Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Ontwikkeling van leermiddelen

Kennis opdoen of kennis overbrengen. Het kan alleen als je beschikt over de juiste leermiddelen. Boeken, digitale en/of online lesmaterialen, net wat het beste bij je past en welke doelstelling en doelgroep je voor ogen hebt.

Het team van VU-NT2 Expert ontwikkelt leermiddelen en toetsmaterialen voor zowel laaggeletterden (NT1) als anderstaligen (NT2). Hiervoor hebben we brede expertise en ervaring in huis. We ontwikkelen op eigen initiatief, maar ook in opdracht van uitgeverijen of andere partners die een nieuwe lesmethode willen aanbieden aan een specifieke doelgroep. Daarmee willen wij bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs Nederlands aan anderstaligen en moedertaalsprekers. Naast het ontwikkelen van leermiddelen geven we zelf ook les en/of leiden we docenten op. Zo houden we voeling met de praktijk, want die staat centraal in ons werk.

Actuele projecten

LINK+
Momenteel werken wij aan LINK+, samen met Boom NT2. LINK+ is een digitale, praktijkgerichte NT2-leergang voor hoogopgeleide anderstalige volwassenen. Eerder ontwikkelden wij al LINK, voor laag- en middenopgeleide NT2-cursisten.

Ben je benieuwd hoe je met LINK afstandsonderwijs kunt geven? Bekijk dan deze video van Annemarie Nuwenhoud op de site van Boom.

SpreekTaal 3
SpreekTaal 3 is in januari 2021 gepubliceerd. Samen met onze partner Het Begint met Taal hebben we in 2019-2020 SpreekTaal 3 ontwikkeld. Ook ervaren coördinatoren en taalvrijwilligers werkten eraan mee. De vijftien nieuwe modules zijn sinds januari 2021 verkrijgbaar bij Van Dale Uitgevers. De audiobestanden zijn vrij toegankelijk via deze link. Vrijwilligersorganisaties die aangesloten zijn bij Het Begint Met Taal hebben bovendien gratis toegang tot de PDF’s van de boekjes.

SpreekTaal 3 is bedoeld voor anderstaligen die met een taalvrijwilliger willen oefenen met spreken tussen niveau A2 en B1. Eerder ontwikkelden wij al SpreekTaal 1 en 2 samen met Het Begint met Taal. SpreekTaal is het meest gebruikte taalcoachmateriaal in Nederland en wordt al door duizenden taalvrijwilligers gebruikt. Het kan ook worden ingezet in de NT2-les met een professionele docent. De ontwikkeling ervan is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Oranje Fonds.

Lees hier het nieuwsbericht over de feestelijke introductie van SpreekTaal 3.

Ontwikkeld door VU-NT2

De afgelopen jaren heeft VU-NT2 Expert onder andere de volgende leergangen en materialen ontwikkeld:

•    LINK: een vernieuwend, digitaal NT2-platform. Deze taalmethode van VU-NT2 en Boom Uitgevers verbindt toegankelijkheid en herkenbaarheid met een intuïtieve navigatie
•    DISK: voor anderstalige leerlingen in internationale schakelklassen
•    SpreekTaal 1, 2 en 3: speciaal ontwikkeld voor taalvrijwilligers
•    Succes!: lees- en schrijfmethode in opdracht van Stichting Lezen en Schrijven
•    Code+: NT2 taalmethode voor hogeropgeleiden
•    Dutch for Selfstudy: met aparte edities vanuit het Engels, Spaans, Frans en Duits
•    IJsbreker Plus: online methode voor laag- en middenopgeleide leerders
•    Uitspraaktrainer: docent en computer als uitspraaktrainers
•    Thuis: sociale zelfredzaamheid voor anderstalige senioren
•    Pocketwoordenboek Nederlands als tweede taal
•    Schrijven in Nederland: de basisbeginselen van Nederlands schrijven
•    De Deur Uit: materiaal voor participatie van migranten
•    Kies Je Route: materiaal voor participatie van migranten.

Contact

Wij zijn:

Chrissy Hosea: ontwikkelaar grammaticatrainer LINK en LINK+
Anne Hammers: auteur LINK, LINK+, SpreekTaal 3 en de vernieuwde Code+
Nadine Linger: auteur LINK en LINK+
Annemarie Nuwenhoud: coördinator en eindredacteur van LINK+ en SpreekTaal 3
Thomas Stam: ontwikkelaar bouwstenen LINK+

Zoek je een partner voor jouw project? Heb je ideeën voor nieuwe leermiddelen? Materiaal ontwikkelen doen wij altijd in nauwe samenwerking met het werkveld, zodat onze producten direct aansluiten op de behoeften uit de praktijk. Wij helpen je dan ook graag. Onze dienstverlening varieert van meedenken over de opzet of redigeren tot een complete projectaanpak.

Contactpersoon NT2 Expert:
Annemarie Nuwenhoud
a.nuwenhoud@vu.nl
T  (020) 598 44 04