Colloquium doctum: toelating 21+ zonder toelaatbaar diploma

Heb je geen Nederlands diploma waarmee je toelaatbaar bent tot een bacheloropleiding en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toegelaten worden door middel van een toelatingsexamen: het colloquium doctum.

Dit houdt in dat je aantoont dat je over het benodigde niveau beschikt door toetsen op 6 vwo-niveau af te leggen en de behaalde certificaten in te leveren bij de VU. Je dient 21 jaar of ouder te zijn op het moment dat je met de opleiding begint. Welke toetsen je moet behalen hangt af van welke bacheloropleiding je wilt gaan volgen. Het colloquium doctum biedt alleen toegang tot die specifieke opleiding in dat specifieke collegejaar.

Buitenlandse vooropleiding
Het colloquium doctum is niet van toepassing als je een buitenlandse vooropleiding hebt gevolgd. Meld je in dit geval aan via Studielink voor de gewenste bacheloropleiding en geef daar aan welke buitenlandse vooropleiding je hebt gevolgd, ook als je hier geen documenten van hebt of de opleiding niet hebt afgemaakt. Neem bij vragen contact op met:

• de Studentenbalie (studentenbalie@vu.nl) als het een Nederlandstalige bacheloropleiding betreft.
  • de contactpersoon van de desbetreffende bacheloropleiding als het een Engelstalige bacheloropleiding betreft. Contactinformatie vind je op de pagina van de opleiding.

Aanmelden voor het colloquium doctum

• Welke toetsen moet ik maken?

Op de opleidingspagina kun je per opleiding zien welke toetsen je in het kader van het colloquium doctum op 6 vwo-niveau af moet leggen. Je wordt ook door de VU per mail geïnformeerd over welke toetsen je moet behalen en wat de deadline daarvoor is. Het kan een aantal dagen duren voordat je deze mail ontvangt.

• Waar kan ik de toetsen maken?

Je vindt een overzicht op de webpagina Deficiënties wegwerken.

• Wat doe ik als ik de toetsen heb behaald?

1. Stuur de gewaarmerkte kopieën per post naar ons op of lever ze in bij de Studentenbalie. Gewaarmerkt betekent dat op de kopie toetsuitslagen een stempel en een handtekening staan van een officiële instantie waaruit blijkt dat de kopie overeenkomt met het origineel. Waarmerken kan bij de administratie van de instelling die het diploma heeft verstrekt of bij de Studentenbalie. Neem het origineel en de kopie mee als je ze bij ons laat waarmerken.
    2. Wanneer de VU jouw toelaatbaarheid heeft verwerkt, zie je dat terug in je persoonlijke dashboard op VU.nl. Mocht je nog steeds te horen krijgen dat jouw vooropleiding niet geverifieerd kan worden, neem dan contact op met de Studentenbalie door te bellen of mailen.
  • Hoe meld ik me aan voor het colloquium doctum?

1. Volg voor een bacheloropleiding het stappenplan voor de opleidingen met VU Studiekeuzecheck of met een selectieprocedure
    2. Voor de toetsen dien je jezelf aan te melden bij de instanties die de toetsen aanbieden. Hieraan kunnen kosten verbonden zijn. Let ook op de aanmelddeadlines die de instanties hanteren, deze kunnen vóór de VU aanmelddeadline zijn.
  • Waar stuur ik een gewaarmerkte kopie van mijn toetsuitslagen naartoe?

Vrije Universiteit Amsterdam
    Studie- en Studentadministratie
    De Boelelaan 1105
    1081 HV Amsterdam

Wil je meer weten?

Heb je algemene vragen?

Bel +31 (0)20 59 85000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00)

Stuur een e-mail naar contact@vu.nl

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367

Heb je vragen over aanmelding, inschrijving of toelatingseisen?

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00)

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl