Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Leergang Psychologie VII - De sociale mens: van ik naar wij

Psychologie VII - De sociale mens: van ik naar wij | hybride

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

De manier waarop wij naar onze sociale omgeving kijken wordt onder andere gevormd door onze vroege ervaringen met onze ouders of verzorgers. Die psychologische hechting beïnvloedt in grote mate het soort relaties dat wij aan gaan, hoe stabiel die zijn en hoe wij omgaan met liefde en afwijzing. In deze cursus behandelt docent Andres Wismeijer het onderwerp hechting: wat is het, hoe vindt hechting bij kinderen plaats en hoe stabiel een hechtingsstijl is over een mensenleven heen.

Ook komen verschillende communicatiestijlen aan bod. Hoe praten wij eigenlijk met elkaar? Kunt u goed inschatten hoe uw gesprekspartner het gesprek met u heeft ervaren? Waarom mijden we vreemden aan te spreken om de weg te vragen? Wat doet de intocht van allerlei digitale snufjes met ons gevoel van sociale nabijheid?

Tenslotte ontdekt u waarom de ander zo’n grote rol speelt in ons eigen leven. De mensen waar we door omringd worden vormen en beïnvloeden ons op bijna alle facetten van gedrag en psychologisch functioneren. Sociale steun ontvangen maakt moeilijke situaties gemakkelijker te dragen, terwijl eenzaamheid dagelijkse uitdagingen tot onoverwinnelijke hindernissen doet lijken. We worden blij van aandacht en steun krijgen van anderen maakt ons gelukkiger. Zo blijkt sociale steun zich te uiten op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Wat zegt dit over ons?

Kortom, een cursus vol verbinding waarin veel psychologische onderwerpen naadloos samenkomen. Ik is voortaan meervoud!

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie
Zie onder Data en contact voor informatie over online onderwijs of colleges op de VU.

Literatuur: Digitale hand-outs

Studiebelasting: Ongeveer een uur per week

Voorkennis: nihil

Overige informatie: Deze cursus maakt deel uit van de leergang Psychologie. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over waarom we in de natuur beter ontspannen dan in de stad.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent: Andreas Wismeijer

Docent: Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft psychologie gestudeerd aan Tilburg University (TiU) waarna hij jarenlang in Barcelona heeft gewerkt als onderzoeker en docent. In 2008 promoveerde hij aan TiU op een proefschrift over de psychologie van geheimhouding. Hij is nog steeds verbonden aan TiU. Dr. Wismeijer is veelgevraagd spreker en verschijnt met grote regelmaat in de media om actuele onderwerpen psychologisch te duiden. andreaswismeijer.nl

Cursisten over deze docent:

“Ruimte voor vragen, heel veel voorbeelden uit het alledaagse leven maakten de colleges tot een feest, iedere week weer.”

“Dr. Wismeijer is een zeer begaafd spreker. Hij gebruikt sprekende en confronterende praktijkvoorbeelden. Zo interessant en zo toepasbaar in je leven en in dat van je naasten."

“Duidelijk, humorvol en flexibel en deskundig! Echt klasse! Volgende keer ben ik weer van de partij!”

Dr. Andreas Wismeijer

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.