Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De monumentale symfonieën van de negentiende eeuw

De monumentale symfonieën van de negentiende eeuw

In zes luistercolleges komen de grote romantische symfonieën voorbij, van Beethoven en Berlioz, Mendelsohn en Mahler, Bruckner en Brahms… Centraal hierbij staan ontstaansgeschiedenis, vormgeving en drijfveren van de componist.

Vakgebied/thema: Letteren en muziek 
Cursus: Muziekwetenschappen
Docent: Jan Ezendam

In zes luistercolleges behandelen we de grote romantische symfonieën. Centraal hierbij staan ontstaansgeschiedenis, vormgeving en drijfveren van een aantal grote componisten uit de negentiende eeuw, te beginnen bij het symfonische werk van Beethoven. Berlioz volgt, met zijn grensoverschrijdende ‘Symphonie Fantastique’ (1830), voor een gigantische orkestbezetting geschreven. Mendelssohns componeerde zijn tweede symfonie ‘Lobgesang’ (1840) voor koor en orkest, in navolging van Beethoven. Daarna volgen de Oostenrijkse ‘architecten’ van indrukwekkende en complexe symfonische ‘bouwwerken’, te beginnen met Bruckners grote ‘Fugensymphonie’ nr. 5 (1875). Alvorens te luisteren naar Mahlers eerste symfonie (1885) richten we de aandacht op de vierde symfonie van de 27 jaar oudere Johannes Brahms (1885). We ronden af met Mahlers gehele symfonische oeuvre met speciale aandacht voor diens stijlontwikkeling.

Update: Het maximum aantal deelnemers is bereikt, u kunt zich voor deze cursus niet meer inschrijven. 

Meer over deze cursus
Inhoud
Data, kosten en inschrijven

Alle cursussen Letteren en muziek

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.