Betalen collegegeld: Bewijs Betaald Collegegeld (BBC)

Studeer je, naast aan de VU, ook aan een andere instelling? Dan kun je bij één van beide instellingen betalen met een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC).

Je hoeft het collegegeld dan dus maar bij één instelling te voldoen.

Bewijs Betaald Collegegeld aanvragen

Vraag aan
  • Je volgt een studie aan een andere instelling en komt ook aan de VU studeren
    Vraag een BBC aan bij de andere instelling en laat deze rechtstreeks digitaal doorsturen naar de VU. De VU bepaalt of het BBC geaccepteerd wordt. Is dit niet het geval? Dan wordt het aan je geretourneerd.

• Je volgt een studie aan de VU en gaat daarnaast bij een andere instelling studeren
    Dan kun je voor het betalen van het wettelijk collegegeld een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aanvragen bij de Studentenbalie (BBC aanvragen).

• Je volgt een premaster aan een andere instelling
    Dan kun je met een BBC betalen. Voor een premaster betaal je geen collegegeld, maar een speciale premastervergoeding. Als je naast je premaster een bacheloropleiding volgt tegen het wettelijk collegegeldtarief, dan betaal je voor beide opleidingen alleen het wettelijk collegegeld. Je wordt vrijgesteld van betaling van de premastervergoeding als je een BBC inlevert.

• Je betaalt instellingstarief aan een andere instelling of aan de VU
    Dan kun je niet met een BBC betalen. Je dient dan het volledige bedrag aan de VU te voldoen. Een uitzondering zijn bijvakstudenten, zij mogen wel aan de VU betalen met een BBC waarop staat dat elders het instellingstarief betaald is.

• Hoe vraag ik een BBC aan bij de VU?
    Je vraagt een BBC aan via VUnet (BBC aanvragen). Een BBC wordt digitaal verstuurd door de studentenbalie naar de benodigde onderwijsinstelling.

• Uitschrijven bij de VU
    Als je een BBC hebt ontvangen van de VU en deze hebt gebruikt bij een andere instelling, word je pas uitgeschreven:
      • nadat je een bewijs van uitschrijving van de andere instelling hebt ingeleverd bij de Studentenbalie van de VU.

• Uitschrijven bij de andere instelling
    Als je een BBC hebt ingeleverd bij de VU en je wilt je uitschrijven bij de andere instelling, vraagt die instelling het BBC terug alvorens je te kunnen uitschrijven. Wij geven het originele BBC nooit terug, omdat wij altijd een betalingsbewijs nodig hebben voor de periode waarin je aan de VU ingeschreven bent (geweest). De procedure is daarom:

1. Je doet een uitschrijfverzoek voor de VU in Studielink. Je wordt dan uitgeschreven per de eerste van de maand volgend op je uitschrijfverzoek. Hiervan krijg je bericht per e-mail. Deze mail kan je gebruiken om bij de andere instelling aan te tonen dat je niet meer aan de VU studeert.
      2. Is dit niet voldoende voor de andere instelling? Dan willen wij een aangepast BBC ontvangen voor de periode dat je aan de VU stond ingeschreven. Het oude BBC kun je dan weer inleveren bij de instelling.

• Bijvakstudenten
    Als bijvakstudent aan de VU kun je geen uitschrijfverzoek indienen via Studielink. Geef in dat geval aan de Studentenbalie door per wanneer je bij de andere instelling wordt uitgeschreven. Wij beëindigen je inschrijving bij de VU vervolgens per dezelfde datum. Met de mail die je dan ontvangt kun je bij de andere instelling aantonen dat je niet meer aan de VU studeert.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

De Studentenbalie geeft antwoord. Bel 020-5985020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30u en 14.00 - 16.00u).

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl.

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (inloggen met je VUnet-ID)