Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Premaster

Heb je een hbo-opleiding afgerond en wil je nu een masteropleiding aan de VU gaan doen? Dan moet je meestal eerst een premaster of schakeltraject volgen.

Voor sommige opleidingen dien je deel te nemen aan een premasterassessment. Meer informatie over het assessment vind je onderaan deze webpagina en in dit filmpje.

This information is relevant for Dutch students. Information for international students about possible premasters can be found on the webpage of the respective Master's degree programme.

 • Veel faculteiten bieden een standaard premastertraject aan van 30 EC voor studenten met een passende hbo-vooropleiding. Je kunt dan in collegejaar 2021-2022 het premastertraject volgen om in september 2022 met de bijbehorende masteropleiding te beginnen. Wil je meer informatie over de specifieke inhoud van de verschillende trajecten per opleiding? Kijk dan op de opleidingspagina van jouw masteropleiding.
 • Je kunt maar één keer deelnemen aan de premaster. 
 • Als premasterstudent kun je alleen per 1 september instromen (afgezien van de premasters van SBE en het schakeltraject van Rechten) en het programma moet vóór 1 september het jaar daarop succesvol zijn afgerond. Lukt dit niet? Dan kun je niet verder gaan met je studie: je kunt niet doorstromen naar de master maar er ook niet voor kiezen het programma helemaal over te doen. 
 • Als je besluit om tijdens de premaster te stoppen, vindt er geen restitutie van de premastervergoeding plaats. Je bent de hele premastervergoeding verschuldigd.
 • Volg het stappenplan op deze pagina om je aan te melden voor het premastertraject. Let hierbij goed op alle deadlines! 

Premasters per faculteit

Aanmelden voor een premaster

 • Deadlines

  Collegejaar 2021-2022

  De aanmelding voor premasters met een inschrijfdatum van 1 september 2021 is gesloten. Aanmelden voor premasters met een aanmelddeadline in Studielink van 31 januari 2022 kan vanaf 1 februari 2021.

  Collegejaar 2022-2023 

  De informatie over het aanmelden voor premasters en het premasterassessment zal vanaf de winter van 2022 hier worden weergegeven. 

  Faculteit Rechten

  De inschrijfprocedure voor het schakelprogramma van Rechten verloopt via de Open Universiteit. Aanmelden voor dit programma kan het hele jaar door. De betaling van het collegegeld verloopt via de OU en voor de kopcursussen gaat dit via het contractonderwijs van de faculteit. Geïnteresseerden voor dit Rechten-traject hoeven niet verder te lezen op deze pagina.

 • Kosten Premastertraject

  De kosten voor collegejaar 2021-2022 en 2022-2023 vind je op de pagina collegegeld.

 • Stap 1: Meld je aan in Studielink

  Zie de deadlines hierboven!

  Meld je je voor de eerste keer aan in Studielink? Raadpleeg dan eerst het Studielink stappenplan. Inloggen doe je met je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag hem dan zo snel mogelijk aan want het duurt enkele dagen voordat je hem ontvangt. 

  Waar moet je verder op letten?

  • Kies onder Soort opleiding voor 'bachelor- of andere niet master opleiding'. De premasteropleidingen herken je vervolgens aan (premaster) als achtervoegsel.
 • Stap 2: Login met je verkregen VUID en rond je aanmelding af op je persoonlijke dashboard op VU.nl

  Na je aanmelding ontvang je binnen twee werkdagen per e-mail inloggegevens voor je persoonlijke dashboard op VU.nl. Geen inloggegevens ontvangen? Check je spamfolder. Als je ze daar ook niet vindt kun je contact opnemen met de UCIT-servicedesk via ucit-servicedesk@vu.nl of 020 - 598 0000. 

  Zorg ervoor dat je alle stappen van het aanmeldportaal doorloopt en je aanmelding bevestigt, want alleen dan kan je aanmelding worden beoordeeld door de faculteit. 

 • Stap 3: Controleer je toelating

  Doe dit zo snel mogelijk na het afronden van je aanmelding.

  Je ontvangt bericht van Studielink zodra de toelating is verwerkt. Het is verstandig om alvast op de opleidingspagina na te gaan of je aan de juiste toelatingseisen voldoet. Aarzel niet om contact met de toelatingscommissie op te nemen als je vragen hebt.
  Opleidingenoverzicht (hier vind je contactgegevens per opleiding).

 • Stap 4: Lever ontbrekende documenten in

  De meeste Nederlandse HBO bachelor diploma's staan al geregistreerd in het DUO diploma register, in dit geval hoef je niets handmatig in te leveren. Dit is echter niet altijd het geval. Je ontvangt dan van de VU bericht of je een bewijs van je behaalde vooropleiding moet inleveren. De volgende documenten worden geaccepteerd: 

  • Digitaal uittreksel diplomaregister. Download het uittreksel van www.mijndiplomas.nl en lever deze digitaal in via studentenbalie@vu.nl. Je kunt geen uitgeprinte versie van het uittreksel inleveren, omdat deze niet geldig is.
  • Originele gewaarmerkte kopie diploma. Lever het document in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of  bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond). Bij de Studentenbalie kun je je diploma laten waarmerken. Neem daarvoor je originele diploma en een kopie mee.
  • Afstudeerverklaring. Vraag deze aan bij je huidige opleiding. Op de verklaring moet de opleiding en de examendatum vermeld staan en de verklaring moet ondertekend zijn door de Examencommissie. Lever het origineel in via de post (Studie- en Studentenadministratie, de Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam) of  bij de Studentenbalie (Hoofdgebouw, begane grond).

  Wat verder belangrijk is om te weten:

  • Je geeft voor de uitslag van de GMAT (dit geldt voor SBE) aan dat deze rechtstreeks mag worden gedeeld met de VU. Dit dien je zelf te regelen.
 • Stap 5: Betaal de premastervergoeding

  Zorg dat je de premastervergoeding voor de deadline betaalt, want anders word je niet ingeschreven en kun je niet met je opleiding starten. Meer over de betaling van de premastervergoeding lees je op de pagina betaling collegegeld

  De premastervergoeding wordt niet gerestitueerd als je je inschrijving na 31 augustus 2021 of 31 januari 2022 (SBE) annuleert.

 • Stap 6: Controleer of je ingeschreven staat

  Pas wanneer je van Studielink bericht krijgt dat je ingeschreven staat voor de opleiding is je inschrijving klaar. Tot die tijd ben je dus nog niet ingeschreven. 

Premasterassessment (info PMA '22 volgt nog)

 • Voor wie is het Premasterassessment?

  Of je een Premasterassessment moet doen hangt af van bij welke faculteit je een opleiding wilt gaan volgen. Voor de volgende Premasters geldt een assessment: 

  Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen    
  Faculteit der Sociale Wetenschappen   
  Faculteit der Geesteswetenschappen 
  - Bewegingswetenschappen 
  - Beleid, Communicatie en Organisatie 
  - Communicatie- en Informatiewetenschappen    
  - Pedagogische Wetenschappen 
  - Bestuurskunde 
  - Erfgoedstudies 

  - Communicatiewetenschappen    
  - History 

  - Culture, Organization and Management 
  - Kunst- en Cultuurwetenschappen 

  - Political Science 
  - Letterkunde 

  - Social and Cultural Anthropology 
  - Taalwetenschappen 

  - Sociologie 

 • Het Premasterassessment is bindend

  Als je een premasterassessment moet doen, is de uitslag hiervan bindend. Dit betekent dat je een bepaalde score dient te behalen op één of meerdere onderdelen om toegelaten te worden tot de premaster. De faculteit bepaalt de voorwaarden voor het behalen van het assessment. 

  Klik hieronder op je faculteit/opleiding om de bindende onderdelen te zien. 

 • Data

  Het Premasterassessment van 2022 vindt plaats op: 

  DatumStarttijdDuurAanmelddeadline assessment 
  TBATBA2,5-4 uurTBA
  TBATBA2,5-4 uurTBA

  Wijzigen van data niet mogelijk

  Als je bent ingedeeld en een uitnodiging hebt ontvangen, kun je de datum niet meer wijzigen. Zet de datum dus in je agenda!  

  Functiebeperking

  Studenten die op basis van een functiebeperking (zoals dyslexie) gebruik willen maken van extra tijd dienen in VUweb dit aan te vinken. Je krijgt dan maximaal tien minuten extra tijd per onderdeel en maximaal 30 minuten extra tijd in totaal. Als je aanspraak wilt maken op extra tijd, dan dien je uiterlijk 10 werkdagen voor het assessment een medische verklaring op te sturen naar de studentenbalie via: Studentenbalie@vu.nl. 

 • Kosten en betalingswijze

  Overmaken

  Je ontvangt een email als je bent ingedeeld voor het assessment. In de email staat uitgelegd hoe je de kosten van het assessment zelf kunt overmaken. De kosten voor deelname aan het assessment zijn in collegejaar 2021-2022 € 110. Om deel te nemen aan het assessment dient het verschuldigde bedrag uiterlijk 10 werkdagen voor afname van het assessment op de rekening van de VU te staan. 

  Geen restitutie

  De kosten voor het premasterassessment worden niet gerestitueerd, ook als je later besluit niet deel te nemen aan het assessment of als later blijkt dat je niet toelaatbaar bent tot de Premaster (controleer dit van tevoren dus goed zelf!).

 • Inhoud en toetsonderdelen

  Het Premasterassessment is een digitale test die bestaat uit maximaal vijf onderdelen. Afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan doen krijg je een aantal van deze onderdelen. In principe wordt géén vrijstelling gegeven voor een of meer onderdelen. De test vindt plaats op één dagdeel en duurt in totaal maximaal vier uur. Hieronder volgen de onderdelen: 

  Cognitieve capaciteitentest
  De cognitieve capaciteitentest bestaat uit meerkeuzevragen die je moet oplossen met behulp van logisch redeneren of verbale en numerieke capaciteiten. 
  Duur: 35 minuten + instructietijd

  Tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal  
  Dit onderdeel is gericht op het begrijpen van een Engelstalige tekst. Je krijgt vier Engelse teksten/artikelen voorgelegd, waarover je een aantal meerkeuzevragen moet beantwoorden. 
  Duur: 35 minuten + instructietijd

  Toets gericht op rekenkundige vaardigheden en wiskunde/statistiek  
  Dit onderdeel is gericht op je rekenkundige vaardigheden, wiskunde en statistiek. Het rekenkundige onderdeel is afhankelijk van de gekozen (pre)masteropleiding. 
  Duur: 40 - 60 minuten + instructietijd

  De bèta-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

  • Bewegingswetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)

  De gamma-toets is bestemd voor kandidaten van de opleidingen van de:

  • Faculteit Sociale Wetenschappen
  • Faculteit Geesteswetenschappen
  • Pedagogische wetenschappen (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen)


  Wetenschappelijke casus
  Je krijgt een aantal Nederlandse teksten voorgelegd, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Het gaat er dan vooral om te kijken of je in staat bent te analyseren, logisch te kunnen redeneren, onderscheid te kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken en verbanden te leggen. 
  Duur: 50 minuten + instructietijd

  Tekstbegrip en leesvaardigheid Nederlandse taal
  De schrijfvaardigheidstoets bestaat uit een aantal stukken tekst, waarover je meerkeuzevragen moet beantwoorden. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je inzicht hebt in basisprincipes die worden toegepast bij het schrijven van een tekst. Het gaat daarbij om onder andere: alinea-indeling, logische opbouw en doorloop van zinnen, formulering van logische argumentatie en conclusie. 
  Duur: 30 minuten + instructietijd 

  Onderdelen per faculteit

 • Online afname (Informatie zomer 2021)

  Premasterassessment afname via online proctoring 

  Het premasterassessment wordt online afgenomen via online proctoring. Je kan de toets dus thuis vanaf een geschikte computer afnemen op datum en tijd van je uitnodiging.

  Proctoring betekent een test of assessment maken onder digitaal toezicht. Dat wil zeggen dat er opnames worden gemaakt van jou, jouw scherm en je omgeving via je webcam. Dit betekent dat je niet naar een locatie hoeft te komen om je test te maken. Wil je meer weten over Online Proctoring klik hier.  

  Online afname premasterassessment: de stappen op een rij

  1. Geef in het VUweb portal ‘aanmelding afronden’ je voorkeursdatum aan.

  2. Je ontvangt een uitnodiging voor het Premasterassessment met daarop je afnamedatum.

  3. Je zorgt dat je op tijd de vergoeding van €110,- voor het premaster assessment hebt overgemaakt naar het bankrekeningnummer van de VU.

  4. Mocht je gebruik maken van extra tijd, stuur dan uiterlijk 10 werkdagen voor de afnamedag een dyslexieverklaring naar de studentenbalie (studentenbalie@vu.nl).

  5. Enkele dagen voor het Premasterassessment krijg je een uitnodiging via NOA om je computer instellingen te testen.

  6. Op jouw afnamedatum neem je de test af via Online Proctoring. Je krijgt nog een link en inloggegevens per email toegestuurd vanuit NOA.

  7. De uitslag van het assessment volgt binnen een maand via de faculteit. 

  Ik heb nog geen uitnodiging ontvangen?

  Vanaf begin maart worden studenten die een voorkeursdatum hebben doorgegeven in VUweb ingedeeld voor het Premasterassessment. Dit gebeurd elke twee weken.

  Hoe zorg ik voor een geschikte computer?

  Voor de afname van het assessment via Online Proctoring is het van groot belang dat je over een geschikte computer beschikt en voorbereid bent voor de start van de afname. Je krijgt namelijk maar eenmalig de kans om het assessment te maken. Je ontvangt daarom een paar dagen voor de afname van het Premasterassessment een testlink om je computer correct in te stellen. Tijdens deze test wordt je stapsgewijs begeleidt om te controleren of je computer correct werkt voor de afname. Het is verstandig om op tijd een geschikte computer te regelen en de test te maken. Je kan daarom alvast alle informatie over de instellingen en vereisten van je computer in het volgende document doorlezen.

  Online Proctoring VU NOA

  Wat mag ik gebruiken tijdens de afname?

  Tijdens de afname dien je in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) voor legitimering. Tijdens de toets wordt er gevraagd naar je studentnummer, gekozen opleiding en faculteit. Deze gegevens vind je bovenaan de email van je uitnodiging van de VU. Deze mag je uitgeprint bij het assessment hebben. Het is belangrijk om dit correct in te voeren omdat dit bepaald welke assessment je aflegt. Kladpapier en potlood zijn toegestaan om te gebruiken bij het onderdeel Wiskunde (gebruik van een rekenmachine is niet toegestaan). Bij het onderdeel Cognitieve Capaciteiten Test mag dit niet. Een flesje water is ook toegestaan. Woordenboeken (EN/NL) zijn niet toegestaan tijdens het assessment.  

  Met wie kan ik contact opnemen als ik problemen heb tijdens het assessment?

  Bij technische problemen tijdens de afname kan je in de Online Proctoring Application contact opnemen met een support medewerker (Engels). Je kan via het chat icoontje je vraag stellen. Inhoudelijk gerelateerde vragen kunnen niet worden gesteld tijdens de afname. Het is daarom belangrijk om de meest gestelde vragen onder aan de pagina goed door te nemen voordat je het assessment afneemt. Heb je op de dag zelf nog problemen met inloggen, stuur dan direct een e-mail naar: studentenbalie@vu.nl. Tijdens de afname zal een ondersteunend team het probleem direct proberen op te lossen zodat je de toets toch kunt beginnen. Je kunt starten met de toets zodra het probleem is opgelost.

  Ik heb geen systeemcheck email gehad voor het aanstaande assessment ?

  De e-mail van de systeemcheck komt in de meeste gevallen binnen via de spambox. Het is een NOREPLY e-mail van NOA-ONLINE. Staat de mail ook niet in je spambox? Mail dan naar studentenbalie@vu.nl.

  Q&A - Meest voorkomende vragen tijdens het assessment - Lees dit goed door!

  Tijdens de afname van het assessment is er geen ondersteuning over inhoudelijke vragen van het assessment. Het is daarom verstandig om de meest gestelde vragen hieronder goed door te nemen zodat je voorbereid het assessment kan beginnen!

  Q- In de introductie wordt gevraagd naar mijn vooropleiding/beroep maar deze staat er niet tussen?

  A- Vul een antwoord in dat het meest in de buurt komt.

  Q- In de introductie wordt gevraagd naar mijn studentennummer, waar kan ik dit vinden?

  A- Je studentennummer staat genoteerd op je uitnodiging. Mocht je de uitnodiging niet bij de hand hebben vul dan 0000000 (7x0) in.

  Q- In de introductie wordt gevraagd naar mijn faculteit, waar kan ik dit vinden?

  A- De faculteit van je opleiding staat genoteerd op je uitnodiging. Mocht je de uitnodiging niet bij de hand hebben, dan kan je een faculteit aanklikken en zien of de opleiding vervolgens verschijnt. Verschijnt je opleiding niet, dan kan je met pijltje terug het nogmaals proberen.

  Q- Ik heb me aangemeld voor 2 premasters, welke opleiding moet ik kiezen?

  A- Je kiest de opleiding die op je uitnodiging staat. De uitslag van de toets is dan te gebruiken voor toegang tot beide premasters.

  Q- Bij de start van een module wordt er een voorbeeldvraag getoond gaat dit van mijn tijd?

  A- De tijd gaat pas starten nadat je de voorbeeldvraag hebt afgerond.

  Q- Bij de start van een module wordt er een voorbeeldvraag getoond, maar ik kan niet doorklikken?

  A- Dat klopt, je dient de voorbeeldvraag te beantwoorden met het juiste antwoord. Weet je het antwoord niet, probeer dan alle mogelijkheden totdat je het goede antwoord hebt gevonden. Bij sommige voorbeeldvragen kan het ook zijn dat er meerdere antwoorden mogelijk zijn.

  Q- Is er een pauze om naar de W.C. te gaan en hoe werkt het?

  A- Tijdens de afname komt er vanzelf een pauze van 10 minuten. Deze start automatisch en stopt na 10 minuten. Mocht je geen pauze willen nemen of klaar zijn met je pauze, druk dan op volgende.

  Q- Ik moet naar de W.C. wanneer kan dat?

  A- Je kan alleen gebruik maken van de W.C. tijdens het pauzemoment.

  Q- Ik heb de toets per ongeluk afgesloten wat nu?

  A- Probeer je weer opnieuw in te loggen voor het Proctor Exam. Je kan de toets hervatten. Je kan na de toets een email sturen naar de studentenbalie met het probleem dat je ondervonden hebt. Zorg ten aller tijden dat je de toets probeert af te maken.

  Q- Mijn internet werkt niet op de dag van afname?

  A- Controleer op tijd of alles werkt en zorg voor een alternatief zodat je de toets toch kan maken.

  Q- Kan ik het assessment online op de VU afnemen?

  A- Het is niet mogelijk om het assessment op de VU te maken.

  Q- Wordt voor de afname ook gebruik gemaakt van de camera functie via een mobiele telefoon?

  A- Tijdens dit Proctor Exam wordt de extra camerafunctie via de mobiele telefoon niet gehanteerd.

  Q- Als ik het scherm probeer te delen werkt de knop niet?

  A- Je dient eerst het scherm te kiezen dat je wilt delen, vervolgens wordt de knop "Delen" ook zichtbaar.

  Q- Mag ik oortjes (noice cancelling) in tijdens het assessment? 

  A- Nee, dit is niet toegestaan. 

  Q- Mijn vraag staat hier niet tussen?

  A- Neem contact op met de studentenbalie. Studentenbalie@vu.nl

 • Uitslag

  Je ontvangt de uitslag binnen vier tot zes weken na het assessment. Je ontvangt dan van de betreffende faculteit een mail met een rapportage van jouw resultaten. Voor vragen hierover kun je bij de toelatingsafdeling van jouw faculteit terecht. Omdat de uitslag bindend is, geeft enkel een positieve uitslag toegang tot het premastertraject. Een uitslag van het premasterassessment voor collegejaar 2021-2022, afgelegd in de zomer van 2021, geeft slechts toegang tot het premastertraject van collegejaar 2021-2022.

 • Voorbereidingtips en het voorbeeldassessment

  Ter voorbereiding op het premasterassessment kun je bepaalde wiskundeboeken doornemen of Engelstalige artikelen lezen. Je kunt oefenen met vwo-eindexamenbundels. Je kunt ook het document ‘Inhoud en voorbeeld VU premasterassessment' doornemen om een beeld te krijgen van de inhoud van de afzonderlijke onderdelen en het soort vragen.

  Ook kun je je voorbereiden via de NOA app (android). In deze app kun je oefenen met verschillende capaciteitentests. De app is te downloaden in de Google Play Store, zoek naar ‘NOA app’. Of klik hier

  Voorbereidingstips rekenkundige vaardigheden en wiskunde
  Heb je geen rekenkundige vaardigheden en wiskunde op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan de middelbare school boeken op vwo-niveau die de aangegeven onderwerpen behandelen te raadplegen (zoals Getal en Ruimte). In het voorbeeld assessment vind je ook de aangeraden boeken. De toets is zo gemaakt dat je geen rekenmachine nodig hebt. Tijdens het premasterassessment krijg je kladpapier en potlood om de opgaven uit te werken.

  Veel studenten maken zich zorgen over de voorbereiding van het wiskunde onderdeel en vragen ons om advies. Sommige studenten doen zelfstudie, sommige kiezen voor bijles. In dat soort keuzes kunnen wij niet adviseren. Wel kunnen we aangeven dat de grote meerderheid van de deelnemers het assessment met een voldoende afsluit en kan beginnen aan de premaster. Ter voorbereiding op het assessment kun je de volgende tips gebruiken.

  Voorbereiding Premasterassessment Wiskunde

  Voorbereidingstips tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal 
  Heb je geen tekstbegrip en leesvaardigheid Engelse taal op eindniveau vwo gehad, of heb je de stof lang geleden gehad dan raden we je aan zoveel mogelijk Engelse teksten en artikelen uit kranten en boeken te lezen. Je kunt ook de tekst Engels en de vragen erover uit het voorbeeldassessment maken. 

 • Veelgestelde vragen

  Voor wie is deelname aan het premasterassessment verplicht? 
  Het assessment is verplicht als je met je hbo-bachelordiploma een masteropleiding aan de VU wilt gaan doen aan één van de volgende faculteiten: 
  Faculteit der Geesteswetenschappen (FGW) 
  Faculeit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) voor de opleidingen pedagogische wetenschappen en bewegingswetenschappen. 
  Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) 
  Als je een opleiding wilt doen aan een andere faculteit, is het assessment niet nodig. Kijk voor specifieke informatie op de opleidingspagina van jouw opleiding.

  Waarom een premasterassessment?

  Enerzijds geeft het informatie aan studenten: om je een beeld te kunnen vormen van de voor de WO-master benodigde competenties en vaardigheden. Tevens om inzicht te krijgen in je eigen competenties en vaardigheden en om voor jezelf na te gaan of je voldoende affiniteit hebt met een wetenschappelijke opleiding. Anderzijds is het nuttig voor de opleiding om inzicht te krijgen in de capaciteiten van de aankomend student. Hierop wordt het toelatingsadvies gebaseerd. Dit advies is bindend.

  Waarom is de uitslag van het assessment bindend voor de toelating?
  Bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen is de uitslag bijvoorbeeld bindend voor je toelating tot de opleiding, omdat er bij de masteropleidingen van deze faculteit een brede instroom is met studenten met een verschillend niveau in kennis en vaardigheden, doordat de faculteit geen eisen stelt aan het type hbo-opleiding zoals andere faculteiten dat wel doen. De ervaring was dat in het eerste jaar daarom veel studenten uitvallen. 

  Zijn er vrijstellingen mogelijk voor één of meer onderdelen van het assessment?
  Nee, dit is niet mogelijk.

  Als je je voor meer dan één opleiding hebt aangemeld en je hebt het assessment gedaan, kun je je dan later nog bij een andere opleiding inschrijven?
  Dat hangt er van af bij welke opleiding je wilt deelnemen, want het assessment is niet voor alle opleidingen gelijk en elke opleiding hanteert eigen normen bij de uitslag van het assessment. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie op de opleidingspagina) of met de coördinator van het assessment via studentenbalie@vu.nl

  Als ik deelneem aan het FSW-assessment, maar mij uiteindelijk toch bij bv. Geesteswetenschappen ga inschrijven, geldt de uitslag voor toelating dan ook bij Geesteswetenschappen?
  De inhoud van het assessment verschilt per opleiding. Je kunt dus niet zonder meer het assessment doen voor de ene faculteit en je voor een andere faculteit inschrijven. Neem in een dergelijk geval contact op met de faculteit van de opleiding die je zou willen gaan doen (contactinformatie op de opleidingspagina) of met de coördinator van het assessment via studentenbalie@vu.nl.

  Als je alleen je hbo-propedeuse hebt, kan je dan deelnemen aan het assessment?
  Nee. Een premaster bij de VU is alleen toegankelijk voor studenten met een hbo- getuigschrift (bachelordiploma) van 240 ECTS en een (voldoende) afgelegd assessment.

  Als ik zak voor het assessment, kan ik dan een herkansing doen?
  Er is er geen herkansingmogelijkheid binnen 1 jaar. Het volgende jaar moet je opnieuw een assessment afleggen. 

  Hoeveel keer mag je deelnemen aan een assessment?
  Slechts 1 keer per jaar. Het volgende jaar kun je opnieuw het assessment afleggen, mocht je het de eerste keer niet gehaald hebben.

  Hoelang blijft een succesvol afgelegd assessment geldig?
  De uitslag van het premasterassessment is geldig tot 1 september 2021; dus voor instroom in het studiejaar 2021-2022. De uitslag van het premasterassessment meenemen naar een ander studiejaar is niet mogelijk.


  Wat voor soort vragen zitten er in het onderdeel rekenkundige vaardigheden van het assessment?
  Meerkeuzevragen, net als bij de andere onderdelen.

  Mag je een rekenmachine gebruiken bij het onderdeel Wiskunde en Statistiek?
  Nee, je mag geen rekenmachine gebruiken bij het maken van de opgaven. Kladpapier en potlood zijn toegestaan om te gebruiken bij het onderdeel Wiskunde. Bij het onderdeel Cognitieve Capaciteiten Test mag dit niet.


  Als je geen wiskunde op het hbo hebt gehad, moet je deze kennis dan inhalen?
  De ingangseis is dat je wiskunde beheerst op eindexamen vwo-niveau. Als je inschat dat je te weinig kennis van wiskunde hebt, kun je je voorbereiden door wiskundeboeken na te slaan.

  Ik ben al uitgenodigd voor het premasterassessment, maar ga toch niet deelnemen. Krijg ik de betaalde €110 terug? 
  Nee, we restitueren dit bedrag niet, ongeacht de reden van niet deelnemen. Als je je aanmeldt voor het assessment en je deelname bevestigt via VUnet, gaan we er van uit dat je deelneemt. 

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)