Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Broader Mind Course - voor alle bachelorstudenten

Ontdek jezelf, verander de wereld

In Broader Mind Course ontdek je jouw rol in de samenleving, nu én in de toekomst. Je gaat aan de slag met thema’s die direct te maken hebben met jouw persoonlijke ontwikkeling, zoals succes & falen, geluk & gezondheid, leven in een digitale wereld, rebellie en levensbeschouwing. Deze koppel je aan belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, armoede of het streven naar het perfecte lichaam. Je leert zo academische kennis op uitdagende en creatieve manieren verbinden met jouw eigen keuzes en opvattingen.

Voorbeelden? Je gaat op zoek naar antwoorden op persoonlijke vragen als ‘Hoe ga ik om met ‘mislukkingen’ en wat zijn dat eigenlijk?’ en op maatschappelijke vragen als ‘Hoe verminderen we onze afhankelijkheid van plastic?’, ‘Hoe helpen we armoede de wereld uit?’ en ‘Genetisch ingrijpen, hoe ver moeten we gaan?’.

Dit doe je niet alleen, maar samen met studenten van heel andere opleidingen. In Broader Mind Course werken chemici samen met economen, juristen samen met historici, theologen samen met medici, enzovoort. Later in je werk zul je ook voortdurend over de grenzen van je eigen discipline heen kijken - nu oefen je dat alvast! Met Broader Mind Course op je CV heb jij dus ook een streepje voor op de arbeidsmarkt!

Een van de bijzonderheden van Broader Mind Course is dat studenten de cursus mee vormgeven. Je kunt dan ook lid worden van een van de thematische bouwteams en zo het onderwijs aan de VU mee helpen ontwikkelen.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de Broader Mind Course nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief

Je kiest uit een van de twee tracks (in een ander jaar kun je de andere track doen). Elke track beslaat vier thema’s. Je benadert elk thema met een persoonlijke vraag en een maatschappelijke uitdaging, en bekijkt dit vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken. Om je een idee te geven:

 • Thema Succes & mislukking. Persoonlijke vraag: Hoe kan ik succesvol zijn door van mijn mislukkingen te leren? Maatschappelijke uitdaging: Kunnen we het maatschappelijke taboe op mislukking doorbreken?
 • Thema Duurzaamheid. Persoonlijke vraag: Wat is mijn rol bij het veroorzaken, identificeren en oplossen van het plasticprobleem? Maatschappelijke uitdaging: Hoe kunnen we het plasticafvalprobleem helpen oplossen?

Alle thema’s op een rij:

Aan het einde van Broader Mind Course presenteer je jouw eindopdracht aan je groepsgenoten. Je kiest een of meerdere thema’s uit de course en geeft aan wat je hierin geraakt heeft en wat je hier in de toekomst mee wilt gaan doen. Je presenteert dit op een creatieve manier: met een video, een vlog, een verhaal, een gedicht, een brief aan je latere zelf - wat het beste bij jou past. Een professionele kunstenaar geeft hiervoor allerlei ideeën.

9 Redenen om Broader Mind Course te volgen

Aan de VU word je niet iets, maar iemand. Ga jij de uitdaging aan om verder te kijken dan jouw eigen discipline? Deze 9 studenten gingen jou voor. Luister naar hun redenen waarom jij Broader Mind Course zou moeten volgen.

Praktische informatie

 • Broader Mind Course in vogelvlucht
  • Toegankelijk voor VU-bachelorstudenten – jaar 1-3.
  • Voertaal: Engels.
  • Interdisciplinair: studenten uit alle faculteiten gemixt.
  • Blended learning: mix van online en offline activiteiten.
  • In periodes 4 en 5, behalve tijdens tentamenweken.
  • 6 (offline*) 'meetups’ op dinsdag of woensdag, 17.30-20.00 uur.
  • 4 (offline*) ‘get-togethers’ op dinsdag of woensdag, 17.30-18.30 uur. Daarnaast doe je thuis nog online opdrachten.
  • Totale studielast: 40 uur (ongeveer 3 uur per week over vier maanden, niet in tentamenperiodes).
  • Track A: Success & Failure, Poverty, Human Body, Rebellion.
  • Track B: Viewpoints & Worldview, Health & Happiness, Digital World, Sustainability.
  • Na succesvolle afronding ontvang je een bewijs van deelname en vermelding op je diploma.

   Meld je aan voor de nieuwsbrief voor de laatste ontwikkelingen.

 • Tracks, rooster, intekenen

  Track A
  Success & Failure (School of Business and Economics)
  Poverty (Sociale Wetenschappen)
  Human Body (Rechtsgeleerdheid)
  Rebellion (Geesteswetenschappen)

  Track B
  Viewpoints & Worldview (Religie en Theologie)
  Health & Happiness (Geneeskunde)
  Digital World (Gedrags- en Bewegingswetenschappen)
  Sustainability (Bètawetenschappen)

  Alle informatie over Broader Mind Course vind je in de Studiegids: Track A en Track B. Je kunt je hier ook intekenen.

Help mee Broader Mind Course verder te ontwikkelen

 • Word mede-ontwerper van Broader Mind Course

  Uniek aan Broader Mind Course is dat het programma wordt ontwikkeld door docenten én studenten. Ook jij kunt hieraan meedoen! Dit kan op twee verschillende manieren:

  1. Als lid van het feedbackteam. In enkele ontwikkelingssessies geef je feedback op de cursusinhoud en bedenk je ideeën om het vak te verbeteren. (Tijdsbesteding: drie keer per jaar in september en oktober, anderhalf uur per sessie.)
  2. Als lid van het bouwteam. Je wordt cursusontwikkelaar en werkt met een klein team aan de verdere ontwikkeling van een van de thema’s van Broader Mind Course. Je komt bij elkaar voor een aantal teamvergaderingen om te brainstormen over nieuwe ideeën, opdrachten te schrijven en nieuw cursusmateriaal te ontwikkelen. (Tijdsbesteding: augustus-februari, 8-10 uur per maand.)

  Meld je hiervoor aan via broadermindcourse@vu.nl. Je wordt dan uitgenodigd voor een informatiesessie waarin je meer informatie krijgt over deelname aan het feedback- en/of bouwteam. Je hoeft Broader Mind Course niet te hebben gevolgd om hieraan deel te nemen

 • Word student-gids bij Broader Mind Course

  We zijn op zoek naar enthousiaste ouderejaarsstudenten om een groep studenten te begeleiden tijdens Broader Mind Course, als ‘student guide’. Je helpt de studenten bij zowel activiteiten op de campus als online activiteiten, geeft feedback en beoordeelt de eindopdracht. We bereiden je hier uiteraard goed op voor, zowel voorafgaand als tijdens Broader Mind Course krijg je trainingen en coaching. Het is dus meteen heel leerzaam!

  Lijkt dit je leuk? Neem dan contact met ons op via broadermindcourse@vu.nl en je ontvangt meer informatie. Als student-gids ontvang je een vrijwillgersvergoeding.

Heb je vragen over Broader Mind Course?

Neem gerust contact met ons op.

Stuur een e-mail naar broadermindcourse@vu.nl.