Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Systeem Aarde: bouwplan van een unieke planeet

Over de interactie tussen atmosfeer, oceanen, continenten en leven op Aarde vanaf het begin, 4.6 miljard jaar geleden, tot nu, met een centrale rol voor het leven en de mens in dit proces.

Vakgebied/thema: Exact en medisch
Cursus: Aardwetenschappen
Docent: Simon Troelstra

Bijna dagelijks lezen we berichten over klimaatsverandering, aardbevingen of bedreigde biodiversiteit. In de lange geschiedenis van de aarde kennen we meer van dit soort gebeurtenissen. Zijn deze vergelijkbaar of is er nu iets anders aan de hand? We behandelen deze vraag aan de hand van interacties tussen de vier zogenaamde sferen: de atmosfeer, de lithosfeer (gesteenten) de hydrosfeer (oceanen, ijskappen) en de biosfeer (het leven). Zo bevordert opwarming van de atmosfeer het afsmelten van de ijskappen, waardoor de zeespiegel stijgt, met gevolgen voor laaggelegen gebieden en het leven aldaar. Dergelijke interacties tussen de verschillende sferen vonden in het verleden voortdurend plaats en hebben uiteindelijk het huidige gezicht van onze planeet bepaald. We staan stil bij een aantal kernmomenten uit 4,6 miljard jaar aardgeschiedenis en bij de interactie tussen de verschillende sferen. De rode draad is de evolutie en de rol van de biosfeer in de ontwikkeling van onze unieke planeet.

Meer over deze cursus
Inhoud
Data, kosten en inschrijven

Alle cursussen Exact en medisch

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.