Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Leraar worden - VU Lerarenacademie

Wil je leraar worden in het voortgezet onderwijs? Kom naar de VU en ontdek de route die bij jou past.

Leraar worden op de middelbare school? Dan ben je bij de Vrije Universiteit Amsterdam aan het juiste adres!

Als docent geef jij vorm aan een veranderende leeromgeving. Je bent voor leerlingen de springplank naar de wetenschap. Daarbij speelt technologie een steeds grotere rol. Het brengt lesstof tot leven, maakt onderwijs flexibel, maar kan ook afleiden. Vind jij de balans? Word leraar en inspireer een nieuwe generatie. 

Ontdek jouw route naar een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid:

 • Ben je student en weet je al zeker dat je de stap naar het docentschap gaat maken? Afhankelijk van je vooropleiding en je ambitieniveau kun je met een educatieve minor of module een tweedegraads lesbevoegdheid behalen, of met diverse masteropleidingen een eerstegraads lesbevoegdheid. Ga naar de Universitaire Lerarenopleidingen van de Vrije Universiteit voor een volledig overzicht met alle mogelijkheden. 
 • Ben je werkzaam buiten het onderwijs en overweeg je de overstap te maken naar leraar in het voortgezet onderwijs, maar wil je weten of dit echt bij je past? Volg dan de training ontdek je talent als docent.
 • Ben je werkzaam buiten het onderwijs of sta je onbevoegd/onderbevoegd voor de klas? Met de maatwerk Universitaire lerarenopleiding voor zij-instromers behaal je een eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw van het havo/vwo. Je combineert leraar worden direct met een betaalde baan in het onderwijs.* Kies voor een maatwerk-lerarenopleiding aan de VU en breng de opgedane kennis direct in de praktijk.
  * De overheid stelt een zij-instroomsubsidie beschikbaar die wordt toegekend aan de school waar de zij-instromer werkzaam is. 

Terug naar VU Lerarenacademie < of door > naar de Universitaire Lerarenopleidingen voor een overzicht van alle lerarenopleidingen van de VU.

Routekaart naar jouw opleidingstraject

Routekaart naar jouw opleidingstraject

Ontdek op deze pagina jouw route naar een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid via de routekaart. Het  stroomschema maakt in één oogopslag alle routes inzichtelijk. Of maak gebruik van de informatieladder hieronder om jouw pad naar het leraarschap uit te stippelen.

Download hier de routekaart
VU-lerarenopleidingen routekaart naar het leraarschap

Meer over de lerarenopleiding aan de VU

 • Waarom een lerarenopleiding aan de VU?

  Vanwege de kernpraktijken
  De lerarenopleidingen van de VU zijn uniek door de modulaire opbouw rond 21 thema’s (kernpraktijken). Deze worden direct in de lespraktijk toegepast want meer dan de helft van je opleiding ben je al op een school werkzaam.

  De individuele begeleiding
  Bij de VU staat persoonlijke aandacht en individuele begeleiding centraal. Je krijgt een mentor van de VU en een werkplekbegeleider, een ervaren eerstegraads vakdocent. 

  En je kansen op de arbeidsmarkt
  Als leraar lever je een belangrijke bijdrage vanuit je vakgebied aan de toekomst van jongeren, de samenleving en het onderwijs in Nederland. In onze kenniseconomie zijn specialisten op het gebied van kennisoverdracht onmisbaar. Met banen in overvloed in het voortgezet onderwijs staat een lesbevoegdheid behalen garant voor baanzekerheid én –flexibiliteit; naast leraar ben je namelijk ook wetenschapper in je vak. 

  En zo zijn er nog 10 pluspunten!

 • Benieuwd hoe jouw toekomst er als leraar uitziet?

  Bekijk de video van de VU lerarenopleiding. Of check het filmpje van onze alumna Amina el Ouati, leraar Biologie en alumna Biomedische Wetenschappen.

Snel navigeren website Universitaire lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de Universitaire lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & woensdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210.

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.