Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Waarom bestaat de wereld? Filosofie van het bestaansmysterie

We onderzoeken de vraag naar de oorsprong van de wereld in filosofie en wetenschap. Is er een antwoord mogelijk of blijft het een groot mysterie?

Vakgebied/thema: Filosofie en religie
Cursus: Filosofie 
Docent: Arnold Ziegelaar

De vraag naar de oorsprong van de wereld is oeroud. Zij werd eerst besproken in mythologie en religie. Langzamerhand werd de vraag onderwerp van filosofie en wetenschap. Maar begrijpen we na eeuwenlang denken en onderzoek inmiddels meer van de oorsprong van de wereld?

We onderzoeken verschillende antwoorden die gegeven zijn. Dit zijn antwoorden uit filosofie, theologie en moderne natuurwetenschap. Deze antwoorden evalueren we op plausibiliteit. Ook bespreken we de mogelijkheid dat de vraag principieel onbeantwoordbaar is en dat het bestaan van de wereld een fundamenteel mysterie is. Denkers als Parmenides, Plotinus, Anselmus, Spinoza, Leibniz, Kant, Wittgenstein en de hedendaags denker Meillassoux passeren de revue. Ook kosmologen als Hawking, Krauss en Tegmark komen aan het woord. Een cursus voor iedereen die zich wil bezinnen op de oorsprong van ons bestaan.

LET OP: Deze cursus is geannuleerd. 

Meer over deze cursus
Inhoud
Data, kosten en inschrijven

Alle cursussen Filosofie en religie 

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 14.30 uur.