagina van de studie die je wilt gaan doen. Voor de meeste studies geldt dat je uiterlijk op 31 augustus moet voldoen aan alle toelatingseisen om te kunnen starten met de studie per 1 september.

  Voor numerus fixus (selectie) studies geldt dat je op uiterlijk 15 juli aan alle toelatingseisen moet voldoen. In bijzondere gevallen of indien met een goede reden (bijvoorbeeld vwo-staatsexamen kandidaten) kan de kandidaat een verzoek van uitstel indienen. Het verzoek mag niet later dan 15 augustus zijn. Raadpleeg de Regeling aanmelding en inschrijving voor meer informatie. 

  In mijn studentenportaal zie ik staan dat mijn vooropleiding nog moet worden geverifieerd. Wat moet ik doen?

  Wanneer je een Nederlandse vooropleiding hebt afgerond (vwo, hbo-p, hbo, wo) wordt je vooropleiding automatisch geverifieerd. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat de onderwijsinstelling waar je je vooropleiding hebt behaald dit heeft geregistreerd bij DUO en te bekijken is in het Diplomaregister. Alleen dan kunnen wij je vooropleiding verifiëren.  

  Wanneer je een buitenlandse vooropleiding hebt afgerond moet de VU je diploma handmatig verifiëren. Je dient een gewaarmerkte kopie van het originele document aan te leveren zodat wij deze kunnen verifiëren. Meer informatie over diplomaverificatie.

  Wat is een deficiëntie en hoe werk ik die weg?

  Een deficiëntie is een aanvullende toelatingseis waaraan je moet voldoen om te kunnen starten met een studie. Het gaat hier om het behalen van een deelcertificaat van een bepaald vak op vwo-6 niveau. Op de webpagina over deficiënties vind je een overzicht van instanties waarvan de VU de behaalde toetsen accepteert.

  Wat is het maximaal aantal deelnamepogingen bij een numerus fixus-studie? 

  StudieAantal pogingen
  Biomedical Sciences2x
  Psychologie3x
  Criminologie3x
  Geneeskunde2x
  Tandheelkunde (ACTA)1x via VU en 1x via UvA

  Let op: bovengenoemde pogingen zijn universiteit-overstijgend, wat betekent dat als je elders een deelnamepoging hebt gebruikt, dit af gaat van het aantal pogingen dat je nog aan te VU ''tegoed'' hebt. 

  Voorbeeld: Een student heeft 2 keer deelgenomen aan de numerus fixus-procedure van de bachelor Psychologie aan de UvA, kan deze student nog 1 keer deelnemen aan de numerus fixus-procedure op de VU. 

  Meer informatie over numerus fixus-studies kun je hier vinden.

 • Inschrijving

  Wanneer krijg ik mijn Bewijs van Inschrijving?

  Zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je per e-mail een inschrijfbevestiging. Vervolgens kun je via deze link zelf een Bewijs van Inschrijving (BvI) downloaden.

  Hoe kan ik mijn herinschrijving  regelen? 

  Herinschrijven is vaak mogelijk vanaf begin mei. Je regelt je herinschrijving in Studielink. 

  1. Log in op Studielink en dien je verzoek tot herinschrijving in. Meer informatie inclusief stappenplannen vind je op Studielink.
  2. Voldoe uiterlijk 31 augustus aan alle inschrijvingsvoorwaarden. Herinschrijven met terugwerkende kracht of verlaat instromen na 1 september is niet mogelijk.
  3. Heb je aan alle voorwaarden voldaan en sta je ingeschreven? Dan kun je hier je Bewijs van Inschrijving ophalen.

  Ik heb alle stappen in mijn persoonlijke dashboard op vu.nl doorlopen, maar ik ben nog niet ingeschreven. Waar ligt dit aan?

  Check eerst of je echt alle stappen volledig hebt doorlopen en alle documenten hebt aangeleverd. Regelmatig staat het kopje ‘vooropleiding controleren’ nog niet op groen, terwijl je wel alle documenten hebt aangeleverd. Dit komt omdat de VU een bepaalde verwerkingstijd hanteert voor het controleren van documenten en vooropleidingen. Vanaf het moment dat jij alle stappen van het ‘aanmelding’ portaal hebt doorlopen hanteert de VU een verwerkingstijd van 4 tot 6 weken. Je kunt in dat geval dus gewoon afwachten, je ontvangt vanzelf bericht.

  Ik ben ingeschreven, maar ik kan mij nog niet intekenen voor de vakken?

  Als je een inschrijving hebt, kun je je na ongeveer 24 uur intekenen via de intekenmodule op je VU Dashboard. Let op: de intekenperiode moet wel eerst geopend zijn, een overzicht van de perioden vind je hier.

 • Collegegeld

  Wat is de hoogte van het collegegeld?

  • De collegegeldtarieven voor het volgen van VU-bachelors vind je hier
  • De collegegeldtarieven voor het volgen van VU-masters vind je hier

  Op welke manieren kan ik collegegeld betalen?

  Je kunt het collegegeld op vier verschillende manieren betalen. Een overzicht van de betaalwijzen vind je hier.

  Ik wil mijn betalingsgegevens wijzigen.

  Vul dit Machtigingsformulier in en verstuur het getekende document per e-mail naar studentenbalie@vu.nl.

  Ik heb een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) nodig voor een aanmelding op een andere onderwijsinstelling, wat is dat? 

  Een BBC is een document waarmee je kunt aantonen dat je collegegeld hebt betaald aan een Nederlandse hoger onderwijsinstelling. Dit document kun je als VU-student opvragen via vu.nl. De VU zal dit document vervolgens direct digitaal versturen naar de instelling waar jij een bijvak- of tweede inschrijving wilt hebben. Onderaan deze pagina, onder het kopje handige links en documenten kun je lezen hoe je een BBC kunt opvragen. 

  Kom ik in aanmerking voor de halvering van het collegegeld, zoals aangekondigd door het Ministerie van OCW?

  Het kabinet heeft besloten om het wettelijk collegegeld in academisch jaar 2021-2022 te halveren in verband met de gevolgen van COVID-19. De halvering geldt voor allen die het reguliere wettelijk collegegeld betalen in 2021-2022 en voor degenen die een premastervergoeding betalen.

  Voor studenten die instellingscollegegeld betalen of verhoogd wettelijk collegegeld betalen, heeft het ministerie van OCW aan alle hoger onderwijs instellingen verzocht om een tegemoetkoming toe te passen van 1084 euro. De VU heeft dit ook gedaan. Op deze pagina zijn alle actuele tarieven te vinden.

 • Collegekaart

  Wanneer krijg ik mijn collegekaart?

  Nadat je bent ingeschreven moet je ervoor zorgen dat je een pasfoto hebt geüpload. Let op dat je pasfoto aan de juiste eisen voldoet. Wanneer je in Studielink een Nederlands correspondentieadres hebt ingesteld, ontvang je de collegekaart per post. De bezorging kan 4-6 weken duren. Afhankelijk van wanneer je inschrijving compleet is, ontvang je de collegekaart uiterlijk in september. 

  Meer informatie over de collegekaart en wat te doen bij verlies of diefstal lees je hier.

 • Afstuderen

  Mijn laatste resultaat is geüpload en zichtbaar in mijn dashboard. Wat is nu de afstudeerprocedure?

  Binnen twee weken nadat het laatste resultaat is geregistreerd zal de faculteit je een e-mail versturen waarin zij jou vragen of je wilt afstuderen of dat je dit wilt uitstellen. Nadat je akkoord hebt gegeven zal het afstuderen worden verwerkt. Zodra dit is gebeurd ontvang je een e-mail met daarin de bevestiging van het afstuderen en je afstudeerdatum. Vanaf dat moment kun je een digitaal extract van je diploma downloaden uit het DUO Diplomaregister en je uitschrijven in Studielink. Dit hele proces kan tot maximaal 6 weken duren.

  Ik ben afgestudeerd. Kan ik teveel betaald collegegeld terug krijgen?

  Uiteindelijk is de afstudeerdatum leidend in het bepalen tot wanneer je collegegeld moet betalen. Je betaalt het collegegeld altijd tot en met de maand waarin je afstudeerdatum valt. Als je in Studielink een uitschrijfverzoek doet met als reden 'afstuderen', verwerken wij je uitschrijfverzoek per de afstudeerdatum en zal eventueel teveel betaald collegegeld binnen drie weken worden gerestitueerd. Als je afstudeerdatum tussen 1 juni en 31 augustus valt, vindt er geen restitutie plaats en betaal je het volledige collegegeld voor dat betreffende academische jaar.

 • Handige links en documenten voor zittende studenten

  Ik heb een vraag over het intekenen voor vakken/tentamens.
  Alles over intekenen vind je hier.

  Ik wil een officiële cijferlijst opvragen.
  Je kunt via dit formulier een officiële cijferlijst opvragen.

  Digitaal uittreksel van je diploma downloaden.
  Je kunt via het diplomaregister van DUO een digitaal uittreksel van je diploma downloaden zodra je afstudeerdatum is doorgegeven aan DUO. Dit document heeft dezelfde waarde als een gewaarmerkte kopie van je diploma. Een digitaal uittreksel uit het diplomaregister is gratis en direct te downloaden. Indien je geen toegang hebt tot het Diplomaregister van DUO, kun je met het onderstaande formulier een afstudeerverklaring aanvragen.  

  Ik wil een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aanvragen.
  Je hebt je ingeschreven voor een opleiding aan de VU en daar het collegegeld betaald. Daarnaast wil je je ook inschrijven bij een andere onderwijsinstelling. Bij de tweede onderwijsstelling gebruik je dan een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) om te betalen. Via dit formulier dien je een verzoek in om het document vanuit de VU direct door te laten sturen naar de gekozen onderwijsinstelling.

  Ik wil een bewijs van inschrijving downloaden.
  Zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan ontvang je per e-mail een inschrijfbevestiging. Vervolgens kun je via deze link zelf een bewijs van inschrijving downloaden.

  Vragenformulier
  Stel je vraag aan de Studentenbalie

 • Instroom- en doorstroom via de 'Zachte knip' regeling

  Van bachelor naar master: informatie over doorstroom

  Normaal gesproken moeten studenten hun bachelor of premaster hebben afgerond om te mogen starten met een master. Dit noemen we een ‘harde knip’. De coronacrisis zorgt er echter bij sommige studenten voor dat zij hun studie deels hebben moeten staken en hierdoor ongewenst studievertraging oplopen. Om te voorkomen dat studenten door coronamaatregelen vast komen te zitten tussen een bachelor- en masteropleiding, wordt op de VU per masteropleiding onderzocht hoe een ‘zachte knip’ mogelijk gemaakt kan worden. Dit betekent dat studenten die vanwege de coronacrisis nog één of enkele vakken missen onder bepaalde voorwaarden tóch volgend jaar kunnen starten met hun master op de VU. De missende vak(ken) moet je tijdens het collegejaar 2021-2022 alsnog afronden, dus uiterlijk 1 september 2022.

  Per opleiding wordt bepaald wat precies de voorwaarden zijn om te mogen starten. Je vindt de specifieke voorwaarden voor de instroom voor jouw master op de betreffende opleidingspagina op masters.vu.nl.

  We adviseren studenten met klem er alles aan te doen om hun bachelor of premaster dit lopende collegejaar af te ronden. Het is qua studielast erg moeilijk om missende vakken tijdens een al intensief masterjaar af te ronden. Heb je hier advies bij nodig? Neem dan contact op met de studieadviseur van jouw faculteit. De ‘zachte knip’ geldt alleen voor studenten die in collegejaar 2021-2022 starten met een masteropleiding of premasterprogramma.

  Geldt de ‘zachte knip’ voor alle opleidingen?

  Masteropleidingen met meerdere instroommomenten kunnen ervoor kiezen de ‘harde knip’ te behouden en te verwijzen naar een volgend instroommoment in het collegejaar 2021-2022. Dankzij de meerdere instroommomenten blijft de vertraging om te starten met één van deze opleidingen beperkt.

  Kan ik instromen van mijn hbo-opleiding naar een VU bacheloropleiding als ik mijn hbo-propedeuse nog niet volledig heb afgerond?

  Ja, de VU wil voorkomen dat je volgend studiejaar niet kunt starten met je wo-bachelor omdat je door de coronacrisis je hbo-propedeuse nog niet geheel hebt afgerond. Alles over de instroom HBO-propedeuse -> Bachelor lees je op deze pagina.

  Waar kan ik mij aanmelden voor de zachte knip/HBO-p doorstroom?

  Op de opleidingspagina van de studie staat een link naar het formulier. Dat moet je voor 1 augustus invullen.

  Ik doe nu een hbo-bachelor en wil in september starten met een premasterprogramma. Kan ik starten als ik door de coronacrisis mijn hbo-bachelor niet volledig heb afgerond?

  Ja. Ook hier geldt dat studenten met beperkte studievertraging door de coronacrisis wel in september mogen starten met het premasterprogramma. Per premasterprogramma wordt vastgesteld wat precies de voorwaarden zijn om te mogen starten. Je vindt de specifieke voorwaarden voor de masterinstroom op de betreffende opleidingspagina’s op masters.vu.nl.

  Ik moet mijn bachelor in het buitenland nog afronden. Kan ik in september starten met een master aan de VU

  Alle EER-studenten worden onder dezelfde voorwaarden toegelaten. Het afronden van een bachelor in het land van herkomst en de start van een intensieve opleiding aan de VU is slecht werkbaar. We raden het daarom af.

  Voor niet-EER studenten die een bacheloropleiding buiten Nederland moeten afronden, blijft de ‘harde knip’ gelden. Neem voor vragen contact op met het International Office: international@vu.nl.

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00)

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)