Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Spreektaal 1, 2 en 3

SpreekTaal is het meest gebruikte materiaal voor taalcoaching aan anderstaligen. Het is laagdrempelig, eenvoudig te gebruiken en uitgebreid getest in de praktijk. SpreekTaal bestaat uit drie series van elk vijftien boekjes: SpreekTaal 1 (niveau 0-A1+), SpreekTaal 2 (niveau A1-A2) en SpreekTaal 3 (niveau A2-B1).

Elk boekje bevat oefeningen voor ongeveer vijf uur taalcoaching. VU-NT2 heeft SpreekTaal samen met Het Begint Met Taal (HBT) ontwikkeld, in co-creatie met het werkveld. Dat wil zeggen dat elke module is getest door koppels van taalvrijwilligers en deelnemers. De verkregen feedback is verwerkt in het materiaal. De boekjes worden uitgegeven bij van Van Dale.

Doel van SpreekTaal

Het doel van SpreekTaal is kilometers maken met de mondelinge vaardigheden. Elk hoofdstuk begint met luisteren naar de vrij toegankelijke audio-opnames. Vervolgens doen de deelnemer en de taalvrijwilliger samen de spreekoefeningen, die steeds zijn opgebouwd zijn van gestructureerde naar vrije spreekopdrachten. Daarbij staat de dagelijkse praktijk centraal. De taalvrijwilliger begeleidt het oefenen met SpreekTaal en fungeert als gesprekspartner, maar geeft geen NT2-les. Daarom is SpreekTaal ook geen lesmethode, maar oefenmateriaal voor spreken en luisteren. SpreekTaal kan echter wel door een (Alfa)NT2-docent worden ingezet voor het trainen van de mondelinge vaardigheden. Met name SpreekTaal 1 en 2 zijn ook geschikt voor taalleerders niet nog niet (goed) kunnen lezen en schrijven. Dit materiaal wordt dan ook veel gebruikt in Alfa NT2-lessen.

Het Begint met Taal

We ontwikkelden SpreekTaal samen met onze partner Stichting Het Begint met Taal (HBT). Dit is een landelijk platform en expertisecentrum op het gebied van taalcoaching. HBT vergroot de bekendheid en effectiviteit van taalcoaching met materiaal, advies en training. Als landelijk platform ondersteunt HBT zo’n 170 organisaties die taalcoaching bieden, verspreid over 400 locaties. Ook werkt HBT samen met gemeenten, werkgevers en taalscholen.

Korting voor leden HBT

Taalvrijwilligersorganisaties die aangesloten zijn bij HBT, hebben gratis toegang tot de PDF’s en de audio van SpreekTaal. Zij krijgen bovendien 40% korting als ze de gedrukte boekjes van SpreekTaal bestellen in de Van Dale-webwinkel.

Financiering SpreekTaal

De ontwikkeling van de SpreekTaal-reeks is mede mogelijk gemaakt door de volgende financiers:

  • SpreekTaal 1: het Oranje Fonds en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
  • SpreekTaal 2: het Oranje Fonds, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Stichting Lezen & Schrijven.
  • SpreekTaal 3: het Oranje Fonds en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.