Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De Westerse filosofie: systeemdenkers, therapeuten en predikers

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Cultuurfilosoof Evert-Jan Ouweneel neemt u mee op een wervelende reis langs een filosofisch spektakel rond de  grote vragen die Kant stelde: Wat kan ik kennen? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Hij doet dat zeker niet door een droge opsomming van een eindeloze rij abstracte beweringen te geven. In plaats daarvan laat hij u kennismaken met een bonte verzameling filosofen. U leert enkele grote ‘systeemdenkers’ kennen, zoals Plato en Hegel, die alles proberen te vangen in één plaatje.

U maakt kennis met de ‘therapeuten’, die weer een hele andere benadering van die grote levensvragen hebben. Wittgenstein en Lyotard proberen ons vooral te helpen met het ophelderen van problemen. En daarnaast zijn er nog de ‘predikers’, zoals Kierkegaard en Nietzsche, die ons haarscherp wijzen op onze eigen hebbelijkheden.

Kortom, het gereedschap tijdens deze cursusdag bestaat uit mortels, beitels en hamers. Na afloop heeft u niet alleen een kist vol ‘denkgereedschap’, maar ook nieuwe inzichten en mogelijke invalshoeken die u zomaar kunnen helpen bij uw eigen levensvragen.

Onderwijsvorm: 1 studiedag.
Zie onder Data en contact voor informatie over online onderwijs of colleges op de VU.

Literatuur: Digitale hand-outs zijn na afloop beschikbaar via MijnHOVO.

Studiebelasting: nihil.

Voorkennis: nihil.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Evert-Jan Ouweneel studeerde cum laude af als filosoof en ontwikkelde een bijzondere interesse voor grote maatschappelijke ontwikkelingen in heden en verleden. Soms leidt dat tot een literair verhaal, zoals zijn boek Godenstrijd, en vaak tot beschouwingen over wereldtrends, wereldmachten en wereldgeschiedenis. Hij adviseert organisaties in de hele wereld over gevoelige beleids- en identiteitskwesties. Momenteel is hij onder meer Strategiedirecteur Identiteit bij het Nederlandse Leger des Heils.

Cursisten over deze docent:

  • “Wat een geweldige docent! Hij nodigt je uit vanuit andere perspectieven naar de wereld om ons heen te kijken.”
  • “Inspirerende docent met goed inhoudelijk overzicht die vragen ook in een bredere context kan zetten.”
  • “De docent sprak de hele dag op een zeer prettige manier: verhalend, prettig, deskundig.”
Ouweneel, Evert-Jan, drs

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.