Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Bachelors

Welkom bij de School of Business and Economics!

Ga je binnenkort starten met een studie aan de School of Business and Economics? Dan heb je waarschijnlijk de nodige vragen. Dat kunnen hele praktische vragen zijn, zoals hoe en waar je je moet inschrijven voor vakken, maar ook vragen over welke studieverenigingen onze faculteit heeft of hoe je met andere studenten in contact kunt komen.

Voordat je aan je studie begint, komt er vaak veel informatie op je af en kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vind je hieronder een handig overzicht met alle informatie over het hoe, wat, waar en wanneer.

Heb je toch nog een vraag die hier niet beantwoordt wordt? Neem dan contact op met de Studentenbalie: contact@vu.nl

Belangrijke informatie voor je start met je studie

 • Rond je inschrijving af

  Zorg ervoor dat je uiterlijk op 31 augustus 2021 volledig ingeschreven staat voor je opleiding. 

  Dat betekent dat je alle gevraagde documenten hebt ingeleverd en ook het collegegeld betaald hebt (of hiervoor een machtiging hebt afgegeven). Op deze deadline wordt streng toegezien! Dus regel dit op tijd en houd je mail (zowel je studentenmail als je privé-mail) goed in de gaten: hierop ontvang je belangrijke berichten rondom de status van je inschrijving. Je bent pas volledig ingeschreven als je in Studielink in het blokje ‘mijn opleidingen’ de status ‘ingeschreven’ hebt.  Als je helemaal staat ingeschreven ontvang je binnen 2 tot 4 weken een collegekaart (onder de voorwaarde dat je een pasfoto hebt geüpload in VUweb) en een Bewijs van Inschrijving.
  Vragen over inschrijven? Stel ze aan de Centrale Studentenbalie

  Lees hier meer over hoe je van je aanmelding een inschrijving maakt.

 • Taaltoets

  Alle bachelor studenten die een Nederlandstalige opleiding of afstudeerrichting volgen, zijn verplicht om in september deel te nemen aan de taaltoets Nederlands. Je vindt de datum en het tijdstip van de toets in je rooster.

  De taaltoets vindt dit jaar online plaats. Om zeker te weten dat je de toets thuis kunt maken moet je enkele dagen van tevoren een Testvisioncheck uitvoeren. Als je laag scoort op de toets volg je verplicht een bijspijkercursus, inclusief een afsluitende toets.

  Heb je al eerder de taaltoets of de bijspijkercursus van de VU behaald, dan kom je in aanmerking voor een vrijstelling. Wil je deze vrijstelling aanvragen, ga dan naar VUweb.

  Op de website van het Taalloket vind je meer informatie over de taaltoets en de bijspijkercursus.

 • Bindend Studie Advies

  Om een positief studieadvies te krijgen, moeten studenten een specifiek aantal studiepunten (EC) hebben behaald aan het einde van het eerste jaar van inschrijving. 

  • Bedrijfskunde: 48 EC
  • Economics and Business Economics: 42 EC en Quantitative Research Methods I behaald hebben
  • Econometrics and Operations Research: 42 EC
  • International Business Administration: 48 EC

  Meer informatie over het BSA kun je terug vinden in de Studiegids > Bachelor *opleiding* > Onderwijs- en Examenregeling 2021-2022.

 • VU Studiekeuzecheck

  Als je een opleiding hebt gekozen, dan kun je via VU Studiekeuzecheck ervaren of de studie écht bij jou past en overeenkomt met het beeld en de verwachtingen die je hebt. Met de verplichte studiekeuzecheck bekijken we of er een match bestaat. Deze check heet VU Studiekeuzecheck en bestaat uit twee onderdelen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding in VUweb en het tweede onderdeel is de online activiteit.

  Deze opleiding biedt de studiekeuzecheck activiteit online aan, je hoeft hiervoor niet naar de VU te komen. De activiteit wordt aangeboden op onze digitale leeromgeving Canvas. Zodra jij je aanmelding in VUweb volledig hebt afgerond en bevestigd (voortgang 100%), wordt je uitgenodigd voor de activiteit (de logingegevens voor VUweb ontvang je na je aanmelding in Studielink).
  Let op: Deelname aan Studiekeuzecheck is verplicht. Dit betekent dat jij beide onderdelen (vragenlijst en online activiteit) moet afronden. Als je een van deze twee onderdelen niet hebt afgerond dan kun jij niet starten met de opleiding. De deadline om de activiteit af te ronden is 12 augustus 2021.

 • Facultaire introductie 30 en 31 augustus

  De facultaire introductie op 30 en 31 augustus zijn onderdeel van de VU introductiedagen. We raden alle studenten aan om deel te nemen aan het gehele introductieprogramma. Gedurende deze twee dagdelen word je officieel welkom geheten bij de opleiding door het opleidingsbestuur, ontvang je informatie over de zaken die van belang zijn tijdens je studie, ontmoet je je medestudenten, een deel van je docenten, ontvang jij informatie over het intekenen voor je vakken en worden er leuke interactieve activiteiten aangeboden.
  Tijdens de facultaire introductie is er ook ruimte om je vragen te stellen aan de docenten, studieadviseurs en het secretariaat. De facultaire introductie wordt in zijn geheel online aangeboden op 30 en 31 augustus en start op beide dagen om 13:00 uur.

 • Aanspreekpunten tijdens je studie

  Studentenbalie
  Op veel vragen rondom je studie vind je de antwoorden op VUweb. Voor complexe zaken die je niet via VUweb kunt afhandelen, kun je terecht bij de Studentenbalie.
  E-mail: studentdesk@vu.nl
  Locatie: Hoofdgebouw (HG), centrale hal, VU campus

  Studieadviseurs
  Tijdens je studie kun je contact opnement met de studieadviseurs voor vragen over persoonlijke omstandigheden die je studie beinvloeden, vertraging in je studie proces of over studievaardigheden en -keuzes binnen je opleiding. Kijk hier voor meer informatie over Studieadviseurs.

  Studeren met een functiebeperking
  Een functiebeperking, zoals een chronische ziekte, dyslexie of een psychische beperking, hoeft een succesvolle studie niet in de weg te staan. Als je op grond van je beperking hulp nodig hebt bij je studie, dan kun je bij verschillende personen terecht. In de eerste plaats bij de studieadviseurs. 

  Als je last hebt van problemen als faalangst, studiestress of (af)studeerproblemen, dan kun je ook terecht bij een van de VU-studentenpsychologen.
  Meer informatie over Studeren met een functiebeperking vind je op VUweb.

Opleidingspecifieke informatie

 • Bedrijfskunde

  Intekenen voor vakken en examens
  Aan de VU moet je zelf intekenen voor al je vakken. Dit doe je via VUweb met je VUweb-ID en wachtwoord. Intekenen kan alleen als je aanmelding compleet is en alle groene vinkjes in je aanmeldstatus zichtbaar zijn.

  In de studiegids staat een overzicht waarin je kunt vinden voor welke vakken je moet intekenen. Voor de eerste periode (periode 1) wordt je ingetekend door het studiesecretariaat van de faculteit voor de Taaltoets en het SAM programma. Voor de andere vakken: Business Processes, Organization Theory en Research Participation 1 dien jij jezelf in te tekenen. Vakken bestaan uit hoorcolleges, werkgroepen en (her)tentamens en je tekent je altijd in voor alle onderdelen.
  Probeer indien mogelijk je altijd in te tekenen voor dezelfde werkgroep in de periodes 2, 3, 4 en 5. Bijvoorbeeld; zit jij in werkgroep 1 van Business Processes, probeer je dan ook in te tekenen voor werkgroep 1 voor de vakken van periode 2, 3 enzovoorts.

  Tijdens de facultaire introductie op 30 augustus is tijd ingepland in het programma om met hulp van een mentor je intekening voor de vakken te controleren en je in te tekenen voor de vakken. Zorg ervoor dat jij je VUweb-ID en wachtwoord bij je hebt zodat jij je kunt intekenen. 

  VakZelf intekenen?
  Business Processes (E_BK1_BP)Ja
  Organization Theory (E_BK1_ORGT)Ja
  Research Participation I (E_BK1_RPR1)Ja
  SAM programma (E_BK1_SAM)Nee, doet het studiesecretariaat
  Taaltoets (VU_Taaltoets)Nee, doet het studiesecretariaat

  Business Mathematics in periode 2
  Wiskunde is een uiterst relevant en uitdagend onderwerp voor een student Bedrijfskunde. Zaken doen vereist een visie, maar daarvoor moet je wel de feiten kennen en kunnen analyseren. Je kunt geen business plan maken zonder gebruik te maken van wiskunde en wiskunde is ook onontbeerlijk bij bijvoorbeeld planning, voorraadbeheer en logistiek.

  Summer course
  We raden je zeer sterk aan de Online Mathematics Summer Course BK deze zomer te volgen zodat je prima voorbereid bent, want de ervaring leert dat dit vak voor veel studenten een struikelblok is.
  Meer informatie over de Summer Course vind je hier

 • Economics and Business Economics

  Intekenen voor vakken en examens
  Aan de VU moet je zelf intekenen voor al je vakken. Dit doe je via VUweb met je VUweb-ID en wachtwoord. Intekenen kan alleen als je aanmelding compleet is en alle groene vinkjes in je aanmeldstatus zichtbaar zijn.

  In de studiegids staat een overzicht waarin je kunt vinden voor welke vakken je moet intekenen. Voor de eerste periode (periode 1) wordt je ingetekend door het studiesecretariaat van de faculteit voor de Taaltoets en het SAM programma. Voor de andere vakken: Economic Challenges en Quantitative Research Methods I dien jij zelf in te tekenen.
  Vakken bestaan uit hoorcolleges, werkgroepen en (her)tentamens en je tekent je altijd in voor alle onderdelen. Probeer indien mogelijk je altijd in te tekenen voor dezelfde werkgroep in de periodes 2, 3, 4 en 5. Bijvoorbeeld; zit jij in werkgroep 1 van Economic Challenges, probeer je dan ook in te tekenen voor werkgroep 1 voor de vakken van periode 2, 3 enzovoorts. 

  Tijdens de facultaire introductie op 30 augustus is tijd ingepland in het programma om met hulp van een mentor je intekening voor de vakken te controleren en je in te tekenen voor de vakken. Zorg ervoor dat jij je VUweb-ID en wachtwoord bij je hebt zodat jij je kunt intekenen.  

  VakZelf intekenen?
  Economic Challenges (E_EBE1_EC)Ja
  Quantitative Research Methods I (E_EBE1_QRM1)Ja
  SAM Programme EOR (E_EBE1_SAM)Nee, doet het studiesecretariaat
  English Language Test (VU_ELT)Nee, doet het studiesecretariaat

  Quantitative Research Methods I
  Wiskunde is een uiterst relevant en uitdagend onderwerp voor een student Economie en Bedrijfseconomie. Zaken doen vereist een visie, maar daarvoor moet je wel de feiten kennen en kunnen analyseren. Je kunt geen business plan maken zonder gebruik te maken van wiskunde en wiskunde is ook onontbeerlijk bij bijvoorbeeld planning, voorraadbeheer en logistiek.

  Summer course
  In het eerste jaar is het halen van het vak Quantitative Research Methods I verplicht. We raden je zeer sterk aan de Online Mathematics Summer Course EBE deze zomer te volgen zodat je prima voorbereid bent, want de ervaring leert dat dit vak voor veel studenten een struikelblok is.
  Meer informatie over de Summer Course vind je hier

 • Econometrics and Operations Research (inclusief Econometrics and Data Science)

  Aan de VU moet je zelf intekenen voor al je vakken. Dit doe je via VUweb met je VUweb-ID en wachtwoord. Intekenen kan alleen als je aanmelding compleet is en alle groene vinkjes in je aanmeldstatus zichtbaar zijn.

  In de studiegids staat een overzicht waarin je kunt vinden voor welke vakken je moet intekenen. Voor de eerste periode (periode 1) wordt je ingetekend door het studiesecretariaat van de faculteit voor de Taaltoets en het SAM Programma. Voor de andere vakken die aangeboden worden in periode 1 en 2: Analysis I, Colloquium I, Introduction to Programming (Java), Linear Algebra en Probability 1 dien jij zelf in te tekenen.
  Vakken bestaan uit hoorcolleges, werkgroepen en (her)tentamens en je tekent je altijd in voor alle onderdelen. Probeer indien mogelijk je altijd in te tekenen voor dezelfde werkgroep in de periodes 2, 3, 4 en 5. Bijvoorbeeld; zit jij in werkgroep 1 van Colloquium I probeer je dan ook in te tekenen voor werkgroep 1 voor de vakken van periode 2, 3 enzovoorts. 

  Tijdens de facultaire introductie op 30 augustus is tijd ingepland in het programma om met hulp van een mentor je intekening voor de vakken te controleren en je in te tekenen voor de vakken. Zorg ervoor dat jij je VUweb-ID en wachtwoord bij je hebt zodat jij je kunt intekenen. 

  Intekenen vakken in VUweb      

  Voor Econometrics and Operations Research

  VakZelf intekenen?
  Analysis I (X_400641)Ja
  Colloquium I (E_EOR1_COL1)Ja
  Introduction to Programming (Java) (X_400634)Ja
  Linear Algebra (X_400638)Ja
  Probability Theory (E_EOR1_PT)Ja
  SAM Programme EOR (E_EOR1_SAM)Nee, doet het studiesecretariaat
  English Language Test (VU_ELT)Nee, doet het studiesecretariaat

  Voor Econometrics and Data Science

  VakZelf intekenen?
  Analysis I (X_400641)Ja
  Colloquium I (E_EOR1_COL1)Ja
  Introduction to Programming (Java) (X_400634)Ja
  Linear Algebra (X_400638)Ja
  Introduction to Data Science (E_EOR1_IDS)Ja
  SAM Programme EOR (E_EOR1_SAM)Nee, doet het studiesecretariaat
  English Language Test (VU_ELT)Nee, doet het studiesecretariaat
 • International Business Administration

  Aan de VU moet je zelf intekenen voor al je vakken. Dit doe je via VUweb met je VUweb-ID en wachtwoord. Intekenen kan alleen als je aanmelding compleet is en alle groene vinkjes in je aanmeldstatus zichtbaar zijn.

  In de studiegids staat een overzicht waarin je kunt vinden voor welke vakken je moet intekenen. Voor de eerste periode (periode 1) wordt je ingetekend door het studiesecretariaat van de faculteit voor alleen de Taaltoets en het SAM programma. Voor de andere vakken: Business Mathematics, People in Business and Society en Research Participation I dien jij zelf in te tekenen.
  Vakken bestaan uit hoorcolleges, werkgroepen en (her)tentamens en je tekent je altijd in voor alle onderdelen. Probeer indien mogelijk je altijd in te tekenen voor dezelfde werkgroep in de periodes 2, 3, 4 en 5. Bijvoorbeeld; zit jij in werkgroep 1 van Business Mathematics probeer je dan ook in te tekenen voor werkgroep 1 voor de vakken van periode 2, 3 enzovoorts.

  Tijdens de facultaire introductie op 30 augustus is tijd ingepland in het programma om met hulp van een mentor je intekening voor de vakken te controleren en je in te tekenen voor de vakken. Zorg ervoor dat jij je VUweb-ID en wachtwoord bij je hebt zodat jij je kunt intekenen.

  Intekenen vakken in VUweb               Zelf intekenen?
  Business Mathematics (E_IBA1_BUSM)Ja
  People in Business and Society (E_IBA1_PBS)Ja
  Research Participation I (E_IBA1_RPR1)Ja
  SAM Programma (E_IBA1_SAM)Nee, door studiesecretariaat
  English Language Test (VU_ELT)Nee, door studiesecretariaat

  Business Mathematics
  Wiskunde is een uiterst relevant en uitdagend onderwerp voor een student Bedrijfskunde. Zaken doen vereist een visie, maar daarvoor moet je wel de feiten kennen en kunnen analyseren. Je kunt geen business plan maken zonder gebruik te maken van wiskunde en wiskunde is ook onontbeerlijk bij bijvoorbeeld planning, voorraadbeheer en logistiek.

  Summer course
  We raden je zeer sterk aan de Online Mathematics Summer Course IBA deze zomer te volgen zodat je prima voorbereid bent, want de ervaring leert dat dit vak voor veel studenten een struikelblok is. Meer informatie over de Summer Course vind je hier